Print Friendly, PDF & Email

Iedere zondag deelt Karin Lambrechtse, professioneel danseres en diëtist in opleiding, een slim sportrecept met ons uit haar boek SPORTables, dat vol staat met sportsnacks waar je écht iets aan hebt. Deze week: Sportrijstrepen in een zoete en hartige variant. Ideaal om de man met de hamer voor te zijn! Benieuwd naar Karin’s eigen sportverhaal? Lees het hier.

De smaak van wielrennen
Sinds twee maanden ben ik de trotse eigenaresse van een nieuwe racefiets. Jihaaa! Dat had wat voeten in de aarde, want als student en freelancer verdien je nu eenmaal geen bakken met geld en een beetje fatsoenlijke fiets mag nogal wat kosten. Gelukkig hoef ik niet zo nodig de allerlichtste met de nieuwste technische snufjes. Wél graag een goede én mooie! Het oog wil ook wat. Mijn favoriete fietsenwinkelmeneer (Jasper – Cyclenation) liet me enkele opties zien en we waren er vlot uit. Deze zomervakantie staat er namelijk een heuse fietsvakantie in Spanje voor de deur en dus werd het toch tijd mijn oude maatje (een toffe retro racefiets van het merk TREK uit ’94 – iemand interesse? ;)) vaarwel te zeggen. De kans dat hij er tijdens een fixe klim eerder de brui aan zou geven dan ik werd ondertussen vele malen groter, en dat zou natuurlijk zonde zijn.

De smaak van het wielrennen kreeg ik te pakken na mijn afscheid als professioneel danseres bij Introdans. Tijdens mijn danscarrière danste ik 40 tot 60 uur per week. Toen ik stopte, als freelancer aan de slag ging en de nodige uren aan mijn studie zat, werden dat er ineens heel wat minder. Ik miste het bewegen met passie en emotie, het ploeteren en de fysieke uitdaging enorm. Elke dag naar de sportschool gaan om indoor “emotieloos” aan de gewichten te trekken, op een loopband te gaan staan en afsluitende selfies te maken, nee dankje. Begrijp me niet verkeerd, twee uurtjes in de week bodypumpen met flink wat kilo’s op de stang is heerlijk, maar ik wilde meer inspiratie, langer bezig zijn, de frisse wind door mijn haren én hersenen. Daarom tikte ik mijn TREK op de kop en begon met fietsen. Heerlijk. Nou heb ik als inwoner van Arnhem ook wel wat geluk, want ik fiets bijna letterlijk, hoppa, zo de Posbank en Veluwezoom op. Een betere achtertuin om in te spelen kun je je niet bedenken. Ik wordt er ontzettend gelukkig en vrolijk van. Tja, ook ik heb behoorlijk de wielrengekte te pakken!

Wielrengekte
Al gauw werden mijn ritten langer… 25, 45, 75, 115 km… Voeding en vocht tijdens inspanning werden steeds belangrijker. Geloof me, de man met de hamer, die wil je niet tegenkomen en dus gaan er standaard enkele zelfgemaakte sportrepen mee in mijn achterzak. De meeste sport- en energierepen vind ik niet zo lekker, te duur en te “chemisch”, maar vooral te zoet. Zeker tijdens die langere ritten heb je ook wel eens behoefte aan iets hartigs! Na wat brainstormen en surfen over het www waren mijn eerste rijstrepen geboren. Naast een zoete ook enkele hartige varianten. Gemaakt met gewone simpele witte rijst als goede en snelle bron van energie tijdens inspanning, het vult lekker en je kunt er eindeloos mee variëren. Tijd dus om vandaag twee favoriete rijstrepen met jullie te delen. Geniet ervan & fuel your ride!

De man met de hamer
Wanneer je koolhydraatvoorraad leeg raakt voel je onmiddellijk dat je niet meer op het niveau kunt sporten dat je vlak daarvoor nog zonder moeite kon volhouden. Je raakt sneller vermoeid, gaat zwaarder ademen en soms raak je zelfs lichtjes gedesoriënteerd. Dit fenomeen wordt door (duur)sporters omschreven als de man met de hamer of de hongerklop oftewel: glycogeendepletie. Wanneer dit gebeurt is het weinig zinvol om een bord (naast dat dat natuurlijk nogal onhandig is…) volkorenpasta of zilvervliesrijst te eten. Tegen de tijd dat die suikers je spieren bereiken ben je de man met de hamer al lang en breed tegengekomen. Een sportdrank of reep met een goede mix van snelle koolhydraten, zoals in dit blog de repen met witte rijst, is dan een stuk effectiever. Snelle suikers zijn dus niet altijd slecht voor je, voor sporters kunnen ze de nodige energieboost geven! 

RECEPT #1 ROZE RIJSTREPEN

Smaak: fris zoet en een hintje zacht fruitzuur
Wanneer eten: voor / tijdens het sporten
Goed voor: c.a. 12 repen
Maaktijd: 30 minuten + 20 minuten wachten
Allergenen: lactose
Glutenvrij
 

Ingrediënten

  • 250 gram witte rijst (ongekookt)
  • 500 ml water
  • snufje zout
  • 15 gram suiker
  • 65 gram magere aardbeienkwark
  • vanillestokje
  • 200 gram verse frambozen

Doe rijst, water en zout in een pan en kook de rijst net iets langer dan op de verpakking staat. Zo krijg je lekker kleverige rijst. Laat de rijst na het koken afkoelen. Roer de suiker en kwark door de afgekoelde rijst. Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en doe dit ook bij de rijst. Meng goed door elkaar. Schep de helft van de rijst in een vierkant bakblik van 20 bij 20 centimeter en duw het goed aan tot de rijst overal een gelijke dikte heeft. Verdeel de frambozen over de rijst en plet ze met de achterkant van een lepel. Schep nu de resterende rijst over de frambozen en duw ook deze laag weer stevig aan. Dek het bakblik af met plasticfolie en laat het 20 minuten rusten op het aanrecht. Snijd de plak in ongeveer 12 stukken en verpak ze stevig in met SPORTwrap zodat je ze kunt meenemen voor onderweg.

Tip
Gebruik een plantaardige zuivel vervanger in plaats van de kwark en je hebt in een handomdraai een lactosevrije rijstreep.

Voedingswaarde
(per reep van ongeveer 70 gram)
KCAL 90 | KOOLHYDRATEN 20 gr | VET 0,2 gr | V.VET 0,08 gr | EIWIT 2,3 gr | VEZELS 0,8 gr | NATRIUM 11 mg 

RECEPT #2 Hartige rijstreep met vega spek en ui

Smaak: lekker hartig!
Wanneer eten: tijdens
Goed voor: ca. 9 repen
Maaktijd: 20 minuten + 30 minuten wachten
Allergenen: noten
Glutenvrij & lactosevrij

Ingrediënten

  • 250 gram witte rijst (ongekookt)
  • 500 ml water
  • 25 gram vegetarische spekreepjes (kan je evt ook weglaten)
  • 40 gram ui
  • 50 gram rozijnen
  • 15 gram pistachenootjes (gebrand en gezouten)

Doe rijst, water en zout in een pan en kook de rijst net iets langer dan op de verpakking staat, zodat hij wat kleverig wordt. Laat de rijst na het koken afkoelen. Snijd de vegetarische spekjes klein en bak ze in een kleine koekenpan. Snijd de ui fijn en voeg de stukjes bij de spekjes in de pan. Olie of boter toevoegen is niet nodig; er komt genoeg vet uit de spekjes. Hak ondertussen de rozijnen en pistachenootjes fijn en voeg ze toe aan het mengsel in de pan. Bak nog een paar minuten en haal de pan dan van het vuur. Schep de inhoud van de koekenpan door de rijst en roer alles goed door elkaar. Schep het in een vierkante bakvorm en druk alles stevig en gelijkmatig aan. Dek af en laat het 30 minuten rusten. Verdeel de inhoud van de bakvorm in 9 repen en verpak ze in een stuk SPORTwrap, zodat je ze makkelijk, lek-, plak- en geurvrij mee kunt nemen onderweg.

Voedingswaarde
(per reep van ongeveer 50 gram)
KCAL 139 | KOOLHYDRATEN 26 gr | VET 2,1 gr | V.VET 0,5 gr | EIWIT 3,4 gr | VEZELS 0,9 gr | NATRIUM 52 mg 

Next up: Broodreep met fruit en noten
geschikt voor elke sporter met sportieve trek!

Ben jij ook een actieve sporter en vind je het een uitdaging om de juiste voeding te vinden? Heb jij deze sportsnack geprobeerd? Laat het ons weten in een reactie, of via Facebook, Instagram of Twitter. We horen jouw verhaal graag!

Summary
recipe image
Recipe Name
Sportsnack: Rijstrepen zoet & hartig voor de duursporter
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!