Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: Vivera spekjes!
Vivera Plant spekjes
Vivera heeft een nieuwe huisstijl, en dat is ons op de redactie niet onopgemerkt gebleven! De sobere donkere verpakking is herzien en met een fris plantendesign fleuren de Vivera producten het vega schap enorm op. Een leuke verbetering qua presentatie wat mij betreft, maar het is niet alleen het uiterlijk wat telt. Als foodie geef ik natuurlijk vooral om het innerlijk! In 2017 schreef Isabel een artikel over vegan spekcjes van Vivera. Deze vielen al in de smaak, maar sinds toen is er een heleboel veranderd (en dan bedoel ik meer dan de vreemde regelgeving die vleesvervangers verbood om de naam van het vlees dat zij imiteren op de verpakking te zetten omdat dit misleidend zou zijn). De receptuur is namelijk ook aangepast. Lees snel verder voor onze smaaktest!
Smaak, structuur en toepassing
De Vivera Plant spekjes lijken qua uiterlijk enorm op echte spekjes. Ze zijn dunner dan de vorige variant. Het eerste wat opvalt bij het proeven is dat ze ook echt een sappige structuur hebben en ze zijn enorm smaakvol. Ze smaken vettig, maar zijn vrij laag in calorieën. De Vivera Plant spekjes bevatten namelijk maar 92 kcal per 100 gram, winning! Verder is de smaak het beste te omschrijven als een beetje rokerig (van rookaroma). De structuur is best wel vlezig maar toch merk je dat ze wel echt van planten zijn gemaakt. In mijn ogen een pluspunt, want ik vind het fijn om te proeven dat ik toch echt vegetarisch eet. De Vivera Plant spekjes zijn heerlijk door een vegetarische pasta carbonara. Zelf vind dit de allerlekkerste spekjes op dit moment!
Voedingswaarden
De Vivera plant spekjes zijn gemaakt van 93% gerehydrateerd SOJA-EIWIT, natuurlijke aroma’s, aroma, zout, rookaroma’s, maltodextrine, kleurstof (ijzeroxide), ijzer, vitamine B12. Geproduceerd in een bedrijf waar ook gluten, melk [lactose] en ei worden verwerkt.
Vivera plant spekjes: 8
Voor de veganisten: de Vivera plant Spekjes bevatten geen dierlijke producten, een Go dus!
Voor de glutenallergie: de Vivera plant spekjes bevatten gluten, een No-go dus!
Vivera plant spekjes – €3,19 – verkrijgbaar bij Albert Heijn
Heb jij de spekjes van Vivera al geprobeerd? Wij zijn ontzettend benieuwd wat jij ervan vond! Laat het ons weten via Facebook, Instagram of in een reactie!

Niet lekker. Veel en veel te zout, bah!
Hi Will,
Wat jammer! Hopelijk bevalt een andere vega variant je beter 🙂
Groetjes,
Daniëlle
Ik vind de spekjes heerlijk en het meest lijken op echte! Zelfs mijn anti-vleesvervanger-en eigenlijk-alleen-vleesetende zoon vond deze heeeel goed te doen en vroeg zelfs of het echte waren! Iets minder zout zou wel mogen, maarja, echt zijn ook zout…
Hi Aafke,
Dat is leuk om te horen! En ja… ze blijven lekker zout 😉
Ongeveer 6 verschillende soorten en merken vegetarische spekjes heb ik getest, en tot nu toe zijn die van vivera voor mij de geschiktste.
Ik maak ze als volgt klaar:
Stap 1. 12 minuten in de airfryer op 200 graden, tussendoor een beetje schudden/roeren.
Stap 2. 60 minuten in de airfryer op 100 graden
Diverse complete maaltijden zonder vlees, zoals hutspot, boerenkool en zuurkool van ongeveer 1 kilo die bij diverse supermarkten kunnen worden gekocht, hebben slechts een kleine hoeveelheid van deze vegetarische spekjes nodig, vandaar dat ze zeker niet te zout zijn.
Normaal gesproken wacht ik wel, tot ze in de aanbieding zijn, bijv. 2 voor 3 euro. Als ze altijd deze prijs zouden hebben, zou ik hoe dan ook altijd een hoeveelheid van deze al klaargemaakte spekjes in de koelkast hebben.
Ik begrijp de negatieve reacties van anderen niet zo goed, ik vind de spekjes juist heerlijk! Ik bakte mijn vlees spek altijd lekker knapperig en dat doe ik nu ook met de vivera spekjes, waardoor ze voor mij qua smaak en textuur heel dicht bij het ‘echte’ komen. Zelfs mijn vleesetende ouders vinden deze spekjes lekker. En natuurlijk is het zout en rokerig, dat is het kenmerk van spek en bacon.
Ik vind dit product bijzonder slecht. Het ruikt naar verbrand plastic en ik heb na het opbakken even getwijfeld of ik het überhaupt ging proeven. Iets dat zo chemisch ruikt, geeft gewoon de indruk ongezond te zijn. Toch wilde ik de smaak wel ervaren (en voedselverspilling is zonde), dus ik heb het gegeten. De smaak was minder slecht dan de geur, maar alsnog ronduit vies. Uiteindelijk maar ketchup op gekwakt om het enigzins eetbaar te maken. Jammer.
Welke spekjes vindt je beter?
Vandaag voor het eerst gegeten. Ik vond ze geweldig
Vivera spekjes geprobeerd (in de andijvie_stamppot).
Zo verschrikkelijk zout.
Nooit meer …. en dus ook niet meer Vivera.
Ik heb ze geprobeerd in een pasta salade en was verbaasd over de intense rooksmaak. Hierdoor past het zeker niet bij een hoop recepten, maar in deze salade kon het net. Begrijpelijk dat dat niet bij iedereen in de smaak valt, maar ben wel fan van meer variatie binnen het vegetarische segment. Er zijn volgens mij zat mildere alternatieven, dus van mij mag deze blijven.
Dag allemaal, ik heb het product 1x gekocht en het was niet te eten, een enorme rookwalm. Ik heb Vivera gemaild dat er iets erg is misgegaan. De reactie viel tegen, en op een tweede e-mail van mij kwam helemaal geen respons.
Gisteren heb ik bij de Plus-supermarkt Nico de Witt in Beek-Ubbergen een pakje Vivera plant spekjes gekocht. Op de achterkant staat vermeld ‘slimme spekjes’. Ik eet al jaren lang grotendeels vegetarisch, ben bekend met soja, tempeh, tahoe en diverse moderne producten. Uw product was – het spijt me om dat te melden – echt walgelijk. Ik weet niet of het komt door het toegevoegde ijzer of het rook-aroma, maar hoe dan ook, bij bereiding kwam er een forse walm vrij die nog steeds in mijn woning hangt. Ik had het product verwerkt in een macaronischotel, heb daar wat van gegeten en heb de rest weggegooid. Uit het restant wat nog in de pan zat heb ik alle spek-sliertjes gevist en vandaag heb ik het opgebakken. Maar zelfs zonder de sliertjes is de rooklucht zo diep in het voedsel gedrongen dat het wat mij betreft niet meer eetbaar is. Kortom, het restant gaat nu ook in de groenbak. Het product is volgens opschrift tot 11/03/20 verkoopbaar, dus nog niet over datum. (bar-code 8718300885099) Ook de verpakking was intact. Dus ik kan alleen maar concluderen dat er ergens bij ontwerp of productie een voedseltechnoloog heel diep heeft zitten slapen.
Dit was dus een zeer teleurstellende ervaring.
Reactie Vivera:
Uw feedback betreft de Vivera Spekcjes zal worden doorgestuurd naar de desbetreffende afdeling.
Wij hechten veel waarde aan de mening van onze consumenten en waarderen je email.
Ik nog een keertje:
Achteraf denk ik, dat er iets mis was met de samenstelling, dat bijv. bepaalde toevoegingen (rook, smaak) er veel te fors aan zijn toegevoegd. Of dat gezond is vraag ik me af. Als ik jullie was, zou ik een paar pakjes uit de winkel terughalen en eens goed analyseren om mogelijke gezondheidsrisico’s te voorkomen.
Reactie Vivera:
nul komma nul (is nu bijna 2 weken geleden)
Hoi, ik vind de (nieuwe) spekjes ban Vivera NIET lekker. Een té (véél te) sterke rooksmaak, waardoor het naar mijn meming erg chemisch smaakt.
Ik vond de spekjes van Vivera vroeger (dus vóórdat ze de smaak veranderd hebben) véél beter!
Ik heb ze meerdere malen geprobeerd (ik dacht: misschien wen ik er wel aan), maar ik ga ze nooit meer kopen.
Echt jammer.
De nieuwe spekjes vind ik minder lekker.
Ik ook. Ik vind ze een té sterke rooksmaak hebben. Chemisch…