De Maleisische keuken is een samensmelting van de Maleise, Chinese, Indiase, Arabische en Portugese keuken. De gerechten uit de Maleisische keuken kent vele prachtige gerechten en de komende tijd mogen wij er een aantal van delen uit het mooie boek Magisch Maleisisch van Norman Musa. Vandaag: Maleisische dahlcurry met groente!
Ingrediënten
voor 2-3 personen
300 g linzen, minstens 4 uur of de hele nacht in water geweekt
1 pandanblad, geknoopt (of 2 laurierblaadjes)
150 ml kokosmelk
2 el tamarindepasta (of citroen- of limoensap)
1 tl fijn zeezout
1 middelgrote aardappel, geschild en in kleine stukken gesneden
1 wortel, gehalveerd en in 4 cm lange partjes gesneden
150 g aubergine, in kleine stukken gesneden
1 kleine groene mango, in kleine stukken gesneden
2 groene chilipepers, in de lengte gesplitst en van de zaadjes ontdaan
100 g fijne sperziebonen, in stukjes van 2,5 cm gesneden
voor de kruidenmix:
2 stuks steranijs
1 kruidnagel
1/2 el korianderzaad
1/2 tl komijnzaad
1/2 tl venkelzaad
1/2 tl kaneel
1/2 tl kardemopeulen
1/2 tl gemalen kurkuma
voor de garnering:
3 el plantaardige olie
1/2 middelgrote rode ui, in ringen gesneden
3 gedroogde rode chilipepers
2 takjes curryblaadjes (of 3 laurierblaadjes)
Bereidingswijze
- Voor de kruidenmix: rooster het korianderzaad, komijnzaad, venkelzaad, de kaneel, steranijs, kruidnagels en kardamompeulen 1 minuut op middelhoog vuur in een droge koekenpan, of tot de geur vrijkomt. Doe de melange in een kom, voeg de kurkuma toe, en roer nog eens goed door.
- Breng 1 liter water aan de kook in een middelgrote pan. Doe de uitgelekte linzen en het geknoopte pandanblad erbij en kook dit 15 minuten, tot de linzen zacht en een beetje papperig zijn.
- Voeg de kruidenmix, kokosmelk, tamarinde, kaneel en het zout toe. Kook 5 minuten zachtjes op middelhoog vuur, en doe vervolgens de aardappel, wortel, aubergine, mango, groene chilipepers en bonen erbij.
- Laat nog 5-10 minuten doorpruttelen, tot de aardappel en aubergine zacht zijn. Als de saus te droog wordt, kun je er meer water bij doen. Voeg zo nodig zout naar smaak toe, draai het vuur uit en doe de curry over in een kom.
- Verhit voor de garnering de olie in een middelgrote koekenpan. Voeg de ingrediënten voor de garnering toe en bak ze 2 minuten, tot de ui goudbruin kleurt. Haal de ingrediënten eruit met een schuimspaan en strooi over de curry. Serveer direct.
Heb jij dit gerecht gekookt? Of een ander recept uit Magisch Maleisisch? Wat vond je ervan? Verras ons met een foto van jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Magisch Maleisisch
Norman Musa
Uitgeverij: Podium
ISBN: 9789057599583
Prijs: €29,99

recept klopt niet helemaal, qua hoeveelheden en ingrediënten die wel op de lijst staan en later niet terugkomen in de beschrijving. Het is meer een soep recept?
Dank voor je reactie, we hebben het recept aangepast!
ik zie wat fouten in dit recept van de dahlcurry, zo staat steranijs bij de bovenste ingredienten en moet hij in het recept zowel in de kruidenmix als bij de groenten toegevoegd worden. En chili poeder staat niet bij de ingredienten en wel in het recept. en kardemompeulen staan in het recept, maar gemalen kardemom in het lijstje. Heel verwarrend allemaal.
Hoi Karin, bedankt voor je berichtje! Ik heb je opmerking betreft de steranijs verwerkt, deze mag in de kruidenmix gebruikt worden. Daarnaast wordt in de bereidingswijze met de chilipeper de groene chilipeper uit de ingrediëntenlijst bedoeld. De kardemom moeten kardemompeulen zijn, maar mocht je die niet in huis hebben, dan werkt gemalen kardemom ook prima. Veel kookplezier!