...

Mycoproteïne: een unieke basis voor vleesvervangers

door | 17 mrt 2020 | Adv, Duurzaamheid, Nieuws, Producten, Vleesvervangers

Print Friendly, PDF & Email

Het aanbod van vleesvervangers wordt steeds groter. Van burgers tot gehakt en van vegetarische soepballetjes tot plantaardige vissticks, het is er allemaal. Daar houden de keuzes niet op: elk merk vleesvervanger gebruikt weer andere ingrediënten. In dit artikel bespreken we mycoproteïne, de basis van de producten van Quorn. Waar komt het vandaan en wat zijn de lekkerste recepten met dit unieke ingrediënt?

Mycoproteïne
Vaak worden vleesvervangers gemaakt met als basis soja, lupine of tarwe. Daarin zijn de vleesvervangers van Quorn anders, zij gebruiken als enige een ander ingrediënt: mycoproteïne. Het wordt gemaakt van een schimmel, een micro-organisme dus. Het bijzondere aan deze schimmel is dat deze door celdeling zelf kan groeien, zolang het voldoende zuurstof en water en een goede voedingsbodem heeft. Er hoeft dus maar een hele kleine hoeveelheid uit de bodem gehaald te worden om kilo’s mycoproteïne te verkrijgen! Naast dat mycoproteïne een duurzame grondstof is omdat er zo weinig grond en grondstoffen nodig zijn om gemaakt te worden is het door de vezelrijke structuur dat erg aan vleesstructuur doet denken en het hoge eiwitgehalte een zeer geschikte basis voor een vleesvervanger.

Herkomst
Het verhaal over de herkomst van mycoproteïne is heel bijzonder. In de jaren ’60 was een aantal Engelse geleerden bang dat er niet voldoende proteïne zou zijn om de wereld te blijven voeden. Daarom gingen ze op zoek naar een nieuwe bron van eiwitten. Ze namen proefmonsters van grond over de hele wereld om onder de microscoop te kijken of er een eiwitrijk alternatief was dat duurzamer zou zijn dan vlees. Uiteindelijk werd dit alternatief dicht bij huis gevonden: in Buckinghamshire, Engeland. Ze vonden een schimmel in de bodem die alle essentiële aminozuren bevat die samen een volwaardige eiwitbron vormen. Nog steeds gebruikt Quorn dit als hoofdingrediënt! Benieuwd naar het proces van grond tot bord? Isabel bezocht de Quorn fabriek in Engeland, het volledige verslag zie je in deze video!

Bijzonderheden
Wat maakt Quorn zo’n bijzonder product? Dat is vooral het bereidingsproces. De eiwitrijke schimmel ondergaat een fermentatieproces waarbij de schimmel gaat gisten door middel van water, glucose en zuurstof. Dit is hetzelfde proces als bij het maken van brood en bier! Na het uitspoelen van het mengsel dat hierbij ontstaat (de glucose verdwijnt hierbij) ontstaat er een soort deeg. Dit deeg wordt dan gestoomd voor ongeveer 30 minuten en daarna teruggekoeld, voordat het gevormd wordt tot verschillende producten. Vervolgens worden de producten bevroren. Dit is een kritieke stap in het proces omdat tijdens de bevriezing de ijskristallen de vezels als het ware samenpersen. Dit is waar Mycoproteïne zijn vleesachtige structuur aan te danken heeft. Dit proces vindt plaats in de fabriek en er is maar een hele kleine hoeveelheid nodig om een enorme hoeveelheid mycoproteïne te verkrijgen. Er is dus heel weinig grond en water nodig: 90% minder dan voor dierlijk eiwit! Ook is mycoproteïne eiwitrijk en vezelrijk én laag in verzadigd vet. Doordat het een goede basis heeft van mycoproteïne, hoeven er verder maar een paar ingrediënten aan toegevoegd te worden. Een duurzaam en clean product dus!

Bereiding
De vlezige, stevige structuur van mycoproteïne maakt het geschikt om er allerlei verschillende producten van te maken. En dat heeft Quorn gedaan! Een greep uit het assortiment van Quorn: vegan vissticks, burgers, vegetarisch fijngehakt, nuggets en wokreepjes. Maar ook vegetarische bacon, pepperoni en kipfilet plakjes voor op de boterham. Super veelzijdig dus! De Quorn producten zorgen voor een stevige en vezelachtige bite in wokgerechten en pasta’s en zelfs vleeseters zullen houden van de structuur en smaak van de Quorn Supreme Vegan Burger.

Inspiratie
De producten van Quorn zijn dus op heel veel verschillende manieren in gerechten te verwerken. Hieronder hebben we een paar ideeën voor je op een rijtje gezet. Maak bijvoorbeeld een heerlijke burger met de Quorn Supreme Vegan Burger, beleg je pizza met vegetarische pepperoni of maak een ultieme Veggie Clubsandwich!

Wist jij al veel over mycoproteïne? Welk Quorn product is jouw favoriet? Laat het ons weten in de reacties, op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Summary
Mycoproteïne: een unieke basis voor vleesvervangers
Article Name
Mycoproteïne: een unieke basis voor vleesvervangers
Description
Het aanbod van vleesvervangers wordt steeds groter en elk merk vleesvervanger gebruikt weer andere ingrediënten. In dit artikel bespreken we mycoproteïne!
Author
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Latest posts by Isabel Boerdam (see all)

3 Reacties

 1. Irma Twickler

  Er mag wel een waarschuwing bij dit product. Een klein deel van de mensen, waaronder ik, is allergisch voor mycoproteine. Ik kan het inmiddels absoluut niet meer eten. Wanneer ik dit wel doe, gooit mijn maag het er binnen een uur weer uit.

  Antwoord
  • Bibian Berkhout

   Hi Irma,

   Wat vervelend, bedankt voor de oplettendheid!

   Liefs,

   Bibian

   Antwoord
 2. Charlotte

  Ik weet nog dat ik als kind voor het eerst nasi met stukjes quorn at bij een vriendin. Superlekker! Mijn ouders vonden het maar raar en duur xD

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt