Als vegetariërs en veggie liefhebbers worden wij niet allemaal even blij van het woord steak, maar zodra je er het woord groente voor zet, zijn we weer van de partij! Maar waar kan je eigenlijk allemaal steaks van maken? Groentesteaks zijn heel makkelijk om te maken en je zorgt ervoor dat groentes de hoofdrol in je gerecht spelen. Het is een gezond en duurzaam alternatief op biefstuk, daarom laten wij je graag zien hoe je deze groentesteaks zelf maakt. Wij hebben drie soorten groente op een rijtje gezet die zich ontzettend goed lenen om als steak behandeld te worden. Benieuwd? Lees dan snel verder!
Bloemkoolsteak / broccolisteak
Wat kan je niet met bloemkool of broccoli? Deze groentes zijn ontzettend veelzijdig en kunnen in een handomdraai naar een steak omgetoverd worden!
Ingrediënten
1 bloemkool of broccoli
2 tl gedroogde tijm
2 tl gedroogde oregano
2 el olijfolie
peper en zout
Bereidingswijze
- Snijd de bloemkool of broccoli in plakken van ongeveer 2 cm dik. Verwarm de oven op 220 °C.
- Besprenkel met olie, peper en zout en de gedroogde kruiden.
- Rooster dit ongeveer 20 minuten in de oven totdat de steaks lekker bruin zijn.
Tip: Deze steak past goed bij deze pestosaus!
Knolselderijsteak / flespompoensteak
Knolselderij en flespompoen zijn stevige groentes, waardoor je er perfecte steaks van kan maken. Je kan er gemakkelijk dikke plakken van snijden. Hieronder vind je ons minireceptje voor deze heerlijke steak!
Ingrediënten
1 knolselderij of flespompoen
3 teentjes knoflook, geperst
1 tl gerookte paprikapoeder
½ tl chilipoeder
2 el olijfolie
peper en zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 200 °C.
- Was de knolselderij/flespompoen goed! Je hoeft de pompoen niet te schillen. Snijd de knolselderij/flespompoen in plakken van ongeveer 1,5 cm dik en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Maak de marinade (van knoflook, olijfolie, paprikapoeder, chilipoeder en peper en zout) en smeer hier de knolselderij en pompoen mee in. Bak de knolselderij/flespompoen in 25 minuten gaar.
Tip: Lekker met een zoete chili-dressing!
Rode kool steak / spitskoolsteak
Je zou het misschien niet zeggen, maar kool is ontzettend geschikt als groentesteak! Wij laten je zien hoe dat moet 😉
Ingrediënten
1 rode kool of spitskool
2 teentjes knoflook, geperst
1 citroen, sap en rasp
2 el olijfolie
10 g verse bladpeterselie, gehakt
peper en zout
Bereidingswijze
- Maak de marinade van de knoflook, citroen sap en rasp, olijfolie, peper en zout.
- Snijd de kool in plakken plakken van ongeveer 1,5 cm en smeer in met de marinade. Snijd de plakken niet te dik, anders worden de steaks niet gaar.
- Verwarm een grillpan op hoog vuur en grill de steaks totdat ze lichtelijk verkoold zijn aan beide kanten. Dit kan wel 10-15 minuten duren, maar ze zullen nog steeds een lekkere bite houden. Garneer de steaks met verse peterselie. Let hierbij op dat je niet de kern van de kool eet, hier kan je omheen snijden.
Tip: Dit recept smaakt goed met een steakhouse dressing!
Welke groentesteaks maak jij graag of heb jij al geprobeerd? Laat het ons weten in een reactie, via Instagram of op Facebook. Wij zijn benieuwd!
0 reacties