Altijd al eens zelf een speltbrood willen bakken? Met dit dummy-proof recept gaat dat je zeker lukken! Zelf brood bakken is namelijk niet moeilijk en kost maar weinig tijd. Je moet er alleen wel voor thuisblijven, en op een aantal dingen letten. Dat lees je hier. Probeer het eens met dit eenvoudige recept! Wedden dat je gelukkig wordt van de geur van vers gebakken brood in je huis straks?
Wat is volkoren?
Als je hele graankorrels maalt, krijg je volkorenmeel. In dat meel zitten dus alle bestanddelen van de graankorrel: de schilletjes (zemelen), de kiemen en het zetmeelrijke binnenste van de korrels (het endosperm). Volkorenmeel bevat daarom de meeste vitaminen, mineralen en voedingsvezels. In de kiemen zit een beetje vet. Omdat dit ‘ranzig’ kan worden zeven molenaars de kiemen graag uit het meel, vaak samen met de zemelen – of een deel daarvan. Zo verlengen ze de houdbaarheid van het meel. De mate waarin dit gebeurt, is de uitmalingsgraad van het graan. Het meest gezeefde meel, dat met de hoogste uitmalingsgraad, is patentbloem. Ongezeefd meel is volkorenmeel en van een beetje gezeefd meel bak je bruinbrood.
Graansoort
Elke graansoort kun je malen tot meel. Maar voor luchtig gerezen brood heb je graan nodig met gluteneiwitten, zoals tarwe, spelt, rogge of gerst. Tarwe is het populairst vanwege de goede bakeigenschappen. Het is zelfs één van de meest verbouwde gewassen ter wereld. Spelt komt uit dezelfde familie als tarwe en wint aan populariteit. Niet alleen vanwege de smaak maar ook omdat spelt gezien wordt als primitievere variant van tarwe met minder genetisch gemodificeerd graan. Met volkoren speltmeel kun je prima broodbakken, dat bewijst dit simpele recept.
Wat heb je nodig?
- groot cake- of broodblik van 30 cm, ingevet
- 25 g verse gist (of 10 gram instant gist)
- 600 ml lauw water (max. 40°C)
- 5 g suiker (1 tl)
- 750 g speltmeel (100%)
- 8 g zeezout
- 50 g pompoenpitten
Stap 1: Verbrokkel de verse gist en meng samen met de suiker door het water. Laat 10 minuten staan tot er aan de oppervlakte kleine belletjes ontstaan.
Stap 2: Doe de bloem in een ruime kom en meng het gistmengsel erdoor. Roer met een houten lepel tot een samenhangend plakkerig deeg.
Stap 3: Voeg het zout toe en kneed het deeg 10 tot 15 minuten met bebloemde handen. Het deeg is behoorlijk slap. Tijdens het kneden wordt het iets steviger en gaat het minder plakken. Kneden in de keukenmachine kan ook. Gebruik een deeghaak en kneed ongeveer 5 à 8 minuten.
Stap 4: Doe het deeg over in het ingevette bakblik en maak het egaal met bebloemde handen. Maak het deeg nat met een kwastje en bestrooi met de pompoenpitten.
Stap 5: Laat het deeg 60 minuten rijzen op kamertemperatuur totdat het net boven het bakblik uitkomt. Verwarm de oven halverwege de rijstijd voor op 180 °C hete lucht of 200 °C conventioneel.
Stap 6: Bak het brood 45 – 50 minuten in het midden van de oven. Zet het blik bij voorkeur rechtstreeks op een ovensteen (pizza- of broodsteen) of op vuurvaste tegels. Verwarm de steen of tegels mee tijdens het voorverwarmen.
Stap 7: Laat het brood 5 minuten afkoelen in de vorm. Los het uit het blik en laat helemaal afkoelen op een rekje.
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!






Lees ik goed dat jet het brood maar 1x hoeft te laten rijzen?
Hi Karianne,
Dat lees je inderdaad goed! Scheelt weer moeite:)
Veel broodbakplezier.
Lieve groet,
Jitske
Is dat volkorenspeltmeel?
Kan je ook pistolets maken…?
Hoelang bak je due dan aub?
Hoi Nancy!
Dit is inderdaad volkorenspeltmeel! Wij hebben nog niet geprobeerd om hier pistolets van te maken dus daar kunnen wij je helaas niet bij helpen.. Waarschijnlijk moet je dan de oventijd verkorten, maar hoeveel precies dat weten we niet! Misschien leuk om zelf eens uit te proberen? 🙂 Succes!
groetjes,
Suzanne
Vandaag gemaakt, stuctuur en grootte was perfect. Smaak was wat flauw, volgende keer iets meer zout toevoegen?
Bedankt voor het recept!
De oventijd verrast me, bij andere recepten is de tijd van de hete lucht lager en hier is hij hoger, klopt dat wel?
Hi Tiny,
Onze recepten zijn nauwkeurig getest dus je kunt ervan uitgaan dat deze temperaturen kloppen! Mocht het bij jouw oven nou niet goed werken, zet hem dan wat hoger. Elke oven werkt weer anders, dus dit is altijd een beetje uitproberen.
Veel bakplezier,
Karlijn
Het deeg is veel te nat en kan je niet tot een broodje vormen ,
Volgens mij gebruik je veel te veel water in verhouding met de bloem
Hi Marijke,
Bedankt voor je opmerking! Wellicht kan je het receptuur maken met 450 of 500 ml water? Laat ons vooral weten hoe dit uitpakt!
Groetjes,
Daniëlle
Brood is Super gelukt dankzij dit recept.
Hoelang zet ik dit in de oven als ik er pistolets mee maak? Caroline
Hi Caroline,
Wat goed om te horen, geniet ervan!
Ik wil dit graag een keer proberen. Maar kan ik de suiker ook weglaten? Of vervangen?
Hi Linda,
Ik zou het suiker er wel in houden i.v.m. het gist. Gelukkig is het niet veel!
Geweldig makkelojk brood en smaalt lekker. Ipv pompoen heb ik sesamzaadjes gebruikt.
Leuk recept! Ik ga het graag proberen maar kan ik het ook in een broodbakmachine laten kneden en rijzen? Daarna afbakken in de gewone oven.
Ik hoor het graag!
Groetjes
Hoi Baudien, wij hebben dit zelf niet getest, maar ik verwacht dat dit verder geen probleem is! Zou je ons willen laten weten of het gelukt is? Wij zijn net zo benieuwd 🙂
Geweldig recept! Heb nu al een paar keer met succes een brood gebakken 🙂
Echter is is 25 gram gist niet een beetje veel? In een zakje zit 7 gram….En doe er nu 2 in.
Groetjes !
Hoi Tine, de zakjes waar jij op doelt zijn instant gist, hier heb ik rond de 10 gram van nodig. Aangezien een zakje 7 gram bevat zou ik 1,5-2 zakjes aanraden van het instant gist. De 25 gram die genoemd wordt gaat over verse gist, dit is net iets anders (die bewaar je bijvoorbeeld ook in de koelkast), maar beide opties werken goed! Vooral de 2 zakjes instant gist aanhouden in jouw geval, zodat je een mooi brood kan bakken 🙂
Ik ben super tevreden met dit recept!
Echter is het brood heel lastig te vouwen omdat het vaak nog plakkerig is.
Ook is het brood vaak nat als het de oven uit komt. Heb jij dit ook?
Groet!
Wat doe je met de rest 1/4 van de pompoenpitten? Op de foto zie ik pompoenpitten bij de ingrediënten staan zonnebloempitten…
Hoi Em, jemig dit is een foutje van ons geweest, je mag alle pompoenpitten over het deeg verdelen (niet zonnebloempitten, onze fout). Veel bakplezier!
Hoe kan hè weten hoeveel calorieën erin zitten in het brood?
Hallo, bij de gist staat ‘1 zakje gedroogde gist’, hoeveel gram is zo een zakje?
Groetjes,
Ellen
Hoi Ellen, dat is 7 gram. Veel bakplezier!
Hallo lieske, het zou in het vervolg misschien beter zijn ipv te zeggen ‘een zakje’ (dat kan vanalles en niets betekenen) het aantal gram erbij te zeggen. Dat is veel nauwkeuriger. Trouwens, 25 gram verse gist is ongeveer 10 gram instant gist en geen 7 zoals je vermeldde op antwoord op een vraag. Vriendelijke groet, André ps: is het mogelijk om persoonlijk te reageren op reacties (zoals deze) of is dat steeds openbaar?
Hoi André, je hebt helemaal gelijk! Tegenwoordig vermelden wij ook alles in grammen, theelepels, eetlepels of mililiter, echter is dat bij dit recept uit 2017 nog niet het geval geweest. Ik heb je suggestie verwerkt in het artikel en van het zakje instant gist (wat normaliter 7 gram bevat), 10 gram instant gist gemaakt. Dankjewel! Daarnaast is het helaas niet mogelijk om privé te reageren, wij hebben helaas geen chatfunctie maar alleen openbare reacties op het blog.
Hoe kan hè weten hoeveel calorieën erin zitten in het brood?
Heerlijk brood, bedankt voor het recept. Ik heb er nog een aantal eetlepels zonnebloempitten, lijnzaad en havermout aan toegevoegd en dat pakte goed uit.
Hoii! Ik heb het ook gemaakt en ben er super trots op!!! Het is niet helemaal perfect maar dat geeft niet.. oefenen baart kunst toch?
De binnenkant is best klefjes gebleven.
De volgende keer zal ik hierop letten:
– lauwer water.
– meer zout ( ik heb himalaya zout gebruikt).
– beter kneden.
Ik wou even aangeven dat ik je website enorm waardeer!! Ik heb genoeg inspiratie voor aankomende weken
Hoi Senna, wat leuk om te horen dat je enthousiast aan de slag bent gegaan met het maken van speltbrood 🙂 Bedankt ook voor de tips! Leuk om te horen dat je vrolijk wordt van onze website, daar doen we het voor!
Klein vraagje: hoe doe je dit met droge gist uit een zakje? Moet die ook eerst 10 minuten in het water voor je verder gaat?
Ik maak al wel eens brood in de broodmachine en daar moet de droge gist op het moment zelf mee het brood in, vandaar de vraag.
Alvast dank voor een reactie terug! 🙂
Hi San, bedankt voor je vraag! Je kunt de droge gist direct toevoegen, dit kan omdat het eigenlijk een instant gist is die sneller activeert dan verse gist. Veel bakplezier alvast!
Ik heb het brood gebakken, het zag er aan de buitenkant geweldig uit maar is van binnen brokkelig en tegelijk klef. Wat doe ik fout?
Hoi Coby, wat leuk om te horen dat je het speltbrood hebt gemaakt! Ik ben even hardop met je mee aan het denken, maar kan het zijn dat je een andere ovenstand gebruikt hebt of deze niet goed was voorverwarmd voordat je het brood erin hebt geplaatst? Heb je daarnaast de aangegeven rijstijden aangehouden? Vervelend wel dat het brood niet het gewenste resultaat had! Ik durf niet exact te zeggen waar het aan heeft gelegen, iedere oven werkt natuurlijk anders maar wellicht dat eerder genoemde gebeurtenissen dit kunnen verklaren? Groetjes, Lieske
Hallo Lieske, bedankt voor je reactie. Ik denk dat ik het deeg niet goed gekneed had en de oven niet op het juiste programma had staan. Ik heb het nog maar een keertje geprobeerd en het is een heerlijk brood geworden. Fijn dat je even meegedacht hebt. Groetjes, Coby
Heerlijk brood! Makkelijk klaar te maken ook.