Iedere zondag deelt Karin Lambrechtse, professioneel danseres en diëtist in opleiding, een slim sportrecept met ons uit haar boek SPORTables, dat vol staat met sportsnacks waar je écht iets aan hebt. Deze week: niets minder dan gezonde, sportieve Oreo’s! Jawel, die verslavende koekjes, maar dan goed voor je. Ideale snack voor onderweg! Benieuwd naar Karin’s eigen sportverhaal? Lees het hier.
Gezonde tussendoortjes
In SPORTables vind je naast recepten voor duur- team en krachtsporters ook gezonde tussendoortjes voor sjezende workaholics. Deze hardwerkende personen brengen vele uren op kantoor door en zijn op hun manier ook topsport aan het bedrijven. Ze ervaren vaak stress en tussendoor vliegen ze van hot naar her voor afspraken en vergaderingen. Herken je jezelf? Jij hebt net als (top)sporters absoluut ook baat bij gezonde tussendoortjes die rijk zijn aan energie, vezels en pure ingrediënten. Dus laat die kant en klaar snacks uit de kantine, op het station of AH To Go links liggen en maak zelf deze on-the-go gezonde Oreo’s!
Pas op met lege calorieën en snelle suikers
Ze zijn zo verleidelijk, maar snoep, commerciële energierepen, van die lekkere grote muffins maar ook de beruchte energydrinks kun je beter laten staan. Producten met teveel toegevoegde geraffineerde suikers doen niets voor je en geven je enkel een korte boost van ‘lege calorieën’ en snelle suikers. Je bloedsuikerspiegel gaat schommelen: eerst schiet het met een piek omhoog om daarna in een vrije val naar beneden te duiken. Het resultaat: meer trek en minder energie. En dat was nou juist niet de bedoeling. Toch is het niet vreemd dat je tijdens bijvoorbeeld de middagdip snel naar een makkelijke hap grijpt. Als je moe bent maak je andere keuzes dan wanneer je vol energie zit. Ook heb je misschien tot dat moment allerlei lekkernij afgeslagen en geef je er nu aan toe. Je kiest dan sneller voor de makkelijke (en vaak ongezonde) opties en je bent sneller over te halen voor een zoete of vettige, zoute snack. Het ontbreekt je aan wilskracht om die lekkere maar ongezonde snacks te laten liggen. Maar: niet getreurd! Wilskracht is net als een spier: je kunt hem trainen! Dus gewoon negeren die marketing prikkels en zorg bijvoorbeeld dat je een SPORTables op zak hebt. Dan kun je uitkijken naar een sportieve snack die gezonder, maar vooral ook erg lekker is. En: nog zelfgemaakt ook! Zo hoef je je wilskracht ook niet op de proef te stellen.
De middagdip
Het einde van de werkdag is nét te ver weg en de laatste restjes energie moet je uit je tenen halen. Deze middagdip heeft voor een groot deel te maken met je biologische klok. Omdat je niet elk moment van de dag actief kunt zijn stuurt deze ‘klok’ hormonen aan die ervoor zorgen dat je zo nu en dan in de ruststand komt te staan. Bij de meeste mensen ligt hun prestatiepiek in de ochtend; ongeveer drie uur na het opstaan. Ongeveer vijf uur na die piek neemt het concentratievermogen af. In veel gevallen is dit ergens tussen 15.00 en 16.00 uur in de middag. Een zware, koolhydraatrijke lunch versterkt de middagdip, maar is dus zeker niet de enige oorzaak van dat slome gevoel in de middag. In de topsport wordt ook rekening gehouden met de middagdip. Bijvoorbeeld door het slaap-waak ritme van atleten op zo’n manier aan te passen dat hun prestatiepiek gelijk is aan het moment dat ze aan de start moeten verschijnen. In Zuid-Europa wordt ook goed gebruik gemaakt van de middagdip door op het heetst van de dag een ontspannende siësta te houden. Geen slecht idee! Een middagdip duurt gelukkig niet lang. Na ongeveer een uur neemt je energieniveau weer langzaam toe, gevolgd door een tweede activiteitspiek in de vroege avond.
Oreo weetje!
De eerste Oreo werd in 1912 verkocht in New Jersey en heette ‘Oreo Biscuit’. Eigenlijk is de Oreo een goed gejat idee, geïnspireerd op de Hydrox cookies. Na ‘Oreo Biscuit’ kreeg het koekje de naam ‘Oreo Sandwich’, ‘Oreo Creme Sandwich’ en als laatst in 1974 de huidige naam ‘Oreo – Chocolate Sandwich Cookies’. De huidige receptuur bestaat sinds 1952, het koekje is veganistisch en bevat sinds 2006 geen transvet meer.
RECEPT: Gezonde Oreo’s
Smaak: als Oreo’s!
Wanneer eten: tussendoor
Goed voor: 12 Oreo koekjes
Maaktijd: 20 min. (30 min. wachten) 10 min. oventijd
Allergenen: lactose & gluten (zie variaties voor allergeen vrije oreo’s)
Ingrediënten
Koekjes
- 120 gram volkoren- of speltmeel
- 30 gram ongezoete cacaopoeder
- ½ theelepel bakpoeder
- snufje Losalt
- 20 gram boter of kokosolie (1 eetlepel)
- 70 gram kokosbloesemsuiker of palmsuiker
- 20 gram honing of agavesiroop
- 1 theelepel vanille-extract
- 45 gram (plantaardige) melk
- 15 gram pure chocola (minimaal 78%) of raw chocolade
Vulling
- 1 eetlepel cacaoboter of kokosolie
- 70 gram roomkaas light, sojaroom of kokosroom
- 20 gram poedersuiker
- ½ theelepel vanille-extract
Bereidingswijze
Doe de meel, cacaopoeder, bakpoeder en het losalt in een kom en roer door elkaar. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Gebruik je kokosolie? Laat deze dan in een pannetje op lag vuur smelten. Doe deze zachte boter of kokosolie in een tweede kom, samen met de suiker, honing of agavesiroop, vanille-extract en melk en meng het goed door elkaar. Voeg de inhoud van de kom met droge ingrediënten toe en meng het goed door. Rasp de chocolade en meng ook dit door het deeg. Kneed het nog even kort door, vorm het tot een bal en wikkel het in plasticfolie. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Verwarm de oven voor op 175 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een plak van ongeveer 3 mm dikte. Gebruik een glas of koekjessteker met een doorsnede van ongeveer 5 cm om ongeveer 24 rondjes uit het deeg te steken. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in 10 tot 15 minuten gaar. Ze mogen nog een beetje zacht aanvoelen wanneer je ze uit de oven haalt, want ze harden uit bij het afkoelen. Schep de koekjes voorzichtig op een rooster om af te koelen.
Smelt de kokosolie of cacaoboter voor de vulling in een pannetje. Voeg de crème fraîche, poedersuiker en vanille-extract toe en roer dit goed door elkaar. Je hebt nu een stevige crèmevullling. Besmeer de helft van de (goed afgekoelde!) koekjes met de vulling en druk de andere helft er voorzichtig op.
Voedingswaarde
PER KOEKJE (ongeveer 46 GRAM): KCAL 140 | KOOLHYDRATEN 22 GR | VET 6 GR | V.VET 3 GR | EIWIT 2,1 GR | VEZELS 1,4 GR | NATRIUM 38 MG
Next up: Eiwit-bonbonnetjes
Ben jij ook een actieve sporter en vind je het een uitdaging om de juiste voeding te vinden? Heb jij deze sportsnack geprobeerd? Laat het ons weten in een reactie, of via Facebook, Instagram of Twitter. We horen jouw verhaal graag!






Reactie verzenden