De Libanese keuken
Isabel Boerdam

De Libanese keuken

woensdag 04 maart 2015
Omdat ik wil laten zien dat vegetarische keuken oneindig veel mogelijkheden biedt, besteed ik de komende weken speciale aandacht aan wereldgerechten. Diverse gerechten afkomstig uit bijzondere, internationale keukens waar vegetarisch eten een speciale plek in neemt. In dit artikel alles over de Libanese keuken, geschreven in samenwerking met restaurant Nomads in Amsterdam. Dé plek om te genieten van traditionele Mezzes in Arabische sferen. De komende weken deelt Nomads op De Hippe Vegetariër unieke Libanese recepten!

De Libanese keuken
De Libanese keuken is een erg gezonde en verfijnde keuken die ook buitengewoon geschikt is voor vegetariërs. De Libanese keuken is afkomstig uit Libanon, een klein en vruchtbaar land met zowel bergen als zee, en is een mooie combinatie van Oost en West: een echte kruising van culturen. Zo vertoont de Libanese keuken gelijkenissen met de keuken uit andere mediterraanse landen zoals bijvoorbeeld de Griekse en Turkse maar ook bijvoorbeeld de Perzische keuken. Veel gebruikte ingrediënten in vegetarische Libanese gerechten zijn: yoghurt, verse munt en peterselie, granaatappel, citroen, courgette, aubergines, pompoen, paprika, tomaten, okra, linzen, kikkererwten, walnoten, ui, knoflook en olijfolie. Het bekendste vegetarische voorbeeld uit deze keuken is hummus, de overheerlijke dip op basis van kikkererwten.

Eetcultuur: Mezzes
Ontbijten, lunchen en dineren in Libanon gaat voornamelijk om het samen zijn. De momenten met vrienden en familie zijn dan ook niet een half uurtje zoals wij dat in Nederland gewend zijn. De hele familie eet vaak samen en hier nemen ze dan ook echt de tijd voor. De belangrijkste maaltijd op de dag wordt in de middag gegeten en bestaat uit verschillende gerechten: Mezzes. Mezzes is een verzameling van kleine gerechten,  zowel warm als koud, vergelijkbaar met Spaanse tapas. In Nederland beginnen wij altijd met de koude gerechten en nuttigen daarna pas de warmes mezzes. Traditioneel gezien worden zowel de warme en koude mezzes tegelijkertijd geserveerd. Ook staan er altijd verschillende soorten brood op tafel, iets wat Nederlands als muziek in de oren klinkt. Dips, salades, olijven en bijvoorbeeld een stoofpot met groenten en linzen. Iedereen eet van alles een beetje. Daarna komen zoetigheden met een kopje thee of fruit, of allebei. Bij een feest kunnen de gerechten oplopen tot een paar tientallen maar meestal zijn vier gerechten per persoon genoeg. In Mezzes zitten, traditioneel gezien, standaard de twee bekendste Libanese salades: de tabouleh en de fattoush. Ook vind je in Mezzes bijna altijd Hummus en Baba Ganoush. Verder variëren de gerechten per Mezzes en zijn er de meest uiteenlopende gerechtjes met ook een scala aan vegetarische mogelijkheden. Typische vegetarische Libanese Mezzes zijn muhammara, humus, tabouleh, labnah, baba ganoush, fatouch, falafel.

Artikel geschreven in samenwerking met restaurant Nomads

Restaurant Nomads
Restaurant Nomads voelt als een traditioneel Arabisch huis. Alles in Nomads is door het Oosten geïnspireerd: koperen lampen met warm gekleurde stenen en ruwe bronzen schalen waaruit je samen kan eten. In Nomads dineert men, traditiegetrouw, niet aan een tafel. Gasten kunnen plaatsnemen in de ‘Al’Kubbah’ – een nisje waar men bij elkaar kan zitten – of doorlopen naar de ‘Wast ad-der’, een betoverende ruimte met een groot, rond ligbed met stapels kussens. Na binnenkomst worden de gasten verzocht de schoenen uit te trekken en worden de handen – naar goed Arabisch gebruik - gewassen met vers rozenwater. Hierna word je de rest van de avond verwend door Chef-kok Issam Bensaleh die samen met zijn keukenteam, authentieke Arabische gerechten (Mezzes) creëert om samen van te genieten. Het Arabische eten, decor en de beleving maken Nomads tot een andere wereld midden in het centrum van Amsterdam.

Nomads, Rozengracht 133 Amsterdam, 020 344 6401, www.nomads.nl

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.