Print Friendly, PDF & Email
3.4/5 - (10 stemmen)

De komende weken zet gastblogger Chantal iedere dinsdag een vergeten groente in het zonnetje met een bijbehorend recept. Deze week chioggiabiet met een bijzonder recept voor gemarineerde chioggia biet met een pesto van dropplant of netel.

Biet met rood-witte ringen
Chioggia biet is afkomstig uit het plaatsje Chioggia, een havenstadje in de provincie Venetië in Italië. Het is een rood bietenras dat rond 1840 werd ontdekt en geïntroduceerd in de keuken. Het is herkenbaar aan de rode-witte ringen wanneer je de biet doorsnijdt en wanneer je het bietje kookt kleurt het roze. De chioggia biet is destijds met Italiaanse immigranten meegereisd naar de Verenigde Staten, daar wordt het Bull’s Beet en ook wel Candy Stripe Beet genoemd.

Zoet en zelf te telen
De smaak van de chioggia biet is zacht zoet en ook zoeter dan de reguliere rode biet. Hij wordt vaak rauw verwerkt in gerechten (vanwege het uiterlijk), maar ook gekookt of geroosterd. Het is een groentesoort die je ook zelf makkelijk kunt telen in je tuin of op je balkon. Hij kan vanaf april buiten worden gezaaid en hoeft dus niet eerst binnen te kiemen in een plantenkas of op je vensterbank. Wel is het belangrijk dat je hem plant op een zonnig plekje in je tuin of op je balkon.

Recept: Gemarineerde chioggiabiet met een pesto van dropplant of netel
Dit recept is een heerlijk voorgerecht, lunchgerecht en salade uit Onvergetelijke groenten. Gecombineerd met rijst of brood en een beetje sla is het ook gemakkelijk om te toveren tot hoofdgerecht.

Ingrediënten (voor 4 personen):
2 chioggia bieten
6 eetlepels witte balsamicoazijn
2 eetlepels honing
200 gram walnoten
1 teen knoflook
10 gram verse dropplant of netel
2 dl extra vierge olijfolie (extra vierge)
peper en zout

Bereiding:
Snijd de chioggia bieten in dunne plakjes. Roer de azijn en de honing door elkaar en marineer de biet hierin. Doe voor de pesto de knoflook met de walnoten en de dropplant of netel in de keukenmachine en maal alles fijn. Giet terwijl de machine maalt voorzichtig de olijfolie erbij tot er een smeuïg mengsel ontstaat. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schik de plakken biet op een schaal en verdeel de pesto hierover. Combineer met sla en brood of rijst om er een lunch of avondmaaltijd van te maken.

Eet smakelijk!

Door gastblogger Chantal Pleune

Summary
recipe image
Recipe Name
Gemarineerde chioggiabiet met pesto
Published On
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 8 Review(s)