Print Friendly, PDF & Email

Palmkool, ook wel bekend als ‘Cavolo Nero’, is afkomstig uit Toscane in het Middellandse Zeegebied. Het wordt tegenwoordig vooral veel gegeten in Italië en is een belangrijk ingrediënt van de minestrone en ribollita (Toscaanse soep). De kool wordt daar Cavolo Nero genoemd, omdat het blad van de plant zeer donker van kleur is (nero = zwart).

Miniatuur palmboom
In Nederland is de naam ‘palmkool’ te danken aan het uiterlijk: de kool heeft lange smalle bladeren en tijdens groei gaat de plant steeds meer op een miniatuur palmboompje lijken. Vooral in de bloeiperiode is de plant dus een aanwinst voor je siertuin. Vanaf de herfst tot ver in februari kan het blad van de palmkool geoogst worden.

Palmkool en boerenkool
Palmkool werd tot in de 19e eeuw volop in Nederland verbouwd, maar is door onduidelijke redenen verdrongen door de boerenkool. Sinds een paar jaar is palmkool weer wat makkelijker verkrijgbaar in Nederland. Mogelijk omdat een aantal sterrenkoks de koolsoort ‘herontdekt’ hebben en het gebruiken voor mooie en smakelijke recepten. Palmkool lijkt qua smaak op boerenkool, maar kan wat zoeter zijn als de vorst eroverheen is geweest. Het blad kan kort gekookt worden, maar is ook lekker om te roerbakken. De nerf in het blad is wat taaier en kun je het beste verwijderen.

Recept: pasta met cavalo nero, kikkererwten, pecorino en citroen
Hieronder een snel en niet te vergeten smakelijk recept, met dank aan de Ierse chefkok Denis Cotter (kookboek: Paradiso Seasons).

Ingrediënten (voor 4 personen):
3 bossen cavalo nero
2 citroenen: geraspte schil en het sap van een halve citroen
200 gram kikkererwten uit blik
125 gram Pecorino
500 gram tagliolini of tagliatelle
flinke scheut olijfolie
peper en zout

Bereiding:
Kook de pasta al dente volgens de gebruiksaanwijzing en giet deze af. Rasp ondertussen de schil van twee citroenen en pers een halve citroen uit. Ontdoe de cavalo nero van de dikke bladnerven, kook de koolbladeren in circa één minuut en hak ze daarna fijn. Verwarm de olijfolie in een pan en roerbak de cavalo nero op matig vuur terwijl je blijft roeren. Roer vervolgens de pasta door de cavalo nero, tezamen met de kikkererwten, geraspte citroenschil, het citroensap en de helft van de pecorino. Breng op smaak met peper en zout en serveer met de rest van de kaas. Eet smakelijk!

Door gastblogger Chantal Pleune

Kende jij deze vergeten groente al? Heb jij zelf een lekker recept dat je mij wilt aanraden? Of had je er juist nog nooit van gehoord? Laat het mij weten in een reactie!

Summary
Article Name
Vergeten groente: palmkool
Description
Op De Hippe Vegetarier komen alle soorten vergeten groente aan bod. Lees deze week over palmkool of cavolo nero, met een vegetarische pasta recept.
Author