Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Eerder deze maand legde Eke van Koken met Kennis ons uit hoe je ijs maakt zonder ijsmachine op drie verschillende manieren. Één van die manieren blijkt uit deze aardbeienparfait met rode peper en witte chocolade. Een tweede manier is de kristalvorming in je voordeel gebruiken en lekker gaan vinden. Precies op die manier wordt deze granité van rode wijn en rood fruit gemaakt. Heerlijk alcoholisch zomertoetje!

Leuk weetje over granité
Waar je bij roomijs en sorbet fijne ijskristallen wil die een zachte textuur geven aan het ijs gaat het bij een granité om het omgeerde: grote grove ijskristallen. Deze geven de typische korrelige structuur aan een granité. De basis van een granité moeten daarom niet te veel vriespuntverlagende toevoegingen zoals suiker en vet. Het water in de basis moet grote ijskristallen kunnen vormen tijdens het invriezen. Om te voorkomen dat de granité veranderd in een knetterharde klomp krab je de ijskristallen telkens los. Dat maakt granité bereiden tot een secuur werkje waarbij in de nabijheid van je vriezer moet blijven. Heb je hier geen tijd of zin in dan kun je de ijsklomp na het invriezen ook in stukken slaan met een hamer en in delen in de keukenmachine fijnmalen. Je hebt dan wel een machine nodig met een stevige motor. Voordeel van dit recept is dat je niet hoeft te krabben of te malen. De alcohol in het recept werkt vriespuntverlagend en zorgt ervoor dat het ijs niet knetterhard wordt. Het krijgt precies de juiste stevigheid zodat je er meteen mooie granité van kunt scheppen.

Wat heb je nodig?
Voor 4 personen
3 dl rode wijn
100 g kristalsuiker
2 takjes rozemarijn
100 ml marsala wijn
250 g gemengd rood fruit (diepvries)
vers rood fruit om te garneren

Hoe maak je het?
Stap 1: Verhit de rode wijn met de suiker in een steelpan en roer tot alle suiker is opgelost.
Stap 2: Pluk de naalden van de takjes rozemarijn en hak ze fijn. Doe samen met zoete wijn, marsala wijn en rood fruit in de blender en pureer fijn.
Stap 3: Schenk de ijsbasis in een platte bak, sluit af met een deksel en laat minimaal 4 uur invriezen op -18° C.
Stap 4: Haal het ijs uit de vriezer en schaap er met een vork overheen zodat er grove ijskristallen ontstaan. Dit gaat erg makkelijk want het ijs blijft redelijk zacht. Serveer de granité direct in (koude) glazen met vers rood fruit en een takje rozemarijn.

Ben jij ook zo dol op ijs maar heb je geen ijsmachine? Dit is de oplossing! Ga jij deze fijne granité maken? Laat het ons weten in een reactie of via Facebook, Instagram of Twitter. We zijn heel benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Zonder ijsmachine: granité van rode wijn en rood fruit
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)