Vleesvervanger getest: vega bitterballen van de Lidl
Sammie Eslamimoghaddam

Vleesvervanger getest: vega bitterballen van de Lidl

vrijdag 27 maart 2020
Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: vega oven bitterballen van de Lidl.

Vega bitterballen Lidl Vega bitterballen Lidl

Vega bitterballen van de Lidl
Een lekkere bitterbal gaat er bij de meeste van ons wel in! Bitterballen zijn dan ook iets wat ik snel miste toen ik de stap had gemaakt om geen vlees meer te eten. Vegetarische bitterballen bieden daarom de ideale oplossing. Het viel ons op dat de Lidl haar vegetarische assortiment ruim heeft uitgebreid! YAY! En dan kan een vegetarische bitterbal in het assortiment natuurlijk niet achterblijven. De bitterballen zijn bedoeld voor de oven of de airfryer en er zitten er 16 in een doos van 320 gram.


Smaak, structuur en toepassing
Het blijft toch altijd even spannend of ovensnacks net zo lekker knapperig worden als uit de frituur. Maar deze bitterballen waren echt lekker krokant! Daarnaast waren ze mooi goudbruin van kleur, wat het een aantrekkelijk hapje maakt. De bitterbal is gevuld met ragout en heeft volgens ons panel, dat bestaat uit vegetariërs en flexitariërs, de klassieke vulling goed nagebootst! De bitterballen hebben een dunne korst en worden niet snel zacht, maar pas op met eten want de bitterballen houden de vulling goed heet. Qua smaak hebben de bitterballen een lichte paddenstoelen-bouillon smaak, en als we kijken naar de ingrediëntenlijst zien we dat dat kan kloppen. Ik zou deze bitterballen echter wel schalen onder ragout-bitterballen, omdat de paddenstoelensmaak echt minimaal is (maar wel lekker!) Het oordeel: deze vegetarische bitterballen zijn een leuke toevoeging aan het vega assortiment van de Lidl en wij zijn zeer enthousiast!


De ingrediënten
De  vega bitterballen van de Lidl hebben de volgende ingrediënten: water, paneermeel (tarwebloem, tarwezemelen, zout, gist), tarwebloem, plantaardige oliën (palm, zonnebloem, raap), room (melk), eipoeder (van scharreleieren), zout, gehydrolyseerde soja-eiwitten, maiszetmeel, ui, champignon, glucosestroop, suiker, suikerstroop, kleurstoffen: karamel, ammoniakkaramel; peterselie, tarwegluten, specerijen, gistextract, maltrodextrine, dextrose, emulgatoren: hydroxypropylmethylcellulose, cellulosegom, difosfaten; aroma, stabilisatoren: natriumalginaat, xanthaangom, carrageen, guarpitmeel; soja-eiwitten, sojabloem, rijsmiddel: natriumcarbonaten. Kan sporen van pinda’s bevatten.


Voedingswaarden
Wanneer we inzoomen op de voedingswaarden, valt het mij direct op dat veel termen mij onbekend voorkomen en dat er verschillende soorten zoetstoffen en suikers op de ingrediëntenlijst staan. Dat kan je in eerste instantie afschrikken, maar dit is bij menig bitterballenmerk het geval. Bitterballen zijn en blijven natuurlijk bewerkte voedingsmiddelen, dat is bij de vega-variant niet anders. Het is daarom dat wij er incidenteel extra van genieten! Doordat wij al eerder 4 soorten vegetarische bitterballen aan de test hebben onderworpen, zijn wij inmiddels uitgegroeid tot heuse vega bitterballen experts. Daarom kunnen wij opmerken dat de gemiddelde vega oven bitterbal tussen de 50 en 60 kcal bevat, en dat dit exemplaar van de Lidl dus erg goed wegkomt met 52 kcal per bitterbal.


Lidl vega oven bitterballenper 20 g portieper 100 gEnergie52 kcal258 kcalVet3,2 g16 gwaarvan verzadigd0,9 g4,7 gKoolhydraten4,6 g22,9 gwaarvan suikers0,3 g1,3 gVezels0 g0 gEiwitten1,0 g4,9 gZout0,24 g1,2 g


Vega bitterballen van de Lidl: 8,1
Voor de veganisten: de vega bitterballen van de Lidl bevatten dierlijke producten, een No-Go dus!
Voor de glutenallergie: de vegetarische bitterballen van de Lidl bevatten gluten, een No-go dus!


Vega oven bitterballen – €2.29 – verkrijgbaar bij de Lidl


Heb jij deze nieuwe vega oven bitterballen al geprobeerd? Wij zijn ontzettend benieuwd wat jij ervan vond! Laat het ons weten via Facebook, Instagram of in een reactie!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.