Print Friendly, PDF & Email
3.7/5 - (26 stemmen)

Altijd al eens zelf een speltbrood willen bakken? Met dit dummy-proof recept gaat dat je zeker lukken! Zelf brood bakken is namelijk niet moeilijk en kost maar weinig tijd. Je moet er alleen wel voor thuisblijven, en op een aantal dingen letten. Dat lees je hier. Probeer het eens met dit eenvoudige recept! Wedden dat je gelukkig wordt van de geur van vers gebakken brood in je huis straks?

Wat is volkoren?
Als je hele graankorrels maalt, krijg je volkorenmeel. In dat meel zitten dus alle bestanddelen van de graankorrel: de schilletjes (zemelen), de kiemen en het zetmeelrijke binnenste van de korrels (het endosperm). Volkorenmeel bevat daarom de meeste vitaminen, mineralen en voedingsvezels. In de kiemen zit een beetje vet. Omdat dit ‘ranzig’ kan worden zeven molenaars de kiemen graag uit het meel, vaak samen met de zemelen – of een deel daarvan. Zo verlengen ze de houdbaarheid van het meel. De mate waarin dit gebeurt, is de uitmalingsgraad van het graan. Het meest gezeefde meel, dat met de hoogste uitmalingsgraad, is patentbloem. Ongezeefd meel is volkorenmeel en van een beetje gezeefd meel bak je bruinbrood.

Graansoort
Elke graansoort kun je malen tot meel. Maar voor luchtig gerezen brood heb je graan nodig met gluteneiwitten, zoals tarwe, spelt, rogge of gerst. Tarwe is het populairst vanwege de goede bakeigenschappen. Het is zelfs één van de meest verbouwde gewassen ter wereld. Spelt komt uit dezelfde familie als tarwe en wint aan populariteit. Niet alleen vanwege de smaak maar ook omdat spelt gezien wordt als primitievere variant van tarwe met minder genetisch gemodificeerd graan. Met volkoren speltmeel kun je prima broodbakken, dat bewijst dit simpele recept.

Wat heb je nodig?

  • groot cake- of broodblik van 30 cm, ingevet
  • 25 g verse gist (of 10 gram instant gist)
  • 600 ml lauw water (max. 40°C)
  • 5 g suiker (1 tl)
  • 750 g speltmeel (100%)
  • 8 g zeezout
  • 50 g pompoenpitten

Stap 1: Verbrokkel de verse gist en meng samen met de suiker door het water. Laat 10 minuten staan tot er aan de oppervlakte kleine belletjes ontstaan.

Stap 2:
Doe de bloem in een ruime kom en meng het gistmengsel erdoor. Roer met een houten lepel tot een samenhangend plakkerig deeg.

Stap 3: Voeg het zout toe en kneed het deeg 10 tot 15 minuten met bebloemde handen. Het deeg is behoorlijk slap. Tijdens het kneden wordt het iets steviger en gaat het minder plakken. Kneden in de keukenmachine kan ook. Gebruik een deeghaak en kneed ongeveer 5 à 8 minuten.

Stap 4: Doe het deeg over in het ingevette bakblik en maak het egaal met bebloemde handen. Maak het deeg nat met een kwastje en bestrooi met de pompoenpitten.

Stap 5: Laat het deeg 60 minuten rijzen op kamertemperatuur totdat het net boven het bakblik uitkomt. Verwarm de oven halverwege de rijstijd voor op 180 °C hete lucht of 200 °C conventioneel.

Stap 6: Bak het brood 45 – 50 minuten in het midden van de oven. Zet het blik bij voorkeur rechtstreeks op een ovensteen (pizza- of broodsteen) of op vuurvaste tegels. Verwarm de steen of tegels mee tijdens het voorverwarmen.

Stap 7: Laat het brood 5 minuten afkoelen in de vorm. Los het uit het blik en laat helemaal afkoelen op een rekje.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Makkelijk recept voor speltbrood
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 28 Review(s)