Zonder ijsmachine: meringue-karamelijs
Eke Mariën

Zonder ijsmachine: meringue-karamelijs

donderdag 08 juni 2017
Vorige maand legde Eke van Koken met Kennis ons uit hoe je ijs maakt zonder ijsmachine op drie verschillende manieren. Één van die manieren blijkt uit deze granité van rode wijn en rood fruit. Een tweede manier is de bereiding van een parfait met vet, suiker en lucht. Een laatste manier is een merinque-ijs, zoals dit merinque-karamelijs. Een heerlijk romig dessert!

De magie van meringue-ijs
Inmiddels weten we dat ijs zonder ijsmachine heel goed te maken is! Wat mij betreft is de ultieme truc meringue-ijs. Daar zit alles in om ijs zacht en smeuïg te maken: suiker, eiwitten en lucht. Spatel er wat slagroom door, voeg een smaakje toe en vries het in. Klaar is kees! Heerlijk…

Wat heb je nodig?
Voor 8 personen
100 g gepasteuriseerd eiwit
100 g fijne kristalsuiker
150 ml slagroom
200 g karamelpasta (bebogeen)

LET OP: Omdat de eiwitten niet verhit worden moet je écht gepasteuriseerd eiwit gebruiken!

Hoe maak je het?
Wil je een snelle eerste uitleg? Kijk dan hier Eke’s video.
Stap 1: Mix de eiwitten samen met de suiker en het citroensap tot een stijve meringue.
Stap 2: Klop de slagroom tot yoghurtdikte
Stap 3: Spatel de eiwitten en slagroom door elkaar en doe over in een platte diepvriesbak. Roer de bebogeen soepel en maak er swirls van door de meringue-room.
Stap 4: Sluit de bak af met een deksel of wikkel in folie. Zorg ervoor dat deksel of folie de oppervlakte van het ijsmengsel raken.
Stap 5: Vries minimaal 4 uur in bij -18 ° C

Ben jij ook zo dol op ijs maar heb je geen ijsmachine? Dit is de oplossing! Ga jij dit heerlijke merinque-ijs maken? Laat het ons weten in een reactie of via Facebook, Instagram of Twitter. We zijn heel benieuwd!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.