Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

De komende maanden gaat vinoloog Remy Tolk in samenwerking met Wine & Roses ons meer leren over de bekende Franse wijngebieden! Vandaag bespreken we de Elzas en haar gelijknamige wijn uit het noordoosten van Frankrijk. In dit artikel leer je alles over het gebied, deze wijn en geven we heerlijke recepten voor erbij!

Frankrijk met Duitse invloeden
In het noordoosten van Frankrijk ligt het wijngebied de Elzas. Het is een klein gebied dat op de grens ligt met Duitsland. De natuurlijke grens wordt gevormd door de Rijn. Het gebied is een mengelmoes van Frankrijk en Duitsland. Dat komt omdat het een aantal keer van nationaliteit is veranderd door de oorlogen van de laatste eeuwen. Je kunt dit goed zien aan de architectuur van de huizen en ook aan de familienamen. Je waant je in zuid-Duitsland terwijl je in Frankrijk bent. Een prachtige omgeving!

Veel zonuren
Het gebied heeft voor de noordelijke ligging een bijzonder klimaat. Dit komt door de bergkam die er ligt, de Vogezen. Die houdt veel regenwolken tegen die vanuit het westen over land komen drijven. Ze laten hun regen vallen op de westelijke kam voordat ze verder oostwaarts trekken. De druivenstokken van de Elzas staan op de oostelijke hellingen en hebben dus niet zo veel last van regen en bewolking. Het gebied heeft dan ook relatief veel zonuren.

Druiven
De Elzas is het gebied van de wijnen van één druivenras, ook wel monocepage genoemd. Dus de wijnen zijn geen blend van verschillende druiven. Ook onder de druiven vinden we Duitse invloeden: riesling en gewurztraminer staan hier bijvoorbeeld aangeplant. Verder onder andere pinot blanc, pinot gris en muscat. Allemaal witte rassen voor dit overwegend witte gebied. De enige blauwe druif voor rode en roséwijn is de pinot noir. Elzaswijnen hebben een fruitig en vriendelijk karakter. Ze zitten verplicht in een langwerpige fles.

Verschillende wijnen
Een kwart van alle wijnen is mousserend en wordt gemaakt op bijna dezelfde wijze als Champagne. Dit wijntype heet crémant en is er in wit en rosé. Je komt dit weinig tegen in Nederland, de Fransen drinken het vooral zelf. Er zijn ook twee mengwijnen, dus wijn van meerdere druivenrassen. Dit zijn de Edelzwicker en de iets luxere Gentil. Als laatste zijn er twee dessertwijnen: de Vendange Tardive en de Sélection de Grain Nobles, beide zoete wijnen van laat geoogste, door edele rotting aangetaste druiven.

Pinot blanc
De wijn die ik dit keer proef is een biodynamische pinot blanc uit 2016 van Vignoble des 2 lunes. Wat een typisch kenmerk is van deze druif zijn de zachte, lage zuren en de smaak van rijp wit fruit als peer en perzik. 
De biodynamische wijn die ik nu in mijn glas heb, wordt met uiterste zorg gemaakt door twee jonge dames, die hierbij zelfs een blik werpen op de stand van de maand. Hij is bleek-geel van kleur, met de heerlijke geur van peer en een beetje licht getoast. Hij heeft een bijzondere intensiteit, wat betekent dat hij heel veel smaak heeft. Je proeft veel rijp wit fruit, droog en tegelijk een zoetje, heel rond zoals dat heet en mondvullend. De wijn bevat mooie bitters in de afdronk, maar vooral véél smaak. Heerlijke wijn, lekker op 8 graden drinken!

Pinot Blanc & wortel recepten
Wil je naar aanleiding van ons verhaal een Pinot Blanc proeven? Wij dronken de Pinot Blanc van Des 2 Lunes, uit de Franse Elzas. Deze bijzondere elegante wijn gaat perfect samen met… wortels! Het licht zoete van de wortels geeft een mooie harmonie met het zoetje in deze wijn. Het liefst combineer je hem met een recept waar ook nog een zuurtje in zit als tegenhanger. Wat dacht je van één van onderstaande recepten? De Pinot Blanc van Des 2 Lunes kan je online bestellen via Wine & Roses!

Asperge hotdogs met wortelketchup

Kerstmenu: spaghetti van wortel met knolselderij carbonara saus

Bloemkoolrijst met wortel, munt, granaatappelpitjes en pistache

Gele couscous met geroosterde groenten, hummus en yoghurtsausje

Hartige worteltaart

Drink jij wijn uit de Elzas? Ken je de Pinot Blanc? Wat vind je er van en bij welke gelegenheid drink je de wijn? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd naar jouw wijnverhaal!

Dank aan Shutterstock voor de foto van de Elzas door Gayane. Je downloadt de foto hier. De foto van de dorpen uit de Elzas zijn van Soraya33.

Summary
Alles over de wijn uit de Elzas
Article Name
Alles over de wijn uit de Elzas
Description
De komende maanden gaat vinoloog Remy Tolk in samenwerking met Wine & Roses ons meer leren over de bekende Franse wijngebieden! Vandaag bespreken we de Elzas en haar gelijknamige wijn uit het noordoosten van Frankrijk. In dit artikel leer je alles over het gebied, deze wijn en geven we heerlijke recepten voor erbij!
Author