...

6x eten voor een goede nachtrust

door | 29 mei 2018 | Gezondheid, Ontspanning, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Wist je dat wat je eet van grote invloed is op hoe je slaapt? Om je nachtrust te verbeteren, is er veel meer dat je kunt doen dan alleen ’s avonds je koffie laten staan. Wij leggen je in dit artikel uit wat je juist wel en juist niet moet eten om een goede nacht tegemoet te gaan!

Drink kamillethee
Kamillethee is niet alleen lekker, het is ook ontzettend gezond! De thee bevat verschillende antioxidanten, die helpen om bijvoorbeeld ontstekingen tegen te gaan en de kans op hart- en vaatziektes te verlagen. Daarnaast is kamille ook een van de rijkste bronnen van apigenine. Dit is een antioxidant die helpt om jezelf sneller slaperig te voelen en om slapeloosheid tegen te gaan. Wil je graag een sterker effect? Dan kan je een kamillesupplement nemen, in plaats van kamillethee.

Eet banaan
Bananen zijn ontzettend goed voor je. Ze dragen bij aan een gezonde bloeddruk, sterke botten en het voorkomen van diabetes type 2. Ook bevatten bananen twee stofjes waardoor je beter slaapt: tryptofaan en magnesium. Van magnesium wordt gedacht dat het je slaap verbetert, doordat het ontstekingen bestrijdt en je cortisolniveau verlaagt. Cortisol is een stresshormoon dat ervoor kan zorgen dat je moeilijker in- en doorslaapt.Tryptofaan helpt op zijn beurt bij de aanmaak van melatonine: het hormoon dat onmisbaar is voor een goede nachtrust. Meer over bananen lees je hier!

Eet amandelen
Melatonine is als het ware een slaapstofje. Als we het over melatonine hebben, mogen amandelen niet ontbreken. Amandelen zijn daar namelijk een goede bron van. Daarnaast bevatten ze – net als bananen – een behoorlijke hoeveelheid magnesium. Een betere nachtrust is zeker niet het enige gezondheidsvoordeel van deze nootjes. Amandelen worden namelijk ook gelinkt aan een lager risico op diabetes type 2 en hartziektes.

Eet kiwi’s
Kiwi’s zijn echte vitamine C bommetjes. Eén kiwi is al genoeg om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van deze vitamine binnen te krijgen. Daarnaast bevatten kiwi’s ook veel vitamine K en verschillende mineralen en sporenelementen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat kiwi´s helpen om je nachtrust te verbeteren.

Eet groene bladgroentes
Groene bladgroentes zijn zeer rijk aan vitamines, antioxidanten en verschillende mineralen, zoals magnesium. Dit is echter niet het enige mineraal dat helpt om je nachtrust te verbeteren. Groene bladgroentes bevatten ook veel calcium. Dit helpt je ook om beter te slapen, omdat je lichaam het gebruikt bij melatonine aanmaken!  

Eet walnoten
Walnoten helpen op drie verschillende manieren om je slaap te verbeteren. Ze zijn een goede bron van melatonine en magnesium. Daarnaast helpen de vetzuren uit walnoten ook om beter te slapen. Walnoten bevatten namelijk omega 3, wat bijdraagt aan de productie van serotonine. Daarnaast bevatten walnoten vitamine E en zeldzame antioxidanten. Deze stoffen helpen je hersenen gezond te houden.

Eet dit juist niet
Dit kan je juist beter niet eten en drinken in de avond als je goed wilt slapen:

  • Alles wat rijk is aan cafeïne, waaronder cola, koffie en zwarte thee.
  • Alles wat rijk is aan suiker, zoals snoep, koek en chocolade.
  • Alle witmeelproducten, zoals witbrood en noedels.
  • Indien je er gevoelig voor bent: pittig eten.

Tot hoe laat eet jij?
Het is niet alleen belangrijk wat je eet, maar ook hoelaat je eet. Banaan heeft bijvoorbeeld een positief effect op je nachtrust, maar je kan beter niet net voor je je bed in duikt nog een banaan eten. Je kan het beste vanaf twee uur voordat je gaat slapen niets meer eten. Heb je toch echt nog trek? Eet dan iets lichts, zoals wat stukjes komkommer of cherrytomaatjes.

Een betere nachtrust
Het eten uit dit artikel helpt je om je nachtrust te verbeteren, zodat je ’s ochtends goed uitgerust bent. Natuurlijk is je eten maar een van de factoren. Er zijn daarnaast nog tal van zaken die je nachtrust beïnvloeden. Denk hierbij aan kunstlicht, stress en een gebrek aan regelmaat. Heb je last van slecht slapen? Denk hier dan ook aan!

Let jij op je voeding voor een goede nachtrust? Hoe doe je dat? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook en Twitter. We zijn benieuwd!

Bronnen: Dawn M Richard, Michael A Dawes, Charles W Mathias, Ashley Acheson, Nathalie Hill-Kapturczak, Donald M Dougherty, Int J Tryptophan Res, 2009. Lin HH, Tsai PS, Fang SC, Liu JF, Asia Pac J Clin Nutr, 2011. Ursin R, Sleep Med Rev, 2002.

Summary
6x eten voor een goede nachtrust
Article Name
6x eten voor een goede nachtrust
Description
Wist je dat wat je eet van grote invloed is op hoe je slaapt? Om je nachtrust te verbeteren, is er veel meer dat je kunt doen dan alleen ’s avonds je koffie laten staan. Wij leggen je in dit artikel uit wat je juist wel en juist niet moet eten om een goede nacht tegemoet te gaan!
Author
Mariëlle van Stek
Volg Mariel

Mariëlle van Stek

Eindredacteur at De Hippe Vegetariër
Mariëlle is eigenlijk helemaal niet zo'n supergezonde vegetarische foodie, maar een leergierige dame met een vlotte pen en een nieuwsgierige kijk op de wereld. Een onmisbare vrolijke noot in het team!
Mariëlle van Stek
Volg Mariel

Latest posts by Mariëlle van Stek (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt