
Recepten
Op zoek naar lekkere, snelle, gezonde vegetarische recepten? Hier vind je ze in alle soorten en maten! Creativiteit met groente, fruit, granen, peulvruchten en noten, dat is waar voor ons vegetarisch eten voor staat. Met deze vijf basisingrediënten kun je op ieder moment van de dag met weinig moeite de meest verrassende gerechten maken. Vegetarisch eten zoals wij het op dit blog willen voorstellen is een verrijking van elk eetpatroon. Vlees- en viseters zullen merken dat ze met deze combinaties het dier op hun bord niet missen, flexitariërs blijven enthousiast over hun Meatfree Mondays en voor vegetariërs en veganisten hopen wij nieuwe inspiratie te bieden en creativiteit in de keuken te stimuleren. Dus neem een kijkje in onze database vol recepten! Dit kunnen soepen, salades of hoofdgerechten zijn, maar ook ontbijtideeën, lunchcreaties, bijzondere hapjes of drankjes en niet te vergeten zoete traktaties. Hierbij streven wij altijd naar gezonde en haalbare recepten, waar geen vijfentwintig ingrediënten aan te pas komen en waarbij alle ingrediënten betaalbaar zijn en in de reguliere supermarkt te koop. Laat onze vegetarische keuken je verrassen!
Oesterzwam shoarma met ingelegde radijs en yoghurt-dillesaus
Ben je op zoek naar een eenvoudig recept om je weekend goed te beginnen? Dan is deze pita met oesterzwam shoarma echt iets voor jou! Oesterzwammen zijn een perfecte vleesvervanger vanwege hun vlezige textuur. Bovendien geven de ingelegde radijs en yoghurt-dillesaus een frisse touch waarmee je de lente goed kunt beginnen! Lees snel verder om te ontdekken hoe je gemakkelijk zelf een plantaardig alternatief voor shoarma kunt maken.
Wortelcake met walnoten
Deze wortelcake met walnoten is een heerlijke traktatie voor liefhebbers van zoete en hartige smaken. De wortels geven de cake een heerlijk zoete smaak en een mooie kleur, terwijl de walnoten zorgen voor een knapperige textuur en een hartige smaak. Dit recept komt uit het nieuwe kookboek ‘Vegan voor altijd’ van Katharina Seiser. Of je nu een ervaren bakker bent of net begint, deze wortelcake met walnoten zal zeker een favoriet worden! Lees snel verder.
Vegan frozen ‘yoghurt’ breakfast bars met granola en rood fruit
Ontbijt is een maaltijd waar we niet altijd de tijd voor kunnen nemen, maar toch is het een erg belangrijk eetmoment! Om ons ontbijtmomentje wat op te vrolijken, maakten wij het volgende recept: vegan frozen yoghurt breakfast bars met granola en rood fruit! Deze bars worden gemaakt met de kokos yog van Abbot Kinney’s en granola uit de pan. Dit gerecht is heerlijk zomers, en maakt dat jouw ontbijt als een toetje voelt. Omdat de breakfast bars bevroren zijn, kan je ze prima de dag van tevoren maken!
Krokante tofu met bimi en rijst
Wist je dat brood één van de meest verspilde voedselproducten in Nederland is? Gelukkig kan je veel met oud brood, zoals deze krokante tofu maken! Wij serveren deze gepaneerde tofu met rijst, bimi, wortels en een lekker sausje. Lees snel verder hoe je dit verspillingsvrije recept zelf kunt maken!
Fattoush met pitachips
Ben je op zoek naar een smaakvolle en gezonde salade om toe te voegen aan je maaltijden? Dan is deze Fattoush salade uit onze eigen ‘De Vega Atlas’ een geweldige keuze. Deze Midden-Oosterse salade zit vol met frisse en knapperige groenten en wordt op smaak gebracht met een lichte citroen-yoghurt dressing. Of je nu een lunch of een bijgerecht nodig hebt, deze salade is eenvoudig te maken en zal zeker indruk maken op jouw gasten. Dus laten we aan de slag gaan met dit heerlijke Fattoush salade recept.
Sushiburger met tempeh
We merken aan onszelf dat we steeds vaker voor een geheel plantaardige maaltijd kiezen. Daar willen we jou ook graag bij helpen! Niet alleen aan vlees, maar ook aan eieren en zuivel kleeft natuurlijk dierenleed. Vandaag delen we het recept voor een sushiburger met tempeh.
Pasta pesto met brie uit de oven
De dagen dat we allemaal eigenlijk net iets te druk zijn om uitgebreid te koken kennen we allemaal. Gelukkig hebben de zusjes en medebloggers Pauline en Annika onlangs een nieuw kookboek uitgebracht ‘Lekker makkelijk’. Hierin staan meer dan 100 recepten die allemaal snel en makkelijk zijn. Vandaag mogen wij één van deze recepten met jou delen, namelijk deze pasta pesto met brie uit de oven. Een heerlijk recept als je het ons vraagt en super makkelijk om te maken. Benieuwd geworden naar dit recept, bekijk het hier!
Surinaamse roti met vegetarische kipstukjes en sugarsnaps
Vandaag op het menu: roti met vegetarische kipstukjes en sugarsnaps! Dit gerecht is wat wij zien als comfort food omdat het barst van smaken! Wij maakten dit gerecht met de Surinamese roti kruidenmix van Euroma, zodat je het in no time op tafel hebt staan en niet hoeft in te leveren op smaak! Benieuwd hoe je het maakt? Lees dan snel verder.
Sakura kersen-pistachecake
Zou jij elke dag wel een smoesje willen bedenken om iets heerlijks te bakken? In het boek ‘Elke dag Bakdag’ heeft Jayne Jubb deze vast voor je klaarstaan! Deze kersen-pistachecake geeft je een vervroegd lentegevoel. De kersenbloesem in Japan, ook wel ‘sakura’ genoemd, doet Jayne denken aan de lente. Deze bloesem groeit uiteindelijk uit tot heerlijke kersen. Deze kleurrijke taart is echt een plaatje en is rijkelijk bestrooid met vruchten en het groen van de bladeren zie je weerspiegeld in de pistachenoten. Daarnaast kun je deze cake ook glutenvrij maken (zie tip) en bevat dit baksel weinig suiker, zodat je zeker geen schuldgevoel krijgt na het eten van deze cake!
Groene shakshuka
Misschien komt ‘shakshuka’ je al wel bekend voor. Het is een oosters eenpansgerecht met tomatensaus en gestolde eieren. Vandaag maken we een groenere variant met spinazie, broccoli, courgette en avocado. Heel erg lekker en ook nog eens makkelijk om te maken!
Flatbreads met vegan muntyoghurt, geroosterde aubergine en granaatappelpitjes
Wist je dat yoghurt niet alleen ideaal is voor het ontbijt? We zijn vandaag namelijk weer de keuken ingedoken om een heerlijk zomers gerecht op tafel te zetten, en daarbij is yoghurt onmisbaar! Wij maakten van onze lunch vandaag een feestmaaltijd: flatbreads met muntyoghurt, geroosterde aubergine en granaatappelpitjes. Dit gerecht is helemaal plantaardig door de vegan kokos yog van Abbot Kinney’s en daardoor kunnen we alleen nog maar meer genieten.
Wortelsoep met gember en kokos
Een soepje is altijd lekker om op tafel te zetten. Deze combinatie van wortel met gember en romige kokos is een absoluut feest. Samen met de kruiden in de soep en de garnering van koriander en chilivlokken bovenop is deze soep een echte smaaksensatie!
Hartige preitaart met burrata en vers wier
In het kookboek ‘Zeewier & co’ deelt Julie Desnoulez 60 eenvoudige recepten waarin wieren en algen een rol spelen. Deze bijzondere smaakmakers hebben een positieve impact op het milieu en zitten ook nog eens boordevol goede voedingsstoffen! Vandaag delen wij het recept voor hartige preitaart met burrata en vers wier uit dit kookboek met jullie!
Pompoengnocchi met zelfgemaakte pestosaus, frisse ricotta en notenkruim
Kerst ziet er dit jaar ongetwijfeld anders uit dan voorgaande jaren, maar wij pakken net als ieder ander jaar hoe dan ook uit! Of er nu familie langskomt die aanschuift aan een volledig gedekte tafel, of dat je kiest voor een comfortabele Kerst; met dit feestelijke hoofdgerecht maak je je naasten blij. Naast dat het er mooi uitziet kun je dit gerecht ook goed voorbereiden. Zo kun je ultiem genieten van het (beperkte) gezelschap! Het hoofdgerecht: pompoengnocchi met zelfgemaakte pestosaus, frisse ricotta en notenkruim!
Kikkererwtencurry met rode ui, tomaat en frisse yoghurtsaus
Ben jij nog op zoek naar een makkelijk, vullend, budget recept? Dan is deze curry met kikkererwten met een frisse yoghurt-muntsaus misschien wel wat voor jou! Dit recept zet je binnen een handomdraai op tafel en kost maar €2,- per persoon! Lees snel verder!
Gemarmerd bananenbrood met kurkuma, honing en chocolade
Op de redactie zijn wij gek op bananenbrood. Wist jij dat het vandaag de bananenbrooddag is? Een perfect moment om weer eens de keuken in te duiken en een lekker bananenbrood te bakken. Je kunt eindeloos variëren met verschillende smaakcombinaties in jouw baksel. Vandaag delen wij onze versie van gemarmerd bananenbrood met kurkuma, honing en pure chocola! Tip: gebruik extra rijpe bananen in je brood voor een extra zoete smaak.
Vegan pasta Alfredo met doperwten en dragon
Brianna Claxton is kok en het creatieve brein achter het Engelstalige vegan blog plvntfood, waar eten als kunst wordt gezien. Brianna heeft leren koken van haar Italiaanse oma. In Brianna’s kookboek ‘Vegan Pasta’ deelt ze aangepaste, vegan, varianten van de gerechten die op haar zijn overgedragen. Vandaag delen wij één van de recepten uit haar kookboek; ‘Vegan Pasta Alfredo met doperwten en dragon’. Lees snel verder!
Rigatoni pasta met pompoensaus
Bijna iedere pasta lover heeft een favoriete pastavorm. Bij ons op de redactie is rigatoni pasta (buisvormige pasta) een zeer geliefde soort. Daarnaast is het bijna lente wat betekent dat we bijna afscheid moeten nemen van de pompoen! Dit recept voor rigatoni pasta in romige pompoensaus is erg makkelijk om zelf te maken, en dus zeker het proberen waard! Lees snel verder.
Top 5: pizza recepten
Het is alweer zondag en dat vraagt om comfort food! Goed nieuws, want vandaag is het de beurt aan onze favoriet: pizza! Geen zin om te koken en wil je jezelf extra verwennen, dan is dit jouw gerecht. Zie hieronder de recepten van vijf hele bijzondere pizza’s!
Vega budget: witlof plaattaart met peer en hazelnoten
Vegetarisch én goedkoop? Vegetarisch koken hoeft echt niet duur of moeilijk te zijn. Dat laten we je graag zien in onze rubriek met vega budget recepten. Voor 4 personen koken onder de 10 euro met groenten in de hoofdrol, het kan! Deze keer delen we het recept voor een witlof plaattaart met peer en hazelnoten!
Tempehwraps met tahin en augurken
Het recept voor deze lekker vullende, smaakvolle wrap, komt uit het kookboek ‘Plantaardig’. Doordat de tempeh in dit gerecht wordt gefrituurd krijgt het een knapperige bite. De wrap wordt afgemaakt met Israëlische ingrediënten en smaakcombinaties zoals tahin, rode ui en augurk. Dit zorgt voor een lekkere frisse tegenhanger van de tempeh. Het zal net zijn alsof je deze wrap bij een foodtruck in Tel Aviv hebt gehaald!
Bietenceviche
Dit vegan recept is afkomstig uit het kookboek ‘Meat-free Mexicaans’. In dit kookboek laat de auteur zien dat de Mexicaanse keuken meer te beide heeft dan het welbekende ‘Tex-Mex’ smakenpalet. Dit recept is ideaal als voorgerecht voor zes personen, of voor vier personen als lichte hoofdmaaltijd. Lees snel verder!
Power groentesoep met reuzenbonen
Voel jij je niet helemaal fit? Dan ben je niet de enige op dit moment! Veel mensen om ons heen zijn ziek en dat vraagt om maar één recept: een zelfgemaakte soep! Met deze groentesoep vol groenten en canellini bonen krijg jij een hoop vitaminen en mineralen binnen. Door de toevoeging van chilipeper zweet je wellicht ook nog wel eens een hoop bacteriën eruit (of naja, voor je gevoel dan). Daarnaast is deze groentesoep zo klaar en hoef jij geen uren in de keuken te staan wanneer eigenlijk liever onder een dekentje kruipt. Lees hier het recept!
Top 5: budget recepten
Is jouw omgeving er nog steeds niet van overtuigd dat je heel goed vega(n) kan eten zonder veel geld kwijt te zijn? Misschien kun je dan eens één van deze gerechten voor of samen met ze maken! Wij delen vandaag onze vijf favoriete recepten met jullie die met een klein budget op tafel worden gezet. Lees snel verder!
Couscoussalade met linzen, avocado, Harissa-wortels en vegan za’atar yoghurt
Yoghurt is ontzettend veelzijdig en kan bij veel gerechten nét datgeen zijn wat jouw maaltijd een extra kick geeft. We zijn vandaag weer de keuken ingedoken om een heerlijke zomerse salade op tafel te zetten, en daarbij is yoghurt onmisbaar! Wij maakten een maaltijdsalade die perfect is voor het warme weer: fris, pittig en romig door de za’atar yoghurtsaus met de yog van Abbot Kinney’s. Dat maakt dat deze warme couscoussalade met linzen, avocado en harissa-wortels ook helemaal plantaardig is!
Orzo met spinazie, paddenstoelen en geroosterde cherrytomaten
Dit smaakvolle recept met orzo, knoflook en spinazie is perfect om voor vrienden, familie of gewoon lekker voor jezelf te maken dit weekend. Je zet dit gerecht voor slechts €2,80 per persoon op tafel. Dit bedrag is nog lager als je toevallig nog een fles witte wijn open hebt staan ;). Lees snel verder!
Witte chocolademousse met champagne, rode bessencoulis en pistache
Dit zoete dessert is de perfecte afsluiter van een dinertje voor één, twee of voor een groep. Verwen jezelf en/of geliefde(n) met deze heerlijke mousse van witte chocolade met champagne, rode bessencoulis en pistache. Geef gehoor aan je zoete cravings of maak indruk op je partner of vrienden door dit toetje zelf voor ze te maken. Lees snel verder hoe je dit doet, gelukkig is het helemaal niet ingewikkeld!
Rodewijnrisotto met champignons, wortel en geroosterd amandelschaafsel
Wij vinden 14 februari de ideale dag om de keuken in te duiken en een heerlijk gerecht voor je partner, vrienden, familie of jezelf op tafel te zetten. Deze risotto met rode wijn, champignons, wortel en amandelschaafsel is het bewijs dat (zelf)liefde door de maag gaat! Ben je benieuwd geworden naar dit smaakvolle gerecht? Lees dan snel verder!
Preisoep met bleekselderij en mascarpone
Het is vandaag zelfgemaakte soepdag! Een dag waar je ons heel gelukkig mee maakt. Zelf een soep maken is ontzettend makkelijk en ook nog eens erg lekker. Heb jij bijvoorbeeld deze wortelsoep met gember en kokos wel eens geprobeerd? Vandaag gingen wij voor deze romige preisoep. Deze soep is ideaal voor een lekker avondje op de bank om mee op te warmen. Je krijgt ook nog eens een goede porties vezels en vitamines binnen wat al helemaal bijdraagt aan het ideale feel good momentje voor jezelf ;). Lees snel verder!
Romige Midden-Oosterse wortelstoof met sticky hazelnoten
Het is vandaag carrot cake dag! Daarom hebben wij vandaag een heerlijk recept met wortel voor je. Wat schreeuwt er nou meer comfort food dan een heerlijke romige stoof? Wij delen vandaag deze hartverwarmende Midden-Oosterse wortelstoof met sticky hazelnoten. En wist je dat deze romige stoof helemaal plantaardig is? Dat komt mede door de nieuwe Blue Band 100% plantaardige kookroom! Deze kookroom is 100% plantaardig, en 100% lekker romig. Dat is pas comfort food!
Sambal goreng tahu kentang
Dit vegan recept voor kruidige gebakken tofu (tahu) met aardappel is afkomstig uit het kookboek ‘Vega Blauw’ van het Indonesische restaurant ‘Blauw’. Donni Setiawan Suganda is de chef die dit recept voor het kookboek heeft gedeeld. Lees snel verder!
Romige pompoen tagliatelle met Italiaanse roerbakgroente
Koken met groente saai? Echt niet! Met een groentehack zet je snel een lekker en gezond gerecht op tafel. Kies je groente, geef deze smaak met kruiden en specerijen en je hebt een groentehack die je als basis kunt gebruiken voor verschillende recepten. Maak bijvoorbeeld een saus, spread, salade of soep van een groentehack. Wij kiezen als basis van dit gerecht voor de groentehack pompoen en toveren dit om tot een verwarmend gerecht. Vandaag: romige pompoen tagliatelle met Italiaanse roerbakgroente!
Top 5: vegan budget recepten
Vegan eten heeft een beetje het stigma dat het prijziger is dan een eetpatroon met dierlijke producten. Dat is zonde, want dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Met de boodschappen die steeds duurder worden is het fijn om toch plantaardig te kunnen blijven eten als je dat wil. Daarom delen wij vandaag onze top 5 vegan budget recepten!