Bowls of Goodness: Pokékom met watermeloen
Anne Bolten

Bowls of Goodness: Pokékom met watermeloen

woensdag 04 oktober 2017
Sinds ik laatst bij Poké Perfect in Amsterdam heb gegeten, eet ik het liefst al mijn gerechten uit een bowl. Al mijn maaltijden lijken wel lekkerder te smaken in een kom. In het boek Bowls of Goodnes van Nina Olsson vind je een groot aantal verrukkelijke en voedzame vegetarische gerechten waarmee je de lekkerste foodbowls op tafel zet. Vandaag delen we het recept van deze Pokékom met Sobanoedels, watermeloen, zeewier, tempé en scherpe gemberdressing. Eet smakelijk!




Pokékom met watermeloen
Aloha! Pokésalades met tonijn beginnen nu ook buiten Hawaï populair te worden. Mijn favoriete vegetarische versie van dit gerecht is met watermeloen en zeewier voor een ziltig smaakje. Hoewel er geen vis in zit, proef je zo toch de zee. Deze poké met noedels is een gemakkelijk en stevig maal, en dankzij de gefermenteerde tempé, avocado, zeewier en boekweit ook zeer voedzaam. Sobanoedels zijn heerlijk om koud te eten, en in dit recept worden ze met een heerlijke gember-sojadressing en pikante tempé opgediend. Tempé wordt net als tofu gemaakt van sojabonen, maar heeft wat meer beet en is perfect om te marineren en frituren. Als je de ingrediënten eenmaal hebt voorbereid zet je deze kom in no time op tafel – ideaal als vlugge lunch of doordeweeks avondmaal.

Wat heb je nodig voor 4 personen?
Voor de Pokékom:

  • 250 g tempé, in 2-3 plakken van ongeveer 1 cm dik

  • 300 g sobanoedels

  • 2 handenvol dulse (of ander zeewier)

  • 2 handenvol Ierse zeespaghetti (of ander zeewier)

  • 600 g watermeloen, geschild en in hapklare stukjes

  • 2 handenvol koriander, grofgehakt

  • 3 lente-uitjes, in dunne ringetjes

  • 2 avocado’s, zonder pit, geschild en in partjes

  • 150 g rode kool, fijngesnipperd

  • kokosolie

  • peper en zout


Voor de marinade:

  • 1 tl geraspte verse gember

  • 3 el (glutenvrije) sojasaus

  • 1 teen knoflook, fijngehakt tot een pasta

  • 1 tl pikante saus, zoals sriracha

  • 1 tl agavesiroop


Voor de dressing:

  • sap en geraspte schil van 1 limoen

  • 1 tl geraspte verse gember

  • 1 el rijstazijn

  • 50 ml (glutenvrije) sojasaus

  • 2 el extra vierge olijfolie

  • 1 tl pikante saus, zoals sriracha


Voor erover:

  • 1 el geroosterd sesamzaad


Hoe maak je deze Pokékom?
Snijd de plakjes tempé in driehoekjes en leg ze in een kom. Meng de ingrediënten voor de marinade, giet deze bij de stukjes tempé en hussel ze goed door elkaar. Dek de kom af en laat minstens 30 minuten in de koelkast marineren. Meng de ingrediënten voor de dressing en zet deze zolang opzij. Kook de sobanoedels intussen volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet ze af, laat ze uitlekken en zet ze opzij. Doe het zeewier in een kom, giet er zoveel water bij dat het onder staat en laat 10 minuten weken. Giet de blaadjes af en meng ze door de afgekoelde noedels. Hussel de stukjes watermeloen met de koriander en lente-uitjes door elkaar. Verhit een koekenpan met een eetlepel kokosolie op middelhoog vuur en bak de stukjes tempé tot ze mooi bruin zijn. Verdeel de sobanoedels over vier kommen en strooi er de kool, avocado, watermeloen en tempé over. Dien op met de dressing en het sesamzaad.

Heb jij deze Pokékom naar het recept van Nina Olsson gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!


 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.