Print Friendly, PDF & Email
3/5 - (2 stemmen)

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan al deze cravings te voldoen (en stiekem omdat inmiddels de summer body zijn taak heeft volbracht), delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Deze maand mogen we de lekkerste recepten uit het boek Kleine Taartjes delen. Vandaag posten wij misschien wel het belangrijkste recept: namelijk die voor deeg! Met dit basisrecept voor deeg maak jij de lekkerste taartbodems, die je vervolgens kunt vullen met een vulling naar keuze. Komende weken delen wij verschillende recepten voor vulling, maar vandaag beginnen we bij het begin: deeg! 

Wat heb je nodig?
Voor ongeveer 12 kleine taartjes van 6 cm doorsnee
120 g bloem
50 g poedersuiker
20 g amandelmeel
mespunt zout
75 g koude boter
1 biologisch ei

Hoe maak je het?
Zie de stappen ook op de foto’s hieronder

1. Doe de bloem, poedersuiker, het amandelmeel en zout in een kom.

2. Breek de koude boter in stukjes en verdeel die over de droge ingrediënten. Wrijf de boter en de droge ingrediënten net zolang tot er een kruimelig deeg ontstaat.

3. Kluts het ei. Doe een eetlepel ei bij het deeg en kneed alles tot een samenhangende deegbal. Als het deeg erg plakkerig is, voeg je een beetje bloem toe; als het deeg te droog is, een paar druppels ei.

4. Verpak de deegbal in plasticfolie en leg de bal een uur in de koelkast.

5. Nu ga je het deeg fonceren. Fonceren is het aanbrengen van deeg in een bakring. Voor een bakring van 6 cm doorsnee heb je een uitsteker van 8 à 9 cm doorsnee nodig. Je moet immers niet alleen de bodem (6 cm) maar ook de zijkant van de ring met deeg bedekken.

6. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog even.

7. Bestuif het werkvlak en de deegroller met een beetje bloem. Druk de deegbal plat en rol het deeg gelijkmatig uit tot ongeveer 3 mm dik. Steek rondjes uit met de uitsteker.

8. Leg het deegrondje op de taartring en druk het deeg voorzichtig naar beneden en tegen de wanden van de ring aan. Snijd het overtollige deeg netjes langs de rand weg en prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem. Rol het overgebleven deeg opnieuw uit en steek weer rondjes uit tot het deeg op is.

9. Zet de gefonceerde taartjes een halfuur in de koelkast.

BAKTIJD De baktijd is afhankelijk van je vulling.

  • Bak je het deeg blind (zonder vulling), dan bak je de taartjes op 170 graden 12 minuten in een voorverwarmde oven.
  • Bak je de taartjes met fruit erin, dan bak je de taartjes 170 graden 25 minuten in een voorverwarmde oven.

TIP Je kunt in plaats van kleine taartjes ook een grote taart maken met een ring van bijvoorbeeld 22 cm doorsnee. Rol het deeg uit tot een grote lap, leg de lap op de ring en fonceer het op dezelfde manier als voor de kleine taartjes. De hoeveelheden vulling in dit boek zijn ongeveer genoeg voor 12 kleine taartjes of een grote taart. De grotere taarten moet je natuurlijk iets langer bakken.

TIP Van dit deeg kun je ook heerlijke koekjes maken. Rol het uit, steek koekjes uit met leuke uitstekertjes en bak ze ongeveer 8 minuten op 170 °C.

Wat is jouw favoriete guilty pleasure recept? Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Kleine Taartjes
Auteur: Meike Schaling
Uitgeverij: Kosmos
Prijs: €17,50

Summary
Basisrecept deeg
Article Name
Basisrecept deeg
Description
Met dit basisrecept voor deeg maak jij de lekkerste taartbodems, die je vervolgens kunt vullen met een vulling naar keuze. Die delen we komende weken!
Author