...

5 redenen om in 2022 minder vlees te eten

door | 22 jan 2022 | Gezondheid, Vegetarisch, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Het was me een jaar! We hopen dat het goed met je gaat, en dat je de rollercoaster goed bent doorgekomen. Hopelijk zal het nieuwe jaar ons veel moois brengen, en daar horen natuurlijk goede voornemens bij. Voor iedereen die de motivatie om minder vlees te eten wel kan gebruiken, hebben wij de beste redenen even op een rijtje gezet. Op naar nog plantaardiger dit jaar!

Voor het milieu
De productie van vlees (met name rood vlees van varkens en koeien) is verantwoordelijk voor meer CO2 uitstoot dan vegetarische producten. Dat komt doordat de dieren veel eten nodig hebben om te kunnen groeien. Voor het verbouwen van dat voer is weer veel land en water nodig. Uiteindelijk levert één stukje vlees veel minder calorieën en dus energie op dan er is in gegaan. De grote hoeveelheid verbruik dat bij het eten van vlees komt kijken is hierdoor erg belastend voor het milieu en draagt bij aan de opwarming van de aarde, smeltende ijskappen en een stijgende zeespiegel. Daarom is het veel duurzamer om de planten rechtstreeks op te eten!

Voor de dieren
Ook de dieren zijn blijer wanneer zij lekker kunnen grazen, en niet opgehokt hoeven te worden voor de slacht. De omstandigheden in de vee-industrie zijn vaak helaas erg slecht. De dieren worden hier niet gezien als levende wezens, maar slechts als producten. Wist je dat koeien elkaar groeten, en een groot sociaal netwerk hebben met meerdere vrienden? En dat varkens superintelligent zijn? Dieren hebben ook gevoelens, net als wij. Minder vlees eten bespaart dus een heleboel leed!

Voor je gezondheid
Nog een reden om minder vlees te eten, is dat vlees helemaal niet zo gezond is. Met name rood vlees bevat veel verzadigd vet. Dit zorgt voor een verhoogd cholesterol en een risico op hart- en vaatziekten. Groenten, fruit en volkoren granen werken juist cholesterolverlagend. De eiwitten die in vlees zitten kan je ook halen uit peulvruchten, soja, noten en vleesvervangers. Inderdaad zijn er voedingsstoffen die meer voorkomen in vlees, zoals ijzer en vitamine B12. Maar als je goed let op wat je binnenkrijgt, dan leidt dit niet tot problemen. Een gevarieerd vegetarisch eetpatroon kan zo hartstikke gezond of zelfs gezonder zijn! Tegenwoordig zijn er ook producten op de markt gebracht om je een handje te helpen. Zo zijn er supplementen voor ijzer en vitamine B12 en verkrijgbaar in elke vorm, zelfs neusspray! Weet je dus niet waar je op moet letten bij het minderen van vlees, dan kun je toch de essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen.

Voor de medemens
Een nog wat minder bekende reden om minder vlees te eten, is dat het ook beter is voor de medemens. Je vraagt je misschien af hoe dat zit. Door de opwarming van de aarde zijn er veel droge gebieden die steeds minder leefbaar worden. Over enkele jaren kan dit zorgen voor migratie van mensen die hun thuisland moeten ontvluchten. Ook is er op de wereld nog steeds sprake van voedselschaarste. Hierboven legde ik uit dat de productie van vlees minder calorieën opbrengt dan het verbruikt; door meer vegetarisch te eten kunnen in theorie dus meer mensen op aarde te eten krijgen.

Voor je plezier
Naast dat het moreel en ethisch gezien beter is om minder vlees te eten, is vegetarisch koken ook een hele leuke uitdaging. Je kan opnieuw experimenteren met proteïnebronnen, en creatief zijn met groenten. De plantaardige keuken is enorm verassend en vernieuwend. Op internet zijn ontelbare heerlijke vegetarische recepten te vinden, en ook buiten de deur wordt er naar hartenlust met groenten gekookt. Plantaardig is helemaal hip & happening, en nu weet je waarom!

Wat is voor jou de reden om minder vlees te eten? Laat het ons weten in een reactie op de website, op Instagram, of Facebook. Wij zijn enorm benieuwd!

 

Summary
5 redenen om in 2021 minder vlees te eten
Article Name
5 redenen om in 2021 minder vlees te eten
Description
Voor iedereen die de motivatie kan gebruiken om minder vlees te eten: hier vind je onze beste redenen voor een plantaardiger dieet!
Author
Enza Bom
Volg Enza

Enza Bom

Enza studeert taal & communicatie aan de UvA en heeft veel passie voor koken, duurzaamheid en een vegetarische lifestyle. Ze zet zich hier dan ook graag voor in. Daarnaast heeft ze ook veel interesse in sport, gezondheid en het bezoeken van de nieuwste hotspots. De ontwikkelingen op het gebied van vegetarisch eten gaan steeds sneller, zowel in de horeca als in de schappen van de supermarkt. Enza vindt het leuk om hierover te schrijven en haar mening op dit gebied te delen.
Enza Bom
Volg Enza

Latest posts by Enza Bom (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt