De dagen worden korter, de zonnestralen laten zich steeds minder zien en de ‘R’ zit weer in de maand. Tijdens de koudere en donkerdere maanden worden we over het algemeen vaker ziek. Dit betekent dus dat het extra belangrijk is om ons immuunsysteem te ondersteunen! De beste manier om dit te doen is door je algehele gezondheid te verbeteren. Denk hierbij aan een goede nachtrust, vermindering van stress, beweging, en natuurlijk veel fruit en groente te eten! Wat onze favoriete manier is om genoeg groente en fruit binnen te krijgen? Daar kom je in dit artikel achter!
200 gram groente per dag moeilijk? Echt niet!
Het is soms moeilijk om je dagelijkse portie groente en fruit binnen te krijgen. Maar vooral tijdens de koudere dagen is dit erg belangrijk! Daarom kunnen we allemaal wel wat extra vitamines gebruiken om een tekort te voorkomen!😉 Bij het ontbijt of tijdens de lunch worden groente en fruit vaak overgeslagen omdat het extra tijd kost. Zonde, want zo eet je al snel te weinig. Wat de oplossing is? Groente- en fruitsapjes! Sapjes zitten vol met smaak, vitamines en mineralen. Ze zijn ook gemakkelijk mee te nemen, waardoor je ze nooit vergeet te drinken. Zo heb jij in no-time jouw dagelijkse portie groente en fruit binnen! Sapjes zijn daarom ook een goede toevoeging aan een gezond eetpatroon, maar vervangen natuurlijk niet hoe belangrijk gezonde voeding is in zijn algemeenheid!
Waarmee kan ik het best sapjes persen?
Als je zelf je sapjes perst weet je precies wat erin zit! Op die manier ben je er zeker van dat er alleen maar gezonde ingrediënten in zitten. Bovendien kan je de smaken en ingrediënten afstemmen op je eigen voorkeuren. Je hebt hiervoor natuurlijk wel goede apparatuur nodig. Maar gebruik je hiervoor nou het best een blender, sapcentrifuge of een slowjuicer? Dat lees je hier! Wij zijn fan van de slowjuicer omdat het langzame, koude persen van de ingrediënten ervoor zorgt dat de smaak én voedingsstoffen behouden blijven! Klinkt goed toch?
Wat maakt deze slowjuicer bijzonder?
De ene slowjuicer is de ander niet en met dit in gedachten mochten wij de Hurom H200 slowjuicer uitproberen. Deze claimt namelijk de lastigste en hardste groenten met gemak te kunnen persen tot sap. En wat blijkt, ze hebben gelijk, deze juicer heeft power en is heel makkelijk in gebruik door de grootte van de deksel! De Hurom H200 maakt het mogelijk om hele stukken fruit in één keer te juicen tot een heerlijke sap. De machine stopt automatisch zodra de deksel opengaat, waardoor het extra veilig is. Daarnaast zit er ook een kleinere opening aan de bovenkant, zodat je tijdens het juicen nog extra ingrediënten kunt toevoegen. Ook niet onbelangrijk is dat alle onderdelen van de juicer BPA-vrij zijn en makkelijk schoon te maken. Voor wie ooit moeilijk heeft staan doen met het schoonmaken van zo’n apparaat, weet je dat dit een belangrijke eigenschap is 😉 Tot slot heeft Hurom ook handige bewaarbekers die de sapjes koud houden, zodat je altijd voorbereid bent op een gezond tussendoortje to-go!
De slowjuicer voor lastige groenten!
Omdat de Hurom H200 slowjuicer erg geschikt is voor moeilijk-te-juicen groente en fruit, is deze machine perfect om selderij, bietjes, hele appels en sinaasappels mee te persen. Terwijl andere machines vezels achterlaten in selderijsap, komt er bij deze machine helder sap uit. De bietjes kunnen er ook gewoon in zijn geheel in, met schil en al. Ideaal dus! Ook uit sinaasappels perst deze machine alle laatste druppels sap. Ben je benieuwd geworden wat voor sap je allemaal kunt maken? Wij hebben een paar kleurrijke receptjes voor je klaar staan!
Rode bietensap
Ingrediënten
voor 4 personen
6 wortels
5 bieten
2 appels
1 citroen
4 cm gember
Bereidingswijze
1. Was de bieten, appels en wortelen grondig.
2. Verwijder de schil van de citroen.
3. Doe eerst de bieten en gember (met schil!) in de slowjuicer en vervolgens in delen de rest van de ingrediënten erin en pers het tot een sap.
4. Verdeel het sap over 4 glazen.
Rauwe bieten zijn misschien een beetje intimiderend, je moet ze namelijk lang koken of grillen voordat ze gaar zijn en niet iedereen heeft daar de tijd voor. Ze zitten wel vol met gezonde stoffen, zoals ijzer, kalium, én vitamine B1. Het is daarom een super ingrediënt! Omdat de Hurom H200 slowjuicer rauwe biet kan omtoveren tot een vers sapje, hoef je ze niet eerst voor te koken en bespaar je dus veel tijd!
Groene selderijsap
Ingrediënten
voor 4 personen
1 stronk bleekselderij
1 komkommer, in grove blokken
1 limoen
500 g pitloze witte druiven
15 g munt
Bereidingswijze
1. Verwijder de onderkant van de bleekselderij, was deze grondig en snijd deze in aparte stengels.
2. Verwijder de blaadjes van de munt en scheid de druiven van de tros.
3. Doe in delen de bleekselderij, komkommer, druiven en de muntblaadjes in de slowjuicer en pers het tot een sap.
4. Verdeel het sap over 4 glazen.
Bleekselderij sapjes zijn hartstikke populair. Voor een goede reden! Bleekselderij zit vol met vitamine C, kalium én vitamine B11. Hier vind je alles over de gezondheidsvoordelen van bleekselderij.
100% sinaasappelsap
Ingrediënten
voor 4 personen
2 kg sinaasappels
Bereidingswijze
1. Verwijder de schil van de sinaasappels.
2. Stop in delen de gepelde sinaasappels in de slowjuicer en pers het tot een sap.
3. Verdeel het sap over 4 glazen.
Wat te doen met de pulp?
Na het maken van deze sapjes hou je natuurlijk wel wat pulp over. Het is zonde om dit zomaar weg te gooien, want hier zitten veel vezels in en hiermee kun je nog heel wat lekkers maken. Groentepulp werkt bijvoorbeeld erg goed in soepen of pastasauzen, terwijl fruitpulp weer goed kan werken in zoete baksels! Als je op het moment zelf geen tijd of zin hebt om er iets mee te doen, dan kun je het ook nog invriezen. Zie je dit niet helemaal zitten? Dan kun je het ook nog composteren, of scheiden met het GFT afval.
Maak jij wel eens zelf sapjes? Of heb jij de Hurom H200 slowjuicer al eens uitgeprobeerd? Vertel ons wat je ervan vond via een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Wat bedoel je met 1 stronk bleekselderij? Is dat 1 stengeltje of echt de hele bos?
Hi Britt,
Hiermee bedoelen wij 1 steel inderdaad en niet de hele bos 🙂
Liefs,
Tessa
Hi Britt,
Dat is echt een hele bos!
Veel sapplezier.
Liefs,
Karlijn
Ik mis meer recepten voor de sapcentrifuge
Hi Elz,
Dankjewel voor je reactie. We zullen dit meenemen! Welk ingrediënt zou je graag willen terugzien?
Liefs,
Karlijn
Lekkere sappen, wil ik zeker gaan maken! Ben alleen wat in verwarring waarmee. Je prijst de slowjuicer hier overtuigend aan. Maar bij de Consumentenbond lees ik een heel ander verhaal? Met de slowjuicer gaan volgens hen wel degelijk vitamines verloren en het gezondste deel, de pulp blijft over: https://www.consumentenbond.nl/blender/slowjuicers
Wat is nu precies waar?
Hi Caroline,
Hele goede vraag van je en we merken dat de meningen van iedereen hierover verschillen. Allereerst wil ik dan ook even zeggen dat je gewoon moet doen wat jij prettig vind werken en lekker vind! Je krijgt er uiteindelijk toch vitaminen en mineralen mee binnen en dat is natuurlijk het doel. Wat er gebeurt bij een slowjuicer is eigenlijk dat de ingrediënten dermate langzaam worden ‘gekneusd’, dat de vezel wordt opengebroken en daar al het goede uit wordt geperst.
Tijdens dit proces komt er geen zuurstof bij de ingrediënten en hierdoor is op het moment wanneer het sap wat uit de machine komt het eerste contact hiermee. Wat wetenschappelijk bewezen is, is dat wanneer jij een sapje of smoothie te lang laat staan, er vitaminen verloren gaan door oxidatie. Wanneer je dus een slowjuicer vergelijkt met een blender (waar wel zuurstof bij komt) kan er dus worden vastgesteld dat deze ‘beter’ zijn!
We kunnen dus eigenlijk stellen dat er altijd vitamines verloren gaan, dit gebeurt eigenlijk al wanneer jij een appel schilt voor het eten. Daarom wordt ook geadviseerd om het liefst groente en fruit te eten in plaats van te drinken. Maar goed, zoals ik al zei aan het begin, iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Deze slowjuicer bevat veel kracht en heeft een grote schacht, waardoor groente en fruit in zijn geheel erin kunnen en waardoor het dus niet gesneden hoeft te worden (dus meer behoud van vitaminen).
De pulp die achter blijft bevat inderdaad ook nog goede elementen en voornamelijk de vezels. Bij het drinken van een sapje vanuit een slowjuicer zal je dus ook niet het verzadigde gevoel krijgen wat je gewend bent bij het eten van een ingrediënt. Met deze pulp kun je echter heel veel dingen doen en het is zonde om dit weg te gooien. Verwerk het bijvoorbeeld in een soep of gebak, of maak er granola van!
Wat er nu dus precies waar is heeft iedereen een andere mening over. Wat ik voornamelijk belangrijk vind is dat je doet waar jij je goed bij voelt. Merk jij dat je die 250 gram groenten op een dag niet binnen krijgt en heb jij thuis een slowjuicer. Maak dan een sapje met leftovers van je groenten en probeer zo in ieder geval nog zoveel mogelijk vitaminen binnen te krijgen! Mijn advies is dan wel weer om op te passen met het fruit wat je in een slowjuicer stopt, omdat dit nog steeds veel fruitsuiker bevat en er al snel meerdere stukken fruit in een juicer gaan. Voel jij je prettig bij het drinken van een sapje uit een juicer, blijf dit dan dus ook vooral lekker doen! Zolang jij je er maar prettig bij voelt en je genoeg binnen krijgt.
Ik hoop dat dit je een beetje op weg heeft geholpen en bij vragen kun je altijd weer een reactie achter laten!
Liefs,
Karlijn