Print Friendly, PDF & Email

When life gives you lemons… dan maak je daar een kookboek van! The Lemon Kitchen kookboek staat net als het gelijknamige blog van Jadis Schreuder dan ook helemaal in het teken van deze felgekleurde frisse vrucht: de citroen. De citroen deed Jadis als klein meisje al denken aan de zon, en van dit stralende middelpunt heeft ze uiteindelijke haar werk gemaakt: The Lemon Kitchen! Eerder schreven wij een review over dit boek. Vandaag delen wij het recept voor gekleurde tomatensalade met buffelmozzarella en kappertjeskruim!

‘Salades met geroosterd brood of crostini: ik ben er dol op. Net als op gekleurde tomaten met verschillende smaken. In Sicilië at ik geregeld groene tot gele vleestomaten, en dan liefst met een lekkere buffelmozzarella (als je eenmaal buffelmozzarella hebt gegeten, wil je geen gewone mozzarella meer). Omdat ik altijd op zoek ben naar verschillende structuren in een gerecht heb ik er lekkere kappertjeskruim aan toegevoegd.’ 

Ingrediënten
100 g panko of fijngemalen geroosterd brood
4 el extra vergine olijfolie
1 biologische citroen (sap en zeste)
2 tl Herbamare kruidenzout
10 verse basilicumblaadjes
2 el kappertjes
gekleurde tomaten (geel en groen)
Coeur de boeuf (rode vleestomaat met veel smaak)
1 bol buffelmozzarella
zwarte peper
verse cress of tuinkers

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C grillstand.
  2. Doe de panko (of fijngemalen geroosterd brood) in een ovenschaal. Schenk er 2 el olijfolie overheen, voeg zeste, kruidenzout, basilicum en kappertjes toe. Hussel dit goed door elkaar en zet het mengsel 10 minuten in de oven.
  3. Snijd de tomaten in dunne horizontale plakken. Pak een mooie saladeschaal en verdeel de gekleurde tomaten zoals op de foto. Leg in het midden de (uitgelekte) buffelmozzarella.
  4. Meng nu 2 el olijfolie met 1 el citroensap, een snuf kruidenzout en wat zwarte peper. Druppel dit over de salade heen.
  5. Haal nu het broodkruim uit de oven en meng nogmaals. Verdeel pas bij het uitserveren het broodkruim (hoeveelheid naar smaak) over de salade, dan blijft het krokant.

Tip: Lekker met een glas rosé of witte wijn, wat geroosterd oud brood of crostini. 

Heb jij dit recept gemaakt, of een ander recept uit The Lemon Kitchen van Jadis Schreuder? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

The Lemon Kitchen
Jadis Schreuder
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024588305
Prijs: €20,-

 

Summary
recipe image
Recipe Name
The Lemon Kitchen: gekleurde tomatensalade met buffelmozzarella en kappertjeskruim
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time