Print Friendly, PDF & Email

In het kookboek Aloha nemen Viola Lex en Nico Stanitzok je mee op reis naar Hawaï. Viola en Nico houden van natuur en koken het liefst buiten, zodat ze tijdens het koken kunnen genieten van hun omgeving. In dit boek vind je alle ins en outs over Hawaï, prachtige natuurfoto’s en heerlijke recepten. Een van deze recepten is de veggieburger die wij vandaag delen! Benieuwd naar onze mening over het kookboek? Die lees je hier.

Ingrediënten
voor 4 personen
Voor de broodjes
1 el honing
3 tl droge gist
6 el koolzaadolie
300 g patentbloem
4 el volkorentarwemeel
0,5 tl bakpoeder
1 tl zout
2 tl zwart sesamzaad

Voor de burgers
2 kleine zoete aardappelen (ca. 300 gr)
zout
1 blik kidneybonen (ca. 250 g uitlekgewicht)
1 kleine rode ui
2 teentjes knoflook
1 el sojasaus
1 tl komijnpoeder
30 g panko
cayennepeper
peper
3 el koolzaadolie

Voor de topping
4 plakken ananas (uit blik)
4 blaadjes kropsla
1 tomaat
1 kleine rode ui
1 el koolzaadolie
8 el barbecuesaus
4 el cashewcrème (zie recept hieronder)

Voor de cashewcrème
75 g cashewnoten
2 el honing
1 tl citroensap
0,5 tl vanille-extract
zout

Bereidingswijze

  1. Voor de broodjes: doe honing, gist, 5 eetlepels koolzaadolie, 4 eetlepels patentbloem en 300 milliliter lauwwarm water in een schaal, roer alles door elkaar en laat 10 minuten rusten.
  2. Doe intussen beide soorten meel, bakpoeder en zout in een mengkom en meng alles goed. Voeg het gistmengsel toe en kneed 5 minuten met de kneedhaken van de handmixer of in de keukenmachine op een lage stand. Kneed dan op een hogere stand in ongeveer 5 minuten tot een glad, licht glanzend deeg. Je kunt het deeg ook 10 minuten met de handen kneden.
  3. Vet een grote schaal in met 1 eetlepel koolzaadolie. Leg het deeg in de ingevette schaal en dek af met vershoudfolie. Laat het op een warme plaats ten minste 1 uur rijzen of tot het volume is verdubbeld.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak van het deeg op een met meel bestoven werkblad een rol en snijd die in 4 even grote stukken. Maak van ieder stuk deeg met je handen een rond broodje. Leg de broodjes op de bakplaat en laat ze afgedekt ongeveer 1 uur rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 180 °C (boven-/onderwarmte).
  5. Besmeer of besproei het oppervlak van de broodjes lichtjes met een beetje water en bestrooi ze dan gelijkmatig met sesamzaad.
  6. Schuif de bakplaat op de middelste richel in de hete oven en bak de broodjes in ongeveer 25 minuten licht goudbruin.
  7. Voor de burgers: was de zoete aardappelen. Leg ze in een pan, giet er water bij tot ze onder staan en voeg 1 theelepel zout toe. Zet de pan op het fornuis, leg het deksel erop en kook de zoete aardappelen op gemiddelde temperatuur in 30-35 minuten gaar. Giet ze af en laat ze 10 minuten uitdampen.
  8. Giet intussen de bonen af in een zeef, spoel ze af en laat ze uitlekken. Pel de zoete aardappelen en snijd ze in stukjes. Pel de ui en de teentjes knoflook en snijd ze een beetje kleiner. Doe aardappelen, bonen, ui, knoflook, sojasaus en komijnpoeder in een mengkom en pureer dit met de staafmixer. Voeg de panko toe en kneed het mengsel met de hand. Breng dit op smaak af met 1-2 snufjes cayennepeper, zout en peper. Vorm met vochtige handen vier platte burgers (diameter ca. 9 centimeter) van het mengsel.
  9. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak hierin de burgers aan beide kanten in ongeveer 5 minuten krokant goudbruin. Haal ze uit de pan en houd ze warm op een bord. Haal de koekenpan van het fornuis en zet die apart. Je hebt de pan later nog nodig.
  10. Voor de cashewcrème: spoel de cashewnoten af in een zeef en doe ze in de keukenmachine. Voeg 60 milliliter koud water, honing, citroensap, vanille-extract en een snufje zout toe. Pureer dit op de hoogste stand tot een fijne crème. Maak de keukenmachine schoon.
  11. Voor de topping: doe de plakken ananas in een zeef en laat ze uitlekken. Was de slablaadjes en laat ze uitlekken. Was de tomaat, verwijder de steelaanzet en snijd het vruchtvlees in 8 dunne plakjes. Pel de ui, verwijder de wortelaanzet en snijd hem ook in 8 dunne plakjes.
  12. Verhit de olie in de koekenpan en bak hierin de plakken ananas even aan beide kanten op hoge temperatuur. Snijd de broodjes open en leg op iedere onderste helft een burger. Schep op elke burger 2 eetlepels barbecuesaus en leg daar 2 plakken tomaat op. Leg er 1 blaadje sla op en verdeel daar 1 eetlepel cashewcrème over. Leg er 1 plak ananas op en daarop 2 plakjes ui en leg tenslotte de bovenste helft op elk broodje. Serveer direct.

Heb jij dit recept ook gemaakt? Of een ander recept uit Aloha? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

Aloha
Viola Lex & Nico Stanitzok
Uitgever: Centrale Uitgeverij Deltas
EAN: 9789044756852
Prijs: €24,95

Veggieburger

Summary
recipe image
Recipe Name
Aloha: Hawaïaanse veggieburger
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!