Print Friendly, PDF & Email

Om te laten zien dat gezond, vegetarisch koken echt niet duur hoeft te zijn geeft voedingsdeskundige Chantal in deze rubriek iedere week een recept van 2,50 euro per persoon dat voldoet aan de vereisten van een gezond en gevarieerd vegetarisch voedingspatroon. Deze week geroosterde spruitjes met tijm en kastanjes voor 2 euro per persoon EN alles over goedkope Hollandse superfoods.

De waardheid over superfoods…
Tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken uit het schap in de supermarkt: de superfoods! Maar wat wordt er nu eigenlijk onder verstaan? Wat maakt dat ze zo superduur zijn? En zijn er ook goedkope varianten?

Veelbelovend
Superfoods is een term die ik tegenwoordig overal tegenkom. Maar tot 2 jaar geleden had ik hier – zelfs als diëtist – nog nauwelijks van gehoord. Ik besloot daarom maar eens op te zoeken wat er eigenlijk wordt verstaan onder “superfoods”. Inmiddels heb ik geleerd dat superfoods voedingsmiddelen zijn, waarvan wordt gezegd dat ze een hoog gehalte aan voedingsstoffen of bioactieve stoffen bevatten. Denk bijvoorbeeld aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Vaak worden aan superfoods positieve eigenschappen toegeschreven. Zo las ik in de media dat bepaalde superfoods het libido verhogen, een ander soort superfood kan hart- en vaatziekten voorkomen en er zijn zelfs superfoods die gewichtsreductie in de hand helpen, je van je depressie afhelpen of het huidverouderingsproces vertragen/tegengaan. Klinkt allemaal erg veelbelovend!

Wat is super?
Mijn verdere zoektocht naar de term superfoods leerde mij echter ook dat “superfoods” eigenlijk een niet wettelijk omschreven term is en dat er ook geen officiële definitie is van “superfood”. Dit houdt in dat iedereen deze term mag gebruiken en aan diverse voedingsmiddelen mag toeschrijven. Dit heeft als gevolg dat er ook bepaalde voedingsmiddelen zijn die met het label superfood worden verkocht, terwijl deze naast gezonde voedingsstoffen ook voedingsstoffen bevatten die minder gezond voor je zijn. Een voorbeeld hiervan is chocolade: er zijn aanwijzingen dat bepaalde stoffen in cacao een gunstig effect hebben op de bloedvaten. Maar in chocolade zit ook veel verzadigd vet. Verzadigd vet vergroot juist de kans op hart- en vaatziekten. En chocolade bevat bovendien veel calorieën. Dus niet een echte “superfood” keuze zou ik willen zeggen.

Variatie
Ook veel groente- en fruitsoorten vallen tegenwoordig onder de noemer superfood. Dit kan de consument de indruk geven dat je juist veel van alleen die groente- en fruitsoorten moet gebruiken. Het gevolg is dat wanneer je veel van hetzelfde eet, je minder varieert. En juist variatie in je voedingspatroon is erg belangrijk: zo krijg je alle vitamines en mineralen binnen die je nodig hebt. Dus blijf kiezen voor variatie!

Hollandse superfoods
Tot slot nog een ander niet onbelangrijk punt: het prijskaartje! Goiji bessen, rauwe cacaobonen, incabessen, chiazaad, bijenpollen, guarana, camu camu, macqui zijn behoorlijk aan de prijs. Dit komt veelal doordat deze exclusieve producten van ver moeten komen (uit de bergen van peru bijvoorbeeld) en we moeten betalen voor het logistieke proces om ze hier in de schappen te krijgen. En dan laat ik nog achterwege hoe “super” die logistieke processen voor ons milieu zijn. Dit terwijl er ook superfoods van Hollandse bodem zijn: gezond, goed voor onze economie en een stuk beter voor het milieu én je portemonnee: spruitjes, spinazie, broccoli, lijnzaad, boerenkool, knoflook en ui zijn minstens net zo rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten en haal je voor een prikkie met de fiets om de hoek. Dat vind ik nou super!

Hollands superfood recept: geroosterde spruitjes met tijm en kastanjes
Dit recept is voor 2 personen, met een totaalprijs van 4 euro.

Ingrediënten
500 gram spruitjes
bosje verse tijm
100 gram vacuüm verpakte voorgekookte kastanjes (of verse tamme kastanjes, zie onderaan)
100 gram hüttenkäse
olijfolie, zout en peper


Bereiding
Doe de vacuümverpakte kastanjes in de magnetron, prik gaatjes in het zakje en laat ze 2 minuten garen op de hoogste stand van de magnetron. Laat ze nagaren buiten de magnetron. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden. Verwijder de buitenste blaadjes van de spruitjes en snijd de kontjes af. Snijd ze doormidden en doe ze samen met de tijm, een scheutje olie, zout en peper in een schaal. Roer kort. Doe vervolgens het spruitjesmengsel in een braadslee en zet deze 20 minuten in de oven. Voeg hierna de kastanjes toe, roer ze door de spruitjes en zet het gerecht terug in de oven. Laat het mengsel nog 10 minuten verder garen. Verdeel het gerecht over 2 borden en voeg de hüttenkäse toe. Dit is al behoorlijk vullend, maar desgewenst kan je het lekker combineren met bruine rijst of een stukje oerbrood. Eet smakelijk!

TIP!

Heb jij het geluk dat je verse tamme kastanjes kunt kopen bij je supermarkt of groenteboer, bereid de kastanjes dan als volgt:
Breng water aan de kook. Maak ondertussen met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes. Doe de kastanjes in het kokende water en laat ze 2-5 minuten gaarkoken. Schep ze er met een schuimspaan uit, laat de kastanjes iets afkoelen en pel ze als ze nog warm zijn. Ga daarna verder zoals in bovenstaande beschrijving.

Door gastblogger Chantal Pleune

Summary
recipe image
Recipe Name
Vega budget: geroosterde spruitjes met kastanjes en tijm
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 22 Review(s)