Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: de braadworst van Quorn!
Braadworst van mycoproteïne
Het is jullie misschien opgevallen dat ik vorige maand een aantal recepten heb gemaakt samen met Quorn. Daarom werd het ook tijd om hun producten eens onder de loep te nemen. En dat is interessant, want in tegenstelling tot andere vleesvervangers heeft Quorn een hele unieke samentelling zonder soja! Quorn wordt gemaakt op basis van het eiwit van een schimmel: mycoproteïne. Deze schimmel is familie van de paddenstoel. We hebben het hier dus over een gezonde en natuurlijke bron van eiwitten die groeit in de natuur. Het eiwit wordt verwerkt met behulp van een gistingsproces waarbij de vaste substantie wordt geoogst. Quornproducten bevatten veel eiwit en vezels en vallen op omdat ze, als je kijkt naar de calorische waarde en het vetpercentage, bijzonder mager zijn. Deze week test ik hun nieuwe braadworst die sinds deze maand in het schap ligt!
Smaak, structuur en toepassing
Eigenlijk ben ik niet zo’n enorme fan van worsten. Vaak vind ik ze te zompig, te zacht of met te weinig smaak, tegelijk zijn ze vaak behoorlijk vet wat ik dan een beetje zonde vind: dan eet ik wel iets écht lekkers. Deze daarentegen kan ik van harte aanraden! De worstjes zijn bijzonder zacht van smaak, romig van binnen en knapperig buiten. Ik zou ze bijna smeuïg willen noemen. Daarnaast zijn ze heerlijk gekruid met marjolein, een typisch ‘worstkruid’ afkomstig van een plant. Puur en natuurlijk! Ik vind dit echt een verwennerij bij een eenvoudig gerecht. De braadworst is niet zo mager als ik van Quorn gewend ben, maar nog steeds een prima voedingswaarde voor bij een fijne salade, stamppot of groentegerecht. Ook perfect voor met de kids!
Voedingswaarde
De braadworst is gemaakt op basis van 46% mycoproteïne, vrije uitloopeiwit, plantaardige olie, melkeiwit, tapioca zetmeel, erwtenvezels en marjolein. Niet zo’n minimalistische ingrediëntenlijst als hun stukjes dés, maar toch nog overzichtelijk en behoorlijk natuurlijk. In tegenstelling tot veel andere vleesvervangers, zijn de Quorn producten niet aangevuld met vitamine B12 en ijzer. Daar staat tegenover dat ze dus bijzonder ‘light’ zijn met in het geval van de braadworst 172 calorieen, 3.9 gram verzadigd vet en 10.5 gram eiwitten per worst (een braadworst is 90 gram, een pakje bevat 2 worsten). Zoals gezegd: niet zo mager als bijvoorbeeld hun Chipolata worstjes, maar met die smeuïge smaak zeker de moeite waard!
Voor de veganist: de braadworst bevat helaas vrije uitloopeiwit en melkeiwt. Dus no go.
Voor de glutenallergie: de braadworst is helemaal good to go!
Heb jij deze vleesvervanger ook geprobeerd? Wij zijn ontzettend benieuwd wat je ervan vond! Laat het ons weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie.

Reactie verzenden