Print Friendly, PDF & Email

Ken je dat gevoel, dat op vakantie alles beter is? Zo kan het zo zijn dat je op dat ene pleintje naast die kerk een keer een bord ravioli voorgeschoteld kreeg die je niet uit je hoofd krijgt. Deels is dit de fijne vakantiesfeer, voor het andere deel Italiaans vakmanschap dat door de jaren heen geperfectioneerd is. In het mooie boek Pasta Grannies beschrijft Vicky Bennison de pasta geheimen van oma’s uit heel Italië. Vandaag delen we het recept voor gnudi met spinazie en ricotta. Een heerlijke zelfgemaakte pasta. Veel kookplezier!

‘Rosa is het gezinshoofd van de familie van het bekende pastamerk Martelli. Ze deelde haar recept voor gnudi met ons nadat we de fabriek hadden bezocht. Gnudi betekent naakt, en het verwijst naar het feit dat deze knoedels geen pasta bevatten – het zijn ravioli zonder jasje. Gnudi zijn typisch Toscaans, waar de Martellifabriek ook staat. Rosa zegt dat het belangrijk is dat de spinazie en ricotta zo droog mogelijk zijn bij het maken van de gnudi, anders vallen ze tijdens het koken uit elkaar. Je hebt voor dit recept misschien wel twee bakjes ricotta nodig – een bakje bevat gewoonlijk 250 g nettogewicht – omdat het uitlekgewicht minder is. Dit recept is ook heel lekker met jonge snijbiet, als je de dikkere stelen verwijdert.

Ingrediënten
voor 2 personen

Voor de gnudi 
250 g ricotta van koemelk, uitlekgewicht (of meer)
600 g spinazie
25 g Parmezaanse kaas, fijngeraspt
1 groot ei, geklutst
patentbloem, voor het rollen en bestuiven
zout

Voor de saus
30 g boter
5 salieblaadjes
snuf nootmuskaat 

Voor erover
2 el geraspte Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

  1. Doe de ricotta in een zeef boven een kom en laat hem ongeveer 1 uur uitlekken; weeg er daarna 250 g van af.
  2. Leg intussen de spinazieblaadjes in een steelpan, draai het vuur hoog en voeg 2 eetlepels kokend water toe. Leg het deksel op de pan en stoom de spinazie tot hij is geslonken. Laat de spinazie in een zeef uitlekken en afkoelen. Knijp er zo veel mogelijk vocht uit en hak de blaadjes grof. Je moet uiteindelijk zo’n 300 g gekookte spinazie overhouden.
  3. Meng de spinazie met de ricotta, Parmezaanse kaas en het geklutste ei. Voeg zout naar smaak toe. Zorg dat de ingrediënten mooi in evenwicht zijn.
  4. Doe een beetje bloem in een kom. Knijp stukjes van 20 g van het mengsel (ongeveer het formaat van grote walnoten), haal ze door de bloem en rol ze in je handen tot mooie ronde balletjes. Veeg de overtollige bloem eraf. Leg de balletjes op een bebloemde plank op enige afstand van elkaar, zodat ze niet gaan plakken.
  5. Zet een koekenpan en een grote pan naast elkaar op het fornuis. Smelt de boter in de koekenpan met de salie en nootmuskaat en houd hem warm terwijl je de gnudi kookt. Vul de grote pan daartoe met gezouten water en breng het zachtjes aan de kook. Laat de gnudi voorzichtig in de pan zakken en 5 minuten – of tot ze komen bovendrijven – pruttelen. Schep ze met een schuimspaan in de pan met de boter. Je moet de gnudi misschien in porties koken. Schep de gnudi en boter om en serveer ze met wat geraspte Parmezaanse kaas erover. 

Wat is jouw favoriete Italiaanse gerecht? Verras ons met jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Pasta Grannies
Vicky Bennison
Uitgever: Karakter Uitgevers Bv
ISBN: 9789045219578
Prijs: €27,99

Summary
recipe image
Recipe Name
Pasta Grannies: Rosa's gnudi met spinazie en ricotta
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!