Zelf vleesvervangers maken moeilijk? Nee, dit kan namelijk heel makkelijk. In het nieuwste boek De Vega Optie van Joke Boon deelt zij haar favoriete vleesvervanger recepten, die je zelf thuis kunt maken. Eerder al spraken wij Joke tijdens een interview, maar konden het niet laten om je te inspireren om zelf aan de slag te gaan. Vandaag: Schotse eieren!

Schotse eieren
Als vegetariër kies je misschien niet snel voor Schotse eieren, wanneer je deze op het menu ziet staan. Maar je kunt ze nu wel thuis maken en dat is natuurlijk veel lekkerder 😉 Schotse eieren zijn van oudsher gefrituurde gehaktballen gevuld met ei. Deze vegetarische variant wordt gemaakt van kruidig bonengehakt en gebakken in de oven. Dat is makkelijk en minder vet, maar net zo lekker. Uiteraard kun je ze ook frituren of in de pan bakken, daarvoor krijg je ook de bereidingswijze. Warm zijn ze heerlijk, maar koud ook, met wat sla als lunch.

Ingrediënten
Voor 4 personen
4 eieren om te koken + 1 ei om te paneren
250 g gekookte kidneybonen, zelf gekookt of uit blik, uitgelekt
40 g havermout
50 g wortel, fijn geraspt
50 g gezouten cashewnoten
1 el Thaise rode currypasta (25 gr), of meer naar smaak
2 el citroensap
1/4 tl zout
versgemalen peper
4 el paneermeel
2 el sesamzaad
zonnebloemolie

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Bedek een bakplaat met een vel bakpapier en besprenkel het bakpapier met zonnebloemolie.
  3. Kook 4 eieren in ruim water in 8 minuten hard. Laat schrikken en pel daarna. Zet even apart.
  4. Doe de uitgelekte bonen, de havermout, de wortel, cashewnoten, currypasta, citroensap, 1 eetlepel olie, zout en peper in de kom van de keukenmachine en draai tot een samenhangend, op gehakt lijkend mengsel.
  5. Verdeel het ‘gehakt’ in 4 porties en vorm er ballen van. Neem een bal in je hand, maak er een kommetje van en leg er een ei erin. Plooi het gehakt rond het ei en vorm er weer een bal van. Modelleer het zo dat al het bonengehakt als een mooi gesloten geheel om het ei zit. Ga zo door tot alle eieren bekleed zijn.
  6. Klop het overgebleven ei met een snuf zout los in een diep bord. Meng in een ander diep bord het paneermeel met het sesamzaad. Rol de eibal eerst door het geklopte ei en dan door het paneermeel. Zorg dat alle kanten bedenkt zijn.
  7. Leg de gepaneerde ballen op de bakplaat. Besprenkel met olie en bak in het midden van de oven in 25 minuten krokant en bruin.

Tip! Schotse eieren zijn lekker met een AVG-tje of met een frisse salade.

Heb jij dit recept gemaakt? Of heb jij een ander favoriet vleesvervanger recept? Laat het ons weten in een reactie op de website. Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

De Vega Optie
Joke Boon
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046824825
Prijs: €20,99

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
De Vega Optie: Schotse eieren
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!