Interview GEMBER: "We willen onze gasten prikkelen"
Nicole Mulders

Interview GEMBER: "We willen onze gasten prikkelen"

donderdag 14 juni 2018
Gember uit Horst is een bijzondere foodbar, die gerund wordt door twee jonge,  enthousiaste meiden. De Hippe Vegetariër sprak met Claire de Swart, die samen met Sanne van Wegberg GEMBER runt. “We hopen dat onze gasten nadenken over smaak.” Smaak staat voorop bij GEMBER. Over dat concept is goed nagedacht. En de filosofie erachter is ook op de menukaart terug te vinden. De Swart: “Mensen zijn gewend op een menukaart te kijken en te kiezen voor wat ze kennen en waarvan ze weten dat ze het lekker vinden. Andere gerechten proberen ze niet. Daarmee gaan ze voorbij aan het concept smaak. Dat idee proberen we om te draaien.”

Symbolen
Op de kaart van GEMBER staan veel vegetarische en veganistische gerechten, maar niet alleen maar. “We willen toegankelijk zijn voor iedereen.” GEMBER benadrukt het belang van smaak door het gebruik van symbolen op de kaart, maar hanteert die niet in de traditionele zin. “We gebruiken geen wortelsymbool om aan te geven dat iets vegetarisch is. We gebruiken daarom andere symbolen zodat mensen alles lezen zonder al beïnvloed te worden. En dan een keuze maken voor wat ze lekker vinden en niet voor wat ze (denken te) kennen.” Sommige mensen denken bijvoorbeeld dat vegetarisch eten niet lekker is”, stelt De Swart. “Dat is wat ons betreft een fabel. Eentje die we op die manier graag willen ontkrachten. We willen onze gasten prikkelen”.

Vegetarische gerechten
Het samenstellen van de menukaart was dan ook een hele puzzel, erkent De Swart. “Bovendien kunnen we niet teveel inkopen, want we willen alles vers serveren.” 
De Swart is sinds haar negende vegetariër. GEMBER trekt veel doelgroepen aan - “dat is ook het leuke eraan” - maar vooral veel jonge bezoekers. “Sommige gasten komen speciaal naar ons vanwege de veganistische of vegetarische gerechten.”

Proeven
De Swart en Van Wegberg begonnen destijds met GEMBER omdat ze beiden iets wilden ondernemen. Een gezamenlijke vriend koppelde de meiden aan elkaar. De Swart (logopedist van huis uit) stond vóór GEMBER al vaak in de keuken en volgde jaren terug een koksopleiding bij VlamIndePan, om zich meer in het koken te verdiepen. “Supergaaf was dat. Het idee van koken is wat mij betreft je smaak ontwikkelen. Ik heb tijdens die opleiding leren proeven. Dat is iets dat je doet met al je zintuigen.” Het gaat wat haar betreft om de kleur van de gerechten, om het mondgevoel en natuurlijk om de vijf basissmaken. “Ook umami komt bij GEMBER aan bod.”

Horst
GEMBER ligt midden in het centrum van Horst en is gehuisvest in een pand dat wordt gedeeld met het centrummanagement van de gemeente. De foodbar zou, vanwege de kwaliteit van de keuken en het (overwegend) jonge publiek, niet misstaan in een stad als Eindhoven of Venlo. Waarom is er voor het Noord-Limburgse Horst gekozen? De Swart: “Sanne en ik komen uit deze omgeving, en we hebben er goed over nagedacht waar we GEMBER zouden vestigen. In een stad zouden we het wel redden, maar dan zouden we ook de zoveelste bistro zijn. We wilden het juist in Horst proberen. Als het hier zou lukken, zou dat geweldig zijn. Dat vonden we een uitdaging. Leek ons juist spannend.”

GEMBER
De naam GEMBER is niet zomaar uit de lucht komen vallen. “We wilden de naam van een ingrediënt. Gember vonden we lekker in de mond liggen. En het werkt zuiverend. Bovendien is gember niet zo'n heel bekend ingrediënt. Dat past bij onze zaak. We vinden het leuk ook wat minder bekende ingrediënten op de kaart te zetten”

Toekomst
Hebben De Swart en Van Wegberg nog toekomstplannen? “Een kookboek staat op ons verlanglijstje, voor de toekomst. We willen daarvoor eerst nog iets langer aan de weg timmeren. Misschien dat het er ooit van komt. Het is wel iets waar we van dromen. Maar we richten ons nu helemaal op onze zaak.”

GEMBER - Steenstraat 2 -  Horst - tel. 06 28 58 84 52 - gemberfood.nl

Ben jij bij GEMBER geweest? Hoe vond je het? Of weet je nog een andere hotspot waar we heen moeten? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.