Print Friendly, PDF & Email
2.6/5 - (5 stemmen)

Omdat ik wil laten zien dat vegetarische keuken oneindig veel mogelijkheden bied, besteed ik de komende weken speciale aandacht aan wereldgerechten. Diverse gerechten afkomstig uit bijzondere, internationale keukens waar vegetarisch eten een speciale plek in neemt. Deze week aandacht voor de tapas uit de Spaanse keuken met het recept voor gazpacho Andaluz, de perfecte koude tomatensoep van de zomerse dagen.

Gazpacho Andaluz
Gazpacho is de bekende koude tomatensoep op basis van tomaten, komkommers, paprika, uien en knoflook. De oorsprong van de oer-gazpacho is een verkruimeld mengsel van brood, olijfolie en azijn, ten behoeve van het voeden van de zuidelijke Iberische boeren. Door de eeuwen heen is de gazpacho in Spanje en Portugal geëvolueerd tot de huidige gazpacho. Je hebt verschillende varianten: koude knoflooksoep en de warme gazpacho manchego (of galianos). Dit recept is voor de Spaanse koude variant zoals we die in Nederland ook kennen!

Ingrediënten:
– 2 kilo tomaten
– 100 gram komkommer
– 200 gram paprika rood
– 100 gram wit brood
– 400 gram olijfolie
– 30 gram knoflook
– 20 gram balsamico azijn
– 20 gram azijn uit de Jerez
– 15 gram peterselieblad
– zout, peper, tabasco
– eventueel: aardbeien en basilicum


Bereidingswijze:
Doe alle bovenstaande ingrediënten behalve de olie in een grote blender of magimix en mix dit tot een fijne massa. Voeg olijfolie, zout, peper en tabasco toe naar smaak tot het een mooie gladde massa is. Serveer in een kleine kom met fijngesneden aardbeien in het midden, een scheutje olijfolie en basilicumblaadjes.

Recept van restaurant Mercat

Restaurant Mercat AmsterdamMercat
In het karakteristieke Panama-gebouw vind je Mercat. Een Spaans getint restaurant met een levendige sfeer en een unieke ambiance op het grensvlak van traditioneel en modern. Zowel binnen in de bar als in het restaurant, als buiten op het grote terras kan je genieten van het beste wat de Spaanse keuken te bieden heeft: tapas, pinchos, tortillas en paella’s. Je kan je eigen feestmenu samenstellen! Wil je een avond lang genieten van goede rode wijn en Spaanse tapas? Keuze genoeg! Wil je echter genieten van een meergangen-menu? Dat kan natuurlijk ook. Een aanrader!

Mercat, Oostelijke handelskade 4 Amsterdam, 020 344 6424, www.mercat.nl

Summary
recipe image
Recipe Name
Spaanse keuken: gazpacho Andaluz
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)