Iedere zondag deelt Karin Lambrechtse, professioneel danseres en diëtist in opleiding, een slim sportrecept met ons uit haar boek SPORTables, dat vol staat met sportsnacks waar je écht iets aan hebt. Deze week: snelle on-the-go sportbroodjes, ideaal voor een duursporter, maar ook heerlijk als gezonde snack tijdens de borrel. Benieuwd naar Karin’s eigen sportverhaal? Lees het hier.

Multifunctionele snelle broodjes
Denk jij bij vers gebakken brood ook aan eeuwen kneden en uren rijzen? Mis! Deze snelle on-the-go sportbroodjes maak je in slechts 20 minuten, inclusief bakken (!). Ze zijn gemaakt van feitelijk slechts twee hoofd ingrediënten: yoghurt en zelfrijzend bakmeel. Dit brood hoeft dus niet te rijzen, hoeft niet in de oven, je hebt er geen gist voor nodig en het hoeft niet eeuwig gekneed te worden. Fijn! Extra handig voor de praktische sporter: deze broodjes kun je prima 5 dagen bewaren in de koelkast. Ze worden niet taai, maar blijven zacht. Bak ze even kort een minuutje om en om in de pan en ze smaken weer als vers!

Van brood naar sportbrood
Wanneer ik langer dan 90 – 120 minuten ga sporten (ik maak graag tochten op mijn racefiets) dan zijn deze sportbroodjes een van mijn favoriete on-the-go sportrecepten. Zeker als ik weet dat ik tussendoor even ergens kort kan zitten om iets te eten en te genieten van het uitzicht. Ideaal dus ook voor de teamsporters onder ons, want die hebben vaak een tussenpauze waarin je de tijd hebt om te eten en drinken. Wat maakt van deze broodjes nou sportbroodjes? Heel simpel, dat komt door de toevoeging van mineraalzout en suiker. Ja, dit klinkt misschien in deze tijden een beetje gek, suikers en zout toevoegen, maar deze heb je als sporter absoluut nodig om de verbruikte energie en verloren elektrolyten op tijd aan te vullen. Hiermee voorkom je dat je een hongerklop krijgt tijdens je duurinspanning. Wist je dat een getrainde marathonloper vier gram koolhydraten per minuut verbrandt? Dat staat gelijk aan twintig boterhammen per uur!

Smaakmakers
Wees gewaarschuwd, deze snelle sportbroodjes zijn verslavend! Ze zorgen niet alleen tijdens duurinspanning voor een malse brood-bite en de nodige dosis energie. Stiekem zijn ze ook erg lekker om erbij te hebben als snack op een feestje. Zeg nou zelf, verse broodjes zijn altijd lekker… Extra leuk is het om deze broodjes op te vrolijken met een smaakmaker naar keuze! Van de classic combi: brood met rozemarijn tot een eetlepel pindakaas door je brooddeeg. Oja, ze kunnen ook nog op de BBQ! Natuurlijk is het dan niet nodig om suiker en zout toe te voegen aan het recept. Smeer ze dan wel even in met een dun laagje bakolie. Aan de slag!

RECEPT: on-the-go sportbroodjes
Smaak: naar eigen keuze
Wanneer eten: voor & tijdens het (duur)sporten
Goed voor: 6 broodjes
Maaktijd: 20 minuten inclusief bakken
Allergenen: afhankelijk van jouw samenstelling evt. gluten of lactose

Ingrediënten

  • 150/175 ml magere (plantaardige) yoghurt (afhankelijk van de dikte van de yoghurt), desgewenst kan je dit ook vervangen door plantaardige yoghurt
  • mespunt mineraalzout (losalt)
  • snufje witte peper
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel (of andere bloem naar keuze: bio-tarwe, volkoren, spelt, haver, boekweit, teff etc.)
  • 1,5 theelepel kokosbloesemsuiker (of rietsuiker, honing)
  • Optionele smaakmakers:
    • 1 theelepel kruiden naar keuze: kaneel, oregano, verse bieslook, tijm, munt, Italiaanse kruiden, ras el hanout
    • 1 eetlepel: pindakaas, geraspte 20+ kaas, sesamzaadjes, nigella zaadjes, pompoenpitten, zonnebloempitten, hele kleine stukjes vers of gedroogd fruit.

Bereidingswijze
Meng in een kom de yoghurt, suiker, mineraalzout, peper en eventuele smaakmaker goed door elkaar. Voeg de bloem toe en meng het met een lepel tot er een deeg ontstaat. Kneed verder met je handen tot je een mooi egaal deegje hebt. Verdeel het deeg in ongeveer 6 porties en vorm hier bolletjes van. Druk de bollen een beetje plat en verhit een koekenpan of grillpan met een goede anti-aanbaklaag. Bak de broodjes op middelhoog vuur aan beide kanten in ongeveer 4 a 5 minuten mooi goud bruin. Druk ze bij het bakken af en toe weer plat. Let op: je kunt een klein beetje kokosolie in de pan doen, maar dat hoeft niet perse.

TIP
Je kunt de broodjes even laten afkoelen en ze zo meenemen, maar je kunt ze ook opensnijden en besmeren met beleg dat past bij de gekozen kruiden, zoals appelstroop met schijfjes appel bij broodjes met kaneel of banaan bij een deeg met pindakaas. 

Voedingswaarde basis recept
PER BROODJE (60 GRAM): KCAL 105 | VET 1,1 GR | V.VET 0,1 GR | KOOLHYDRATEN 25 GR | EIWIT 1,9 GR | VEZELS 0,8 GR | NATRIUM 22 MG

Next up: limoen-maanzaad eiwitrepen

Ben jij ook een actieve sporter en vind je het een uitdaging om de juiste voeding te vinden? Heb jij deze sportsnack geprobeerd? Laat het ons weten in een reactie, of via Facebook, Instagram of Twitter. We horen jouw verhaal graag!

Summary
recipe image
Recipe Name
Sportsnack: snelle on-the-go sportbroodjes voor de duursporter
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!