Rollade met noten-linzengehakt, cranberrysaus, gegrilde bimi's en geplette aardappeltjes
Robin Walrecht

Rollade met noten-linzengehakt, cranberrysaus, gegrilde bimi's en geplette aardappeltjes

woensdag 15 december 2021
De feestdagen komen er weer aan, en dan mag er weer uitgesloofd worden! Wat is nou klassieker dan een rollade met heerlijke aardappeltjes, gegrilde groentes en een verwarmende cranberrysaus? Een rollade kennen we allemaal, maar wij maakten hem nét wat anders: een vegan rollade met de Weber Pulse 2000 elektrische barbecue! Deze plantaardige rollade is helemaal zelfgemaakt, en daarmee kan je jouw gasten echt verwennen. En het leuke is, deze rollade is gewoon met een barbecue gemaakt! Wil je ook graag extra inspiratie voor een vegan gerecht van de barbecue? Check ons heerlijke recept voor tempeh ribs!

De Pulse 2000 van Weber
Het bekende barbecuemerk Weber heeft een nieuwe barbecue uitgebracht: de Pulse 2000 Elektrische barbecue. Deze barbecue is niet alleen volledig elektrisch, maar ook ontzettend fijn in gebruik. Het bevat namelijk twee afzonderlijk regelbare barbecuezones. Hierdoor kan je op de ene helft de aardappeltjes en bimi's op lekker hoog vuur grillen, terwijl je op de andere helft je de vegan rollade op een lager vuurtje braadt. Super handig! Daarnaast heeft de barbecue nog véél meer voordelen, zoals een netjes opvangsysteem voor de resten van je barbecuegerechten. Heb jij nou geen tuin waarin je een barbecue kwijt kan? Geen zorgen! Voor de Pulse 2000 heb je helemaal geen tuin nodig om heerlijk te kunnen barbecueën. Deze barbecue is ook geschikt voor op het balkon! Zo kan je ook tijdens elk seizoen gebruik maken van deze veelzijdige barbecue.



Ingrediënten
voor 4-6 personen

Voor de rollade
250 g tarwegluten
50 g kikkererwtenmeel
300 ml groentebouillon, voor het deeg
50 ml groentebouillon, om te serveren
3 el edelgistvlokken
2 el sojasaus
1½ el olijfolie
1 tl paprikapoeder
1 tl gedroogde salie
½ tl gemalen venkelzaad
½ tl gemalen piment
½ tl knoflookpoeder
zout en peper

Voor de vulling
1 blik (400 g) bruine linzen, uitgelekt en afgespoeld
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
80 g hazelnoten
40 g zongedroogde tomaat, fijngesneden
1 el ahornsiroop
1 tl balsamicoazijn
1 tl gedroogde tijm

Voor de geplette aardappeltjes
3 takjes rozemarijn
3 teentjes knoflook, gekneusd
1 kg iets kruimige aardappels, geschild en in grove stukken
75 ml zonnebloemolie
½ tl baking soda

Voor de cranberry saus
3 kruidnagels
1 sinaasappel, schil en sap
1 kaneelstok
250 g diepvriescranberries
50 g suiker
50 ml water

Voor de gegrilde bimi
400 g bimi
zonnebloemolie, om te bestrijken

 Bereidingswijze

Voor de rollade

  1. Verwarm de Pulse 2000 Elektrische barbecue tot 180 ºC en verdeel de hazelnoten over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de hazelnoten 8-10 minuten totdat deze goudbruin kleuren. Hussel de noten halverwege om. Laat afkoelen en hak de noten grof.

  2. Mix de linzen, hazelnoten en zongedroogde tomaat in een keukenmachine, en puls een aantal keer tot het een grof mengsel geworden.

  3. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en fruit de ui 5-6 minuten totdat deze glazig begint te worde. Voeg dan de knoflook toe, bak dit 1-2 minuten voordat je de ahornsiroop, balsamicoazijn en gedroogde tijm toevoegt. Laat het geheel nog 1-2 minuten garen tot het vocht van de azijn is verdampt. Roer het linzenmengsel hier doorheen en zet apart. Proef en breng op smaak met zout en peper.

  4. Maak de seitan. Doe de tarwegluten, kikkererwtenmeel, edelgistvlokken, paprikapoeder, gedroogde salie, gemalen venkelblad, gemalen piment, en knoflookpoeder in een mengkom. Breng op smaak met zout en peper. Voeg hier de bouillon, sojasaus en olijfolie aan toe. Kneed het mengsel 1-2 minuten tot het samenhangend geheel is geworden. Kneed het deeg niet te lang, daar wordt het droog van. Laat 15 minuten rusten in een schone kom bedekt met een theedoek.

  5. Keer het deeg hierop om op je werkblad. Gebruik je handen of een deegroller om het uit te rollen tot een rechthoekige plak met een dikte van 1,5 cm. Leg deze plaat op aluminiumfolie. Verdeel de vulling over het deeg en rol voorzichtig de rollade op. Wikkel deze strak in de aluminiumfolie en gebruik eventueel touw om het dicht te binden.

  6. Verwarm de Pulse 2000 Elektrische barbecue tot 180 ºC en de leg de rollade ingepakt op de plaat. Draai de rollade iedere 20 minuten om zodat hij gelijkmatig gaart. Laat de rollade een uur garen. Haal vervolgens de rollade van de elektrische barbecue en laat 15 minuten nastomen. Controleer of de rollade gaar is door er in de drukken, het zo stevig moeten aanvoelen. Haal de folie van de rollade en leg op een serveerschaal. Smeer de rollade in met de rest van de groentebouillon zodat deze sappig blijft.


Voor de geplette aardappeltjes

  1. Doe de aardappels in een kookpan met koud water, baking soda en een snuf zout. Breng het geheel aan de kook en laat de aardappelen 5 minuten koken. Giet af en laat nastomen.

  2. Meng de aardappels met de 50 milliliter zonnebloemolie, rozemarijn, knoflook en zout en peper naar smaak totdat de randen van de aardappels puree-achtig beginnen te worden.

  3. Verwarm de Pulse 2000 Elektrische barbecue tot 200 °C en verdeel de aardappels over de bakplaat. Rooster de aardappels 40 minuten. Hussel na 20 minuten, voeg de laatste 25 milliliter zonnebloemolie toe en gebruik een stamper om de aardappels een keer een beetje te pletten.


Voor de cranberrysaus

  1. Maak de cranberrysaus. Verhit een steelpan op middelhoge temperatuur. Doe hier de cranberries, suiker, water, de sinaasappelschil en -sap, kruidnagel, kaneelstok aan toe. Laat al roerend 15 minuten sudderen. Proef en breng met een klein snufje zout. Laat afkoelen. Verwijder de kaneelstok, kruidnagel, en sinaasappelschil. Gebruik eventueel een stamper of een staafmixer om de cranberrysaus te pureren tot het de gewenste dikte heeft. Zet apart.


Voor de gegrilde bimi

  1. Verwarm de Pulse 2000 Elektrische barbecue tot 200 °C.

  2. Smeer de bimi in met zonnebloemolie en breng op smaak met zout en peper. Leg de bimi op de grillplaat en gril de bimi 2-3 minuten per kant totdat mooie grill lijnen ontstaan.

  3. Serveer direct samen met de rollade, geplette aardappeltjes en cranberrysaus.


 

 

Heb jij dit verrassende barbecuerecept al geprobeerd? Welke gerechten maak jij graag van de barbecue? Verras ons met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.