Print Friendly, PDF & Email

Een soufflé is zo’n perfect dessert waarmee je altijd indruk maakt op je gasten. Met deze pistachesoufflé gooi je zeker hoge ogen. Een ideaal nagerecht voor een chique diner, maar ook gewoon lekker voor na een fijne maaltijd. Onze favoriete kookexpert Eke van Koken met Kennis deelde met ons het recept!

Ingrediënten
1 vanillestokje
300 ml melk
3 eieren (M), gesplitst
2 g wijnsteenzuur (of 0,5 el citroensap)
50 g suiker
20 g maïzena
125 g gepelde pistachenoten
100 g fijne kristalsuiker + extra om te bestrooien
Boter om in te vetten
Extra nodig
keukenmachine
2 grote soufflévormen van 15 cm of 6 vormpjes van 8 cm
Bakplaat

Lees hier meer over het kloppen van eiwit. 

Bereidingswijze
Stap 1: Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap de zaadjes eruit met een lepel. Doe de zaadjes en vanillepeul met de melk in een steelpan en breng op matig vuur tegen de kook. Draai het vuur zacht en laat 10 minuten trekken.
Stap 2: Verwarm de oven voor op 200 0C conventioneel of 180 0C hetelucht. Gebruik bij voorkeur een ovensteen (zoals beschreven bij Materialen in hoofdstuk 4: De kunst van bakken).
Stap 3: Mix de eiwitten tot stijve pieken met het wijnsteenzuur (of citroensap) en de suiker in een vetvrije kom (met de staande- of handmixer).
Stap 4: Klop de dooiers met de suiker en maizena. Zeef de vanillemelk en giet al kloppend bij het dooiermengsel. Doe alles terug in de pan en breng op matig vuur aan de kook. Roer goed over de bodem van de pan. Doe over in een kom.
Stap 5: Maal de pistachenoten superfijn in de keukenmachine en zeef ze. Houd het grove kruim uit de zeef apart. Meng het fijne gezeefde kruim door de crème.
Stap 6: Verwarm een bakplaat voor in de oven. Vet de ramekins in met boter en bestrooi de binnenkant met een beetje suiker en grof kruim van de pistachenoten.
Stap 7:Spatel de eiwitten in delen door de vanillecrème. Vul de ramekins tot net onder de rand met het soufflébeslag. Maak met de duim een geultje in het beslag rond de rand van de soufflés (dan rijst de soufflé iets makkelijker).
Stap 8: Zet de soufflés op de voorverwarmde bakplaat en bak ze 15 (grote vorm) of 10 (kleine vorm) minuten in het midden van de oven (of op een ovensteen). Serveer meteen.

Heb jij de pistachesoufflés gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Summary
Pistachesoufflé
Article Name
Pistachesoufflé
Description
Een soufflé is zo'n perfect dessert waarmee je altijd indruk maakt op je gasten. Met deze pistachesoufflé gooi je zeker hoge ogen. Het recept vind je hier!
Author