Jackfruit: wat is het?
Mariëlle van Stek

Jackfruit: wat is het?

vrijdag 26 juni 2020
Er zijn al een heleboel alternatieven te vinden voor vlees. Naast onder andere peulvruchten, paddenstoelen en zeewier is er nog een verrassende vleesvervanger: jackfruit! Deze vrucht, ook wel nangka genoemd, zien we steeds vaker terug in vegetarische gerechten. Waarom en hoe je het eet, lees je hier!

Herkomst
Jackfruit is een stekelvormige vrucht, afkomstig uit Azië, Zuid-Amerika en Afrika. De vrucht groeit aan bomen, is groen en groot, heel groot. Jackfruit kan namelijk wel tot 35 kilo wegen! In Nederland is het nog niet veelgebruikt, maar in o.a. Amerika maakt het nu zijn furore als vleesvervanger. In de Aziatische toko kan je jackfruit kopen. Je kan hem vers kopen, maar ook in blik kan je ze krijgen – en die zijn prima. Aroy-D of Sunlee zijn voorbeelden van merken die je kan gebruiken.



Vlezige structuur
De vrucht wordt zo geprezen als vleesvervanger door de structuur die de jackfruit heeft. Die lijkt namelijk veel op pulled pork of pulled chicken. Daarnaast neemt het vruchtvlees heel goed smaak op, waardoor je hem heel goed kan kruiden of met sauzen. Daarnaast is jackfruit een bron van vezels, zetmeel, vitamine B6 en C en kalium. Ook heel voedzaam dus! Ideaal dus ook voor flexitariërs of vegetariërs die graag nog iets eten wat op vlees lijkt!

Bereiding
Jackfruit kan je rijp en (gekookt) onrijp eten. Als je ze in blik koopt, kan je kieze uit gele en young green jackfruit. De gele is rijp en is heel zoet van smaak – hij staat dan ook op siroop - en daarmee lekker voor desserts. De groene jackfruit moet je gebruiken voor hartige gerechten, als je hem dus als vleesvervanger wil gebruiken. Deze is nog onrijp en heeft daarom de vlezige structuur en is nog redelijk neutraal van smaak. De young green jackfruit staat op water of ‘brine’ (zout water). En met deze kan je de lekkerste pulled jackfruit! De harde stukjes van het vruchtvlees snijd je af, zodat je alleen het zachte deel overhoud. Dat kan je uit elkaar trekken, waardoor je het pulled effect krijgt. Dat bak je vervolgens gekruid in de pan, om het daarna nog in de oven te doen. Helemaal niet moeilijk dus! Ga bijvoorbeeld voor gevulde aubergines met jackfruit, taco's met chipotle en jackfruit of maak een snelle Oosterse jackfruit salade!

TIP! Droom jij van een leven waarin je kan werken en reizen wanneer je wil? Bekijk dan eens de Digital Nomad e-course van Suzanne van Duijn.

Had jij al van jackfruit als vleesvervanger gehoord? Of heb jij er een gerecht mee gemaakt? Laat ons dan jouw reactie zien in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

15 Reacties

Ik heb het al gegeten in een vegan 'stoofvleessaus' bij frietjes, in frituur Chips in Antwerpen. Structuur vind ik wel prettig, beetje sappig, niet droog of taai zoals seitan. Enige nadeel is dat er geen eiwitten in zitten, ik zou het dus niet echt een vleesvervanger noemen.

12:06 19 januari 2024

Ik vind het een totaal onzinnig product. Smaak moet je er zelf aan toevoegen, dat zit er van nature niet aan. De structuur is vervelend. Er is echt geen enkele reden om hiermee aan de slag te gaan, op de voedingswaarde na.

12:06 19 januari 2024

Ik heb net in de consumentenbond over jackfruit gelezen. Er wordt daar gezegd dat het GEEN vlees/ eiwitvervanger is. Hoe zit dat hippe vegetariër?

12:06 19 januari 2024

Hi Dieneke, Goed dat je dit even bij ons checkt. Wij praten op ons blog over vleesvervangers en volwaardige vleesvervangers. In principe is alles wat je in plaats van vlees toevoegt een vleesvervanger, alleen is inderdaad niet alles volwaardig. In onze rubriek waar wij wekelijks een vleesvervanger testen kijken wij ook altijd naar de voedingswaarden per product. Daaruit blijkt dat er maar weinig vleesvervangers echt volwaardig zijn en je dus altijd extra eiwitbronnen zal moeten toevoegen aan je recept. Jackfruit is inderdaad niet te vergelijken met de voedingswaarden van vlees, maar kan wel een ontzettend lekkere toevoeging zijn aan je gerecht. Door tijdens het koken nog andere eiwitbronnen aan een recept toe te voegen, als peulvruchten of noten, kun jij én genieten van jackfruit én aan je eiwitten komen! Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb beantwoord. Liefs, Karlijn

12:06 19 januari 2024

hi, leuke omschrijving, maar vleesvervanger? dan gaat het toch om de hoeveelheid eiwit die je binnen krijgt. en ik lees elders: "Jackfruit bevat erg weinig calorieën (93 kcal/100 gram). Net als vele andere fruitsoorten bevat deze vrucht vooral veel koolhydraten (24g/100 gram) en vezels (4,4 g/100 gram) en nauwelijks vetten (0,3g/ 100 gram) en eiwitten (1,47 g/100 gram)." dat is extreem weinig eiwit, nog minder dan een banaan...

12:06 19 januari 2024

Hi Erik, Je hebt helemaal gelijk. Wij gebruiken daarom graag vleesvervangers van bijvoorbeeld Rootzz of Nature, die zijn op basis van jackfruit maar bevatten veel meer eiwitten dan de losse vrucht. Hopelijk heb je hier iets aan! Liefs, Jitske

12:06 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.