Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (2 stemmen)

Een goede hartige taart maken is nog niet zo makkelijk. Je wilt een krokante korst, een stevige, niet natte bodem en het liefst ook nog een taart die niet uit elkaar valt als je hem snijdt. Deze 8 regels gaan je helpen om vanaf nu wél een goede hartige taart te bakken!

1. Zorg voor voldoende vet in je bodem
Hartig taartdeeg, waar geen of nauwelijks suiker in zit, wordt steviger dan zoete degen. Om het – voor een fijne bite – toch zacht genoeg te houden, heb je wat vet nodig. Smeltend vet laat gaatjes achter in het deeg, waardoor het bros wordt. Voor een extra brosse, schilferige structuur moet je koud vet gebruiken, en ervoor zorgen dat het niet helemaal oplost. Veel kleine botervlokjes in het deeg dragen bij aan de knapperige korst. Dat lukt goed als je het vet (bijvoorbeeld boter, margarine of kokosvet) eerst in kleine stukjes invriest, zodat het extra koud en hard wordt.

2. Kies een meelsoort die bij je taart past
Qua bloem is Zeeuwse bloem een goede keuze en geeft een zanderig deeg, wat goed past bij hartige taart. Patentbloem of andere meelsoorten zorgen voor een steviger deeg.

3. Gaatjes prikken en voorbakken
Prik met een vork ruim voldoende gaatjes in de bodem van je hartige taart (om vrijkomende waterdamp te laten ontsnappen) en bak, voordat je de vulling erin doet, de bodem 10 tot 15 minuten voor.

4. Laagje paneermeel op de bodem
Ga je een taart bakken met vrij natte groenten zoals spinazie? Zorg dan voor een klein laagje paneermeel op de bodem van je taart, dat helpt om je bodem stevig en droog te houden.

5. Klop de eieren met de keukenmachine
Gebruik je eieren voor de vulling van de hartige taart (eventueel in combinatie met melk of room), pureer deze dan met de staafmixer of keukenmachine en voeg hier zout, knoflook en specerijen aan toe. Zo verdelen de smaken zich goed en heb je een luchtiger eibeslag.

6. Let op de garing van je groenten
Harde groenten zoals wortel, bloemkool, bietjes en broccoli worden alleen gaar als ze droog op het deeg liggen. Blancheer de groenten kort als je ze samen met een eiermengsel gebruikt en laat goed uitlekken voordat je ze in de taart doet.

7. Kaas onderop in plaats van bovenop
Gebruik je geraspte kaas in de vulling, verdeel deze dan over de bodem van de taart. Zo creëer je een laagje van eiwitten en vet dat de bodem minder vochtig maakt. Bovendien vermindert geraspte kaas óp de vulling de garing van de groenten en het eiermengsel. Wil je gratineren met kaas? Gaar dan eerst de taart, strooi de kaas erover en zet de taart kort onder de ovengrill.

8. Gebruik een ovensteen
Gebruik een ovensteen voor hartige taart of zet je taart direct op de bodem van je oven. Door de bakplaat op de ovensteen te zetten komt de hitte direct in de bodem van de taart. Zo gaart de bodem beter en wordt hij minder snel zompig of nat van de vulling.

Zin om aan de slag te gaan?
Hier vind je alle hartige taart recepten van De Hippe Vegetariër.

Heb jij een recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Summary
8 regels voor een goede hartige taart
Article Name
8 regels voor een goede hartige taart
Description
Een goede hartige taart maken is nog niet zo makkelijk. Je wilt een krokante korst, een stevige, niet natte bodem en het liefst ook nog een taart die niet uit elkaar valt als je hem snijdt. Deze 10 regels gaan je helpen om vanaf nu wél een goede hartige taart te bakken!
Author