Print Friendly, PDF & Email
4.8/5 - (5 stemmen)

Door alle eettrends, raken ‘gewone’ groentes soms een beetje ondergesneeuwd. Bijvoorbeeld bloemkool. Niet de hipste groente, maar wel ontzettend gezond. In dit artikel ontdek je de gezondheidsvoordelen van deze vertrouwde Hollandse groente (die stiekem toch niet oer-Hollands is: bloemkool komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied).

1: Rijk aan vitamine C
Vaak zijn kleurrijke groente- en fruitsoorten toppers als het om vitamine C gaat. Daardoor zou je waarschijnlijk niet verwachten dat juist onze lichte bloemkool een fantastische bron van deze vitamine is. 100 gram bloemkool bevat 22mg vitamine C, dat is zo’n 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Vitamine C is onder andere belangrijk voor het sterk houden van je weerstand, het aanmaken van bindweefsel en het opnemen van ijzer. Ook werkt vitamine C als een antioxidant.

2: Nog meer antioxidanten
Vitamine C is zeker niet de enige antioxidant in bloemkool. Er zijn namelijk nog meer antioxidant groepen in te vinden, waaronder betacaroteen en quercetine. Deze stoffen beschermen je lichaam tegen oxidatieve stress. Dat is belangrijk, omdat ons lichaam over het algemeen veel oxidatieve stress te verduren krijgt. Onder andere door ongezonde eetgewoontes, stress en giftige stoffen in onze omgeving.

3: Een gezond gewicht
Net zoals veel andere groentes, is bloemkool perfect als onderdeel van een afslankdieet. Ten eerste bevat het weinig calorieën, maar dat is zeker niet het enige punt om rekening mee te houden als je wilt afvallen. Het is namelijk ook belangrijk om te kijken naar wat een voedingsmiddel je te bieden heeft. Biedt het belangrijke voedingsstoffen? Zorgt het ervoor dat je jezelf verzadigd voelt? Bij bloemkool kunnen we beide vragen met ‘ja’ beantwoorden. Het is zeer voedzaam en zorgt er tegelijkertijd voor dat je jezelf voldaan voelt, doordat het vezelrijk is. Vezels verzadigen namelijk goed, waardoor het makkelijker wordt om kleinere porties te eten en ongezonde tussendoortjes over te slaan. Daardoor daalt je totale calorie-inname en kun je makkelijker afvallen.

4: Verlaagt een hoge bloeddruk
Het eten van bloemkool kan je helpen om je bloeddruk gezond te houden. Het bevat namelijk een stofje, om precies te zijn de antioxidant sulforafaan, waarvan onderzoek aangetoond heeft dat het kan helpen om een hoge bloeddruk te verlagen. Daarnaast helpt sulforafaan ook bij het gezond houden van je slagaders. Deze gezondheidsvoordelen dragen allebei bij aan het verkleinen van de kans op hart- en vaatziektes.

5: Lager risico op kanker
De antioxidant sulforafaan die we hierboven noemden, is uitgebreid onderzocht. Naast het positieve effect op je hart en bloedvaten, lijkt het ook de kans op kanker te kunnen verkleinen. Dit komt waarschijnlijk doordat sulforafaan enzymen afremt die een rol spelen bij de groei van kankercellen. Maar let op: het verkleinen van het risico op kanker bestaat uit meer dan alleen voeding. Laat je adviseren door je huisarts als je hier vragen over hebt.

6: Rijk aan choline
Bloemkool is rijk aan choline. Deze voedingsstof wordt beschouwd als een B vitamine, maar eigenlijk is het een zogeheten halfvitamine, omdat ons lichaam zelf ook wat choline kan produceren. Vitamines zijn over het algemeen juist voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Aangezien ons lichaam zeer geringe hoeveelheden aanmaakt, hebben we ook choline uit voeding nodig en bloemkool kan je hierbij helpen. Choline is onder andere belangrijk voor een goede verwerking van prikkels in je hersenen en kan helpen om geheugenproblemen bij ouderen te voorkomen of verminderen. Daarnaast speelt het ook een rol bij het gezond houden van je celmembranen en zenuwstelsel.

Bloemkool: supergezond en stiekem toch een beetje hip
Zoals je hebt kunnen lezen, is bloemkool ontzettend gezond. Reden genoeg om vaker bloemkool op het menu te zetten. En dat hoeft zeker niet alleen maar met een standaard bechamel- of kaassausje. Probeer bijvoorbeeld eens geroosterde bloemkool, voeg het toe aan een lekkere curry of maak er gezonde koolhydraatarme rijst of bloemkool hummus van.

Bronnen: Yang Bai, Xiaolu Wang, Song Zhao, Chunye Ma, Jiuwei Cui, Yang Zheng, Oxid Med Cell Longev, 2015. Stephanie M Tortorella, Simon G Royce, Paul V Licciardi, Tom C Karagiannis, Antioxid Redox Signal, 2015. De Figueiredo SM, Binda NS, Nogueira-Machado JA, Vieira-Filho SA, Caligiorne RB, Recent Pat Endocr Metab Immune Drug Discov, 2015. Jane V Higdon, Barbara Delage, David E Williams, Roderick H Dashwood, Pharmacol Res, 2009. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/bloemkool.aspx

Summary
Zó gezond is bloemkool
Article Name
Zó gezond is bloemkool
Description
Met alle superfood hypes zou je onze eigen groenten bijna vergeten! Wist je dat bloemkool super gezond is? Lees er hier alles over.
Author