Vegan East: sticky crispy aubergine
Lauren Kreijger

Vegan East: sticky crispy aubergine

dinsdag 06 oktober 2020
'De plantaardige keuken is makkelijk, lekker en smaakvol.' In Vegan East laat Milou van der Will ons kennis maken met de Indonesische keuken. Een boek vol met allerlei lekkere recepten om mee te experimenteren. Vandaag delen wij een van deze recepten, namelijk: sticky crispy aubergine! Meer weten over Vegan East? Lees dan hier onze review.

Ingrediënten
Voor 4 personen
2 aubergines, in plakken
1 tl zout + extra
50 g bloem
110 ml havermelk
3 el sojasaus
75 g panko
1 el arachideolie
2 knoflooktenen, fijngesneden
1 rode peper, fijngesneden
4 el ketjap manis
1 el tomatenpuree
1 tl tamarindepasta
2 el ahornsiroop
60 ml water
1 tl maïzena + 2 tl water
1 el sesamzaadjes, geroosterd, ter garnering
1 handje verse kruiden, ter garnering
witte rijst, om erbij te serveren
1 zakje emping, om erbij te serveren


Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 180 °C.

  2. Leg een schone theedoek op een snijplank. Leg de plakjes aubergine naast elkaar op de doek. Bestrooi met zout, keer om, en bestrooi nogmaals. Dek af een tweede schone theedoek en zet er iets zwaars (zoals een gietijzeren pan) bovenop. Laat 10 minuten staan.

  3. Maak een beslag van de bloem, havermelk, 1 theelepel zout en 1 eetlepel sojasaus. Strooi de panko op een bord.

  4. Veeg het zout grotendeels van de aubergine. Haal de plakken door het beslag en vervolgens door de panko. Leg naast elkaar op een bakplaat met bakpapier. Bak 20 minuten in de oven tot het beslag goudbruin kleurt.

  5. Maak ondertussen de saus. Verhit de olie in een wok. Fruit de knoflook en rode peper. Voeg de ketjap, de rest van de sojasaus, tomatenpuree, tamarindepasta, ahornsiroop en 60 ml water toe. Laat zachtjes koken. Maak een papje van de maïzena en 2 theelepels water. Voeg toe aan de saus en laat binden. Leg de aubergine voorzichtig in de saus en wentel totdat elk plakje bedekt is met saus. Garneer met sesamzaadjes en verse kruiden. Serveer direct, met rijst en emping.


Heb jij dit recept ook gemaakt? Of een ander recept uit Vegan East? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

PS. Wil jij blijvend minder vlees eten en vaker vegetarisch, maar lukt het je niet om je eetpatroon te veranderen? Of heb je een vriend(in) die hulp kan gebruiken? Koop dan nu onze online cursus vleesminderen in 15 dagen! Je krijgt 5 euro korting met de code DEHIPPEVEGETARIER. Na de cursus geniet je gegarandeerd van een nieuw eetpatroon! 

Vegan East
Milou van der Will
Uitgever: Good Cook B.V.
EAN: 9789461432391
Prijs: €25,95

3 Reacties

Super, super lekker!

11:41 19 januari 2024

Wat een fijn gerecht! Variatietip: (Noodgedwongen, ik had geen panko in huis) Na het deegbad 'paneren' in gedroodge sjalot (of ui) of in een mix van havermoutvlokken met amandelmeel Ik weet nog niet welke mijn favoriet is Overigens doe ik beduidend minder saus over de crispy aubergine dan op de foto om toch wat crispines te behouden

11:41 19 januari 2024

Gefrituurde sjalotten moet daar staan, niet gedroogde

11:41 19 januari 2024

Dag Natasja, Wat een goede oplossing! Fijn dat je zo toch nog het recept hebt kunnen volgen :-) Groetjes, Daniëlle

11:41 19 januari 2024

Dit was dus zo verrassend lekker! We eten minimaal 3 x in de week vegetarisch en alrijd op zoek naar nieuwe recepten. Aubergine is absoluut geen favoriet hier maar deze gingen schoon op!

11:41 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.