Print Friendly, PDF & Email

Zoals jullie misschien al gezien hebben, zijn wij aan het experimenteren geweest met oranje paprika. Zo maakten wij eerder al oranje paprika tosti’s, oranje paprika dipsausjes, oranje paprika shakshuka en deze oranje paprika ratatouille. Wij gingen dit keer de uitdaging aan en maakten een volledig vegetarisch driegangenmenu met oranje paprika in de hoofdrol! Er staat zelfs een oranje paprika dessert op het menu, lekker! Wij serveren oranje paprika gazpacho als voorgerecht, couscoussalade met gegrilde oranje paprika en mini oranje paprika tarte tatins met geroosterde amandelen en vanille-mascarpone als dessert!

De oranje paprika
De paprika is een bekende groente in het groenteschap. Je komt ‘m tegen in verschillende kleuren: rood, geel, groen én oranje! Deze oranje paprika, die de Nederlandse kleur met trots draagt, wordt een beetje ondergesneeuwd door zijn broertjes in andere kleuren. Wat ontzettend zonde is! De oranje paprika is namelijk zacht van smaak, sappig, fris en super gezond! Meer weten over de oranje paprika? Wij waren op bezoek bij de grootste oranje paprika teler van Europa! Kijk hier.

Voorgerecht: oranje paprika gazpacho met basilicumolie

Ingrediënten
4 personen
4 oranje paprika’s, in blokjes
400 g tomaat, in blokjes
150 ml water
1 ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, geperst
1 chilipeper, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
1 citroen, sap en rasp
4 el extra vierge olijfolie
olijfolie, om in te bakken
zout en peper

voor 250 ml basilicumolie:
250 ml extra vierge olijfolie
50 g basilicum

Bereidingswijze

  1. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en fruit de ui glazig. Voeg de knoflook, chilipeper en oranje paprika toe en roerbak 4 minuten mee. Zet het vuur uit.
  2. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine of blender. Blend tot een gladde massa.
  3. Proef en breng op smaak met zout en peper. Zet de soep minimaal 1 uur in de koelkast.
  4. Blancheer de basilicum 10 seconden in een pan met kokend water. Laat uitlekken in een zeef en spoel de bladeren af onder koud water. Dep de basilicum droog met keukenpapier. Pureer de geblancheerde basilicum in een blender of keukenmachine terwijl je de olie toevoegt. Filter de basilicumolie: schenk de olie door een kaasdoek en vang op in een schaaltje of schenkkannetje.
  5. Serveer de soep in kleine glaasjes en garneer met basilicumolie.

Hoofdgerecht: couscoussalade met kruidendressing en oranje paprika

Ingrediënten
Voor 4 personen
3 oranje paprika’s
1 courgette, in plakjes
300 g couscous
200 ml kokend water
200 g feta
40 g rucola
16 gedroogde abrikozen, in reepjes
20 cherrytomaten, gehalveerd
100 g amandelen, grof gehakt
zonnebloemolie
zout en peper

voor de kruidendressing:
7,5 g platte peterselie
7,5 g munt
5 el olijfolie
1 citroen, alleen het sap
zonnebloemolie
zout en peper

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Verwijder de zaadlijsten en snijd de oranje paprika’s ieder in vier stukken. Verdeel de oranje paprika over een ovenplaat, giet hier een scheutje zonnebloemolie over en breng op smaak met zout en peper. Rooster de paprika’s 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  3. Doe alle ingrediënten voor de kruidendressing in de keukenmachine en maal de kruiden fijn. Is de dressing te dik? Voeg dan 1-2 eetlepels olijfolie toe. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  4. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer de couscous los met een vork zodat deze mooi rul blijft. Roer vervolgens de kruidendressing door de couscous zodat deze mooi groen kleurt.
  5. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de courgette in 3 minuten gaar en goudbruin. Houd de blokjes in beweging. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Meng de couscous, courgette, abrikoos, cherrytomaten, rucola en amandelen. Verdeel de couscoussalade over de borden en garneer met gegrilde paprika en verkruimelde feta.

Nagerecht: oranje paprika-appel tarte tatin met vanille-mascarpone

Ingrediënten
Voor 4 personen
4 vellen bladerdeeg
1 oranje paprika
1 appel
sap van 1/2 citroen
75 g suiker
25 ml margarine (wij gebruikten Becel Vloeibaar)
20 g amandelschaafsel
125 g mascarpone
125 ml slagroom
1 verse vanillepeul
bakspray

Extra nodig:
4 mini taartvormpjes (12 cm doorsnede) of 1 grote taartvorm

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Spray de taartvormpjes met bakspray of vet ze in met een beetje roomboter.
  3. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd de paprika in repen van ongeveer 2 cm breedte. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in dunne plakjes.
  4. Doe de suiker in een (steel)pan met dikke bodem en laat de suiker smelten zonder in de suiker te roeren. Voeg, wanneer de suiker kookt en begint te verkleuren, de roomboter toe aan de pan. Roer de boter door de gesmolten suiker en laat de karamel mooi goudbruin kleuren. Zet het vuur uit wanneer de karamel een mooie kleur gekregen heeft.
  5. Giet de karamel in de vormpjes en verdeel hier de paprika- en appelpartjes over met de bolle kant naar onder. Dek de taartjes af met bladerdeeg. Vouw de punten naar binnen zodat het bladerdeeg de paprika en appel bedekt en niet over de rand hangt, maar mooi met de vorm mee gaat.
  6. Bak de oranje paprika tarte tatins 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  7. Verhit een koekenpan zonder olie op het vuur en rooster hierin het amandelschaafsel enkele minuten, terwijl je de pan in beweging houdt, totdat het amandelschaafsel goudbruin gekleurd is.
  8. Klop de slagroom (zonder suiker) op met een garde of (hand)mixer. Halveer de vanillepeul en schraap het merg uit de peul met behulp van een mes of de bolle kant van een lepel. Voeg het vanillemerg en de mascarpone toe aan de opgeklopte slagroom en roer alles rustig met een spatel door elkaar.
  9. Haal de tarte tatins uit de oven en laat nog enkele minuten staan. Draai na ongeveer 5 minuten de tarte tatins om op een bord, garneer met geroosterd amandelschaafsel en serveer direct!

Smakelijk!

Ken jij de oranje paprika al? Wat is jouw favoriete recept met oranje paprika? Deel een foto van jouw creatie met ons via Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Vegetarisch driegangenmenu met oranje paprika
Published On

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!