De Sardinische keuken: gesmoorde artisjokken met salie
Enza Bom

De Sardinische keuken: gesmoorde artisjokken met salie

woensdag 12 augustus 2020
Zoals jullie weten bespreken wij graag de verschillende wereldkeukens met jullie. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten! Vandaag is het de beurt aan de Sardinische keuken. Uit het mooie kookboek Bitterzoete honing van Letitia Clark delen wij vandaag het heerlijke recept voor gesmoorde artisjokken met salie!

''Dit recept is gebaseerd op een heerlijk vegetarisch gerecht dat Luca en ik bij restaurant Spring maakten, waar we een tijdje werkten voor we Londen verlieten. Het is een soort mediterrane mengelmoes met sporen van Noord-Afrika, Italië en Zuid-Frankrijk. Het voelt als een passende weerspiegeling van de vele culinaire invloeden van Sardinië en is ook een perfect vegetarisch hoofdgerecht. Mayonaise wordt in de Sardinische keuken gebruikt en aioli heeft zijn weg wel naar andere delen van de Middellandse Zee gevonden, maar nog niet naar Sardinië. Omdat de naam is afgeleid van het Catalaans voor ‘knoflook en olie’, en er hier veel Catalaans erfgoed is te vinden (voornamelijk de voormalige Catalaanse kolonie Alghero), vind ik dat het wel in dit boek thuishoort.'' - Letitia Clark

Ingrediënten
Voor 4-6 personen
2 tenen knoflook, in plakjes
5 el olijfolie
3 grote venkelknollen, bijgesneden en in de lengte in achten
2 gedroogde rode chilipepers
1 tl venkelzaad
10 salieblaadjes
6-8 hele artisjokken
500 g tomaten, vers of uit blik, in stukjes
120 ml witte wijn
3 repen biologische citroenschil
100 g paarse of kleine zwarte olijven
5 verse laurierblaadjes
¼ citroen, partjes losgehaald en gehakt
zeezout
snuf fijne kristalsuiker
1 bosje peterselie, gehakt

Voor de saffraanaioli
2 eidooiers
¼ tl saffraandraadjes, geweekt in 2 el heet water
1 kleine tl zeezout
1 tl mosterd (optioneel)
2 tenen knoflook, geperst
200 ml van de allerbeste extra vergine olijfolie
100 ml neutrale olie, zoals zonnebloemolie
3 citroenen

Bereidingswijze

  1. Bereid de artisjokken als volgt voor; zet een grote kom met koud water klaar en knijp er het sap van 2 citroenen in uit. Pak een artisjok en trek de buitenste harde blaadjes eraf. Trek er ongeveer 2 hele lagen blaadjes af en gooi ze weg tot je de gele binnenste blaadjes als een soort knop dicht tegen elkaar aan ziet zitten. Schil met een dunschiller de harde buitenlaag van de onderkant en steel weg tot je bij het blekere, zachtere deel komt. Snijd met een scherp mes de hele punt van de knop weg, tot ongeveer halverwege de knop. Gooi dat deel weg. Snijd de artisjok in de lengte doormidden en schep het harige deel er met een theelepel uit. Leg de helften tot het gebruik in het citroenwater.

  2. Bak de knoflook in de olie in een brede koekenpan met deksel tot hij gaat geuren en voeg de venkel, chilipepers en het venkelzaad toe. Bak de venkel circa 5 minuten op halfhoog vuur tot hij kleur krijgt en doe de salieblaadjes erbij. Bak alles nog circa 2 minuten en voeg de voorbereide artisjokken toe. Schep om zodat alles met olie wordt bedekt en bak de groenten nog een paar minuten, tot de artisjokken licht goudbruin kleuren.

  3. Voeg de tomaten, wijn en citroenschilrepen toe. Leg het deksel op de pan en laat alles 40 minuten op laag vuur pruttelen tot de venkel en artisjokken zacht zijn en de tomaten en wijn een dikke saus hebben gevormd. Doe de olijven, laurierblaadjes en citroenstukjes erbij en voeg zout en suiker naar smaak toe. Roer en laat alles nog 5 minuten zachtjes koken. Voeg tot slot de gehakte peterselie toe.

  4. Doe voor de aioli de eidooiers en saffraan met het weekwater in een kommetje of blender. Voeg het zout, de mosterd als je die gebruikt en de knoflook toe en begin te kloppen. Giet de olie er druppel voor druppel bij tot de aioli bindt en blijf al die tijd voortdurend krachtig kloppen. Voeg het citroensap toe. Meng en proef of het goed op smaak is. Voeg meer citroensap of zout naar smaak toe. Leng de aioli als je wilt aan met een beetje koud water.

  5. Serveer de artisjokken met een schep saffraanaioli erop.


Heb jij dit recept voor gesmoorde artisjokken met salie gemaakt? Of een ander recept uit de Sardinische keuken? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

PS. Wil jij blijvend minder vlees eten en vaker vegetarisch, maar lukt het je niet om je eetpatroon te veranderen? Of heb je een vriend(in) die hulp kan gebruiken? Koop dan nu onze online cursus vleesminderen in 15 dagen! Je krijgt 5 euro korting met code DEHIPPEVEGETARIER. Na de cursus geniet je gegarandeerd van een nieuw eetpatroon!

Bitterzoete honing
Letitia Clark
Uitgever: Fontaine Uitgevers
EAN: 9789059563735
Prijs: €32,-

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.