Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

De Maleisische keuken is een samensmelting van de Maleise, Chinese, Indiase, Arabische en Portugese keuken. De Maleisische keuken kent vele prachtige gerechten en de komende tijd mogen wij er een aantal van delen uit het mooie boek Magisch Maleisisch van Norman Musa. Vandaag: Maleisisch platbrood ofwel roti canai!

Ingrediënten
voor 10 porties
600 g bloem, plus een beetje extra voor het kneden
1 1/2 tl fijn zeezout
100 ml kokoswater
1 ei
2 el plantaardige olie, plus 750 ml plantaardige olie voor de marinade
4 el gecondenseerde melk

Bereidingswijze

  1. Doe de bloem en het zout in een grote kom en meng goed.
  2. Doe het kokoswater, het ei, de 2 eetlepels olie en de gecondenseerde melk in een middelgrote kom of maatbeker, schenk er 170 milliliter water bij en roer goed door elkaar. Voeg dit mengsel toe aan de kom met bloem en kneed 10 minuten tot er een soepel en elastisch deeg ontstaat.
  3. Bedek de kom met huishoudfolie en laat 30 minuten rijzen. Doe een beetje bloem bij het deeg, kneed nog een keer en laat weer 30 minuten rijzen. Kneed het vervolgens nogmaals en verdeel het deeg dan in 10 deegballen zo groot als een kleine vuist – verdeel het deeg door het met je duim en wijsvinger te ‘snijden’. Met deze techniek weet je tegelijk zeker dat er geen klontjes in het deeg zitten, zodat het straks uitgerekt kan worden tot een flinterdunne laag. Leg de deegballen in een diep bord en schenk er 750 milliliter olie over tot alle ballen bedekt zijn. Laat minstens 4 uur, of de hele nacht, marineren.
  4. Leg een van de deegballen op een beolied werkoppervlak en gebruik je handen om de bal uit te rekken en plat te maken. Draai de deegplak dan snel om en rek hem nog een paar keer uit zodat de plak dunner en groter wordt. Vouw de zijkanten, boven- en onderkant losjes naar binnen om een vierkante vorm te krijgen, met lucht tussen de verschillende lagen.
  5. Verhit een klein beetje olie in een platte (koeken)pan en bak het deeg aan beide kanten goudbruin en krokant. Leg het gebakken platbrood op een schoon oppervlak, en bol het nu met je handen van buiten naar binnen op, zodat het kreukelt en er lucht in komt. Herhaal dit met de rest van het deeg, en serveer met een currysaus, om te dippen.

Heb jij dit gerecht gekookt? Of een ander recept uit Magisch Maleisisch? Wat vond je ervan? Verras ons met een foto van jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Magisch Maleisisch
Norman Musa
Uitgeverij: Podium
ISBN: 9789057599583
Prijs: €29,99

Summary
recipe image
Recipe Name
De Maleisische keuken: Maleisisch platbrood
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time