Noon chai is de beroemde roze thee uit Kashmir. De thee staat ook wel bekend als Kashmiri chai of pink chai. Roze thee lijkt misschien ingewikkeld om zelf te maken, maar met het recept in dit artikel lukt het je zeker. Je kunt zelfs vegan noon chai maken! Probeer het eens en verras je gasten ermee na het eten. Noon chai is ook lekker verwarmend op een koele dag!
Net als Indiase chai is noon chai kruidig van smaak door toevoeging van verwarmende specerijen als kardemom en kaneel. Toch is de smaak heel anders. De thee smaakt namelijk niet zoet, maar zoutig.
Goed voor je gewicht
De basis van noon chai is groene thee en dat is goed voor je gewicht. Groene thee kan namelijk helpen om je stofwisseling en vetverbranding een boost te geven. Er zijn trouwens nog meer voedingsmiddelen die je helpen om van overtollig (buik)vet af te komen. Deze vind je in dit artikel. Noon chai is ook op een andere manier goed voor je gewicht. Het maken van de thee is een workout op zich. Je moet namelijk een tijdje stevig roeren, zoals je in het recept voor originele noon chai zult zien 😉
Noon chai
Noon chai wordt traditioneel gemaakt van groene thee, melk, zout, soda en specerijen. Dit recept voegt daar nog lekkere pistachenootjes, amandelen en maanzaad aan toe. Tip! Wil je de vegan noon chai maken? Kijk dan snel hieronder!
Wat heb je nodig?
Voor één persoon
2 theelepels losse groene thee
2 kopjes water
2 kopjes volle melk
1/3 theelepel baking soda
2 kardemompeulen, gemalen
1/2 theelepel zeezout (het liefst Keltisch zeezout)
2 theelepels gemalen pistachenoten en amandelen
1 theelepel maanzaad
Hoe maak je het?
- Kook 1 kop water en voeg de theeblaadjes toe totdat het mengsel schuimt.
- Voeg baking soda toe en klop ongeveer 10 seconden krachtig met een garde.
- Voeg het resterende water en het kardemompoeder toe. Blijf het poeder toevoegen tot de thee rood wordt.
- Zet het vuur nu zachter en voeg de melk toe. Klop de thee goed op, dan gaat hij licht schuimen. Als het goed is, is de kleur van de thee nu donkerroze.
- Voeg meer of minder melk toe voor de kleur roze die je wilt.
- Voeg nu het zout toe en roer nog even goed.
- Giet de thee in een kopje en doe er wat gemalen pistachenoten en amandelen overheen. Geniet!
Vegan noon chai
Als je vegan eet of melk niet goed verdraagt, is hier een recept voor zuivelvrije noon chai:
Wat heb je nodig?
Voor één persoon
2-3 theelepels losse groene thee
1 kopje amandelmelk
4 kopjes water
2-3 groene kardemompeulen
1 kaneelstokje, in stukken gebroken
1/4 theelepel zout
1/2 theelepel baking soda
Hoe maak je het?
- Breng het water in een pan aan de kook.
- Voeg de thee, de kardemompeulen, het kaneelstokje, het zout en de baking soda toe. Let op, want de thee kan overkoken als je baking soda toevoegt. Zet de kookplaat dus even laag.
- Laat de thee 15 tot 30 minuten op een zacht vuurtje koken om hem te laten trekken.
- Roer de amandelmelk erdoor.
- Blijf nog 5 minuten roeren en haal de thee vervolgens van het vuur.
Instagram waardig
De roze noon chai is ontzettend instagrammable. Onder kashmiri chai, de andere benaming, en noon chai worden er op Instagram ontzettend veel foto’s van dit mooie roze, velvet-achtige drankje gedeeld. Kijk bijvoorbeeld deze foto van Anita en Anniek, zo mooi! Meer inspiratie van hen zien? Volg Anita en Anniek dan op Insta.
Heb je noon chai geprobeerd? Laat ons weten wat je er van vond in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Ik heb het geprobeerd! Alleen op de een of andere manier werd mijne bruin ipv roze 🙁 wat doe ik fout? Ik denk ook dat ik er misschien te veel zout in heb gedaan. Denk dat ik er volgende keer maar geen zout in doe.
X Kim
Hoi Kim, deze keer komen de foto en het recept inderdaad niet helemaal overheen! Wij zijn hier gegaan voor de smaak, maar mocht je de noon-chai een tikkeltje meer roze wilt, dan kan je 1-2 eetlepels bietensap toevoegen. Ik hoop dat je hier mee uit de voeten kan! Groetjes, Lieske