5 tips voor de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel
Lauretta Baarends

5 tips voor de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel

maandag 03 maart 2025
Het is bijna zover, de 8e editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is vandaag van start! In deze week daagt de Stichting Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel jou uit om een week lang geen vlees en zuivel te eten, maar te kiezen voor een plantaardig alternatief! Het initiatief is in 2018 opgestart door Isabel Boerdam (ook de bedenker van De Hippe Vegetariër) om te laten zien dat het eten van minder vlees een positief effect heeft op het klimaat. En dat een flexitarisch of vegetarisch eetpatroon, eigenlijk heel lekker en gemakkelijk is! In 2022 is ook zuivel aan de uitdaging toegevoegd, omdat zuivel net als vlees een enorme CO2 voetafdruk achterlaat. We begrijpen dat een week geen vlees en zuivel eten voor sommigen best een uitdaging kan zijn, vandaar dat wij daar iets voor hebben bedacht: 5 tips voor een week zonder vlees & zuivel! Lees snel verder!

1. Zoek naar inspiratie


Ben jij gewend om altijd vlees en zuivel te eten en weet je niet waar je moet beginnen? Wij begrijpen dat! Zoek naar inspiratie op sociale media, kookboeken of vraag een vriend/vriendin die vega(n) is om wat leuke recepten. Het hele internet staat vol met lekkere vega(n) gerechten. Ook zullen wij de komende week wat heerlijke recepten zonder vlees en zuivel met je delen. Kijk ook eens voor wat inspiratie in het kickstart magazine van Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel, die staat namelijk ook vol met recepten zonder vlees en zuivel waar je gegarandeerd van gaat watertanden!


2. Stap uit de AGV (aardappel, groente, vlees) routine


Wij mensen zijn gewoontedieren, we houden ons graag vast aan onze gewoontes. Een gewoonte van ons Nederlanders zijn de aardappelen, groente en het stukje vlees voor de avondmaaltijd. Onze tip: nu niet meer! Of nou ja, in ieder geval iets minder. Kies eens voor een ander soort gerecht en experimenteer met verschillende wereldkeukens. Wat dacht je van een lekker frisse risotto of een loaded hoemoes met falafel als bijgerecht? Verras jezelf! Het zal je verbazen wat een beetje variatie kan doen voor je smaakpapillen.


3. Gebruik groenten of peulvruchten als hoofdingrediënt


Groenten en peulvruchten zijn niet alleen heel erg gezond, er zijn ook nog eens oneindig veel producten waarmee je kan variëren. Maak eens een gerecht waarin groente of peulvruchten de hoofdrol spelen. Denk aan gebakken zoete aardappel met whipped feta of ultragezonde flensjes van spinazie. Tip: kies voor producten die in de aanbieding zijn en maak daar je maaltijd van. Zo bespaar je ook nog eens wat extra centjes. Win-win!


4. Kies eens voor een vleesvervanger of zuivelvervanger of maak het zelf


Het voordeel aan de vega(n) revolutie is dat de vleesvervangers er onwijs op vooruit zijn gegaan. Je hebt vega(n) burgers, worstjes, gehakt en zelfs frituursnacks! Maar neem ook eens een kijkje op onze 'How to Tofu'-pagina en wordt een tofu-expert thuis.


Toch liever geen vleesvervanger? Maak ze dan gewoon zelf. Koop een pot kikkererwten en maak je eigen falafel! Of maak een burger van bonen. Ook zijn er de afgelopen jaren steeds meer zuivelvervangers in de supermarkt verschenen. Je kunt nog steeds genieten van een kaasplankje met plantaardige ‘kaas’, ontbijten met soja ‘yoghurt’ en koffie drinken met haver barista. Kortom, je hoeft deze week niets te missen!


5. Geniet van het experimenteren


Al met al vinden wij het vooral belangrijk dat jullie genieten van deze week zonder vlees. Geniet van het ontdekken van nieuwe ingrediënten en recepten. Duik eens de supermarkt in en haal wat vegetarische producten die je nog nooit eerder hebt geprobeerd. Experimenteer in de keuken en wees trots op het eindresultaat. Wellicht vind je deze week je nieuwe favoriete gerecht. Mocht dat zo zijn, wel even laten weten hè!


Stichting Nationale Week Zonder Vlees in de gaten te houden voor meer inspiratie en lekkere plantaardige recepten.


Tip!


Deze challenge is natuurlijk nog leuker om samen te doen met je familie, vrienden of partner. 

Vond je deze tips handig? Of heb je er zelf nog een paar?

Laat het ons weten in een reactie op het blog of Facebook. Wij zijn benieuwd!

Houd deze week vooral onze Week Zonder Vlees & Zuivel pagina in de gaten, want hier komt de nodige inspiratie op!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.