Zonder ijsmachine: meringue-yoghurtijs
Isabel Boerdam

Zonder ijsmachine: meringue-yoghurtijs

donderdag 15 juni 2017
Vorige maand legde Eke van Koken met Kennis ons uit hoe je ijs maakt zonder ijsmachine op drie verschillende manieren. Één van die manieren blijkt uit deze granité van rode wijn en rood fruit. Een tweede manier is de bereiding van een parfait met vet, suiker en lucht. Een laatste manier is een merinque-ijs, zoals dit merinque-yoghurtijs. Een heerlijk romig dessert!

De magie van meringue-ijs
Inmiddels weten we dat ijs zonder ijsmachine heel goed te maken is! Wat mij betreft is de ultieme truc meringue-ijs. Daar zit alles in om ijs zacht en smeuïg te maken: suiker, eiwitten en lucht. Spatel er wat slagroom door, voeg een smaakje toe en vries het in. Klaar is kees! Heerlijk…

Wat heb je nodig?
Voor 8 personen
100 g gepasteuriseerd eiwit
2 tl citroensap
100 g ahornsiroop
200 g dikke Turkse of Griekse yoghurt (10% vet)
100 - 200 g jam naar smaak

LET OP: Omdat de eiwitten niet verhit worden moet je écht gepasteuriseerd eiwit gebruiken!

Hoe maak je het?
Wil je een snelle eerste uitleg? Kijk dan hier Eke’s video.
Stap 1: Klop de eiwitten stijf samen met de ahornsiroop en het citroensap.
Stap 2: Spatel de yoghurt erdoor en doe over in een platte diepvriesbak. Roer de jam erdoor. Niet helemaal maar meer als een ‘swirl’.
Stap 3: Sluit de bak af met een deksel of wikkel in folie. Zorg ervoor dat deksel of folie de oppervlakte van het ijsmengsel raken.
Stap 4: Vries minimaal 4 uur in bij -18 ° C

Ben jij ook zo dol op ijs maar heb je geen ijsmachine? Dit is de oplossing! Ga jij dit heerlijke merinque-ijs maken? Laat het ons weten in een reactie of via Facebook, Instagram of Twitter. We zijn heel benieuwd!

Notities

Liever toch wel ijs maken met een ijsmachine? Lees hier zijn onze favoriete machines!

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.