Print Friendly, PDF & Email

Om te laten zien dat gezond, vegetarisch koken echt niet duur hoeft te zijn geeft voedingsdeskundige Chantal in deze rubriek iedere week een recept van 2,50 euro per persoon dat voldoet aan de vereisten van een gezond en gevarieerd vegetarisch voedingspatroon. Deze week een met couscous gevulde paprika voor 4 personen met een totaalprijs van 5 euro.

Couscous: budget-product
Deze week een recept met couscous. Een graanproduct dat al honderden jaren bestaat en afkomstig is uit Noord-Afrika. Het staat de laatste jaren steeds vaker op het menu in Nederland. Je kan er heerlijke gerechten mee maken, het is kost weinig bereidingstijd en is bovendien een heel goedkoop en gezond product: afhankelijk van je supermarkt ongeveer 1,50 voor 500 gram. Couscous is rijk aan  vezels, B- vitamines, vitamine E en mineralen zoals ijzer, calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink. Een perfect alternatief voor rijst, pasta of aardappelen! Je kan het gebruiken voor warme gerechten, waarbij je de couscous weekt in gekookt water, maar je kan het ook gebruiken als basis voor salades. Wanneer je kiest om de couscous als basis voor je salade te gebruiken hoef je de couscous enkel te mengen met de dressing en een beetje koud water. Na een kwartiertje intrekken is de couscous klaar en hoef je alleen nog de overige ingrediënten toe te voegen. Dat is nog eens een budget-topper: economisch in bereiding én goed voor je portemonnee.

Omdat het weer richting herfstige temperaturen gaat, heb ik gekozen voor een warme variant als diner:

Ingrediënten

      • 4 paprika’s (kies zelf de kleuren die je lekker vindt)
      • 250 g couscous
      • 2 kleine uien
      • 2 eetlepels zwarte olijven zonder pit
      • 8 zongedroogde tomaten op olie
      • 1 blik kikkererwten
      • 2 eetlepels pijnboompitjes
      • 3 eetlepels olijfolie
      • 1 groentebouillonblokje
      • 1 eetlepel citroensap (vers of uit een flesje)
      • zout en peper

Bereiding
Halveer de paprika’s, verwijder de zaadjes en leg ze apart. Pel de uien en snij ze fijn. Halveer de olijven en snij de zongedroogde tomaatjes in kleine reepjes. Open het blik met kikkererwten en laat deze uitlekken. Rooster de pijnboompitjes in een pan totdat ze lichtbruin zijn. Breng in een ruime pan water aan de kook en blancheer de paprika’s 5 minuten. Laat ze goed uitlekken in een vergiet. Doe de couscous in een kommetje en overgiet met kokend water tot de couscous volledig onder staat en laat het 15 minuten wellen. Roer de korrels los met een vork. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan en fruit de uien glazig op een zacht vuurtjes (ongeveer 15 minuten). Roer er een verkruimeld groentebouillonblokje door. Breng het uienmengsel op smaak met peper en citroensap. Schep de couscous, het uienmengsel, de kikkererwten, de gedroogde tomaten en de olijven voorzichtig door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Vul de paprika’s met het couscousmengsel en bestrooi met pijnboompittjes. Eetsmakelijk!

Tip
Het gerecht kan vooraf klaargemaakt worden (is zelfs beter voor de smaak). Warm de gevulde paprika’s dan wel even op in de oven (oven voorverwarmd op 180°C en paprika’s afgedekt met aluminiumfolie) voordat je ze serveert.

Door gastblogger Chantal Pleune

Hoe denk jij over gezond budget-koken? Wat is jouw ultieme tip? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of in een reactie. We horen het heel graag!

Summary
recipe image
Recipe Name
Vega budget: gevulde paprika met couscous
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 21 Review(s)