Print Friendly, PDF & Email

Dit recept komt uit het boek De vier seizoenen van Vogel van Sanne Vogel. Zij noemt deze gefermenteerde witte kool met kurkuma, gember, knoflook en komijn ‘golden kimchi’. Je maakt hem net zoals je een zuurkool maakt. Golden kimchi is lekker op een broodje vegan kaas, als garnering op rodebietensoep met mierikswortelcrème, op winterwraps, maar ook onwijs lekker om aan een wokgerecht met noedels toe te voegen. Ben je benieuwd naar onze review van het kookboek van Sanne Vogel? Lees hem hier!

Ingrediënten
1 witte kool (ca. 1 kg), in reepjes
22 g zeezout
2 tl komijnzaad
1 sjalot, in grove stukken
2 tenen knoflook, gepeld
40 g verse gemberwortel, geschild
50 g verse kurkuma, geschild
1 el shiro miso (of mugi)
Ook nodig: pureestamper (evt.), keukenmachine, weckpot (gesteriliseerd)

Bereidingswijze

  1. Meng de witte kool in een grote mengschaal met het zeezout en kneed het zout met schone handen in de kool. Je kunt dit ook met een pureestamper doen. Het is belangrijk dat de kool goed gekneusd wordt en er glazig uit gaat zien.
  2. Rooster het komijnzaad in een droge koekenpan tot de geur vrijkomt en doe het vervolgens bij de kool. Stamp de kool opnieuw met je handen of de pureestamper.
  3. Doe de sjalot, knoflook, gember en kurkuma in de keukenmachine en meng tot een fijne pasta. Voeg het mengsel toe aan de kool, stamp opnieuw en meng goed. Meng de miso erdoorheen en schep goed om. Schep de kool en het sap dat is ontstaan in een gesteriliseerde weckpot en druk stevig aan. Pers de kool helemaal tegen de bodem van de pot, waardoor er een laagje sap op komt te staan. Vul de pot niet helemaal tot de nok toe; er moet altijd 1-2 centimeter tot het ijzer van het deksel vrij blijven, zodat er ruimte is voor de beweging die ontstaat door het koolzuur dat vrijkomt bij fermentatie. Zorg dat het rubber schoon is als je het deksel sluit.
  4. Laat de kool minimaal 7 dagen fermenteren op kamertemperatuur op een plek uit de zon.

LET OP!
Werk altijd met heel schone producten. Steriliseer de weckpot en mengschaal en was je handen goed.

Ga jij deze golden kimchi eens maken? Ben jij benieuwd naar het kookboek De vier seizoenen van Vogel? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

 

De vier seizoenen van Vogel
Sanne Vogel
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers

Summary
De vier seizoenen van Vogel: Golden kimchi
Article Name
De vier seizoenen van Vogel: Golden kimchi
Description
Ontdek het nieuwste kookboek van Sanne Vogel: De vier seizoenen van Vogel. Vandaag delen wij het recept voor Golden kimchi!
Author