Alle soorten currypasta's op een rijtje
Lauren Kreijger

Alle soorten currypasta's op een rijtje

woensdag 10 januari 2024
Er zijn ontzettend veel soorten van één product beschikbaar en de keuze in de supermarkt is overweldigend. Maar waarom zijn er nou eigenlijk zoveel verschillende soorten en wat is nu precies het verschil? Alle soorten kunnen verschillen in vorm, prijs, voedingswaarden maar ook in gebruik: welke soort kan je waar het beste voor gebruiken? Wij zoeken dit voor je uit en zetten alle soorten currypasta's op een rijtje!

Currypasta's
Currypasta is een kruidenpasta die veel wordt gebruikt in de Aziatische keuken. Er zijn hier verschillende soorten van. Zo heb je bijvoorbeeld rode en gele currypasta, die in Nederland veel gebruikt worden. Elke soort currypasta hoort bij een bepaald gerecht en bevat alle kruiden daarvoor. Currypasta's zijn over het algemeen best sterk van smaak, vandaar dat je er niet al te veel van hoeft gebruiken. Je mengt currypasta's met vocht. Dit kan water, bouillon of kokosmelk zijn. Vandaag vertellen wij jullie meer over rode, groene, gele, Panang en Massaman currypasta!

Gele currypasta
Van de vijf currypasta's is de gele currypasta het mildst. Oftewel, de beste keuze voor mensen die niet zo goed tegen pittig kunnen. Gele curypasta wordt gemaakt van o.a. mosterdzaad, kurkuma, komijn en korianderzaad. De kurkuma in de pasta zorgt voor een gele kleur. Qua smaak komt deze pasta in de buurt van kerrie. De pasta is door zijn milde smaak goed te combineren met zowel groente als bijvoorbeeld tofu. Probeer ook eens deze gele kokoscurry met Quorn en jasmijn rijst!

1 bakje gele currypasta (70 g) bevat 340,9 kcal, 5,95 g verzadigde vetzuren, 4,9 g zout en 2,31 g eiwitten.

Rode currypasta
Rode currypasta is een ietwat pittigere kruidenpasta dan de gele currypasta, maar milder van smaak dan de groene currypasta. Rode currypasta wordt gemaakt van o.a. rode pepers, citroengras, knoflook, sjalot en laos (een plant verwant aan gember). Deze pasta combineer je over het algemeen met aardappel, peulvruchten en tofu! Ook lekker is deze Thaise rode currysoep met zoete aardappel noedels!

1 bakje rode currypasta (70 g) bevat 80,5 kcal, 2,45 g verzadigde vetzuren, 0,56 g zout en 9,1 g eiwitten.

Tip!
Maak de smaak milder door het toevoegen van zoete groenten zoals wortel, zoete aardappel en pompoen.

Groene currypasta
Van de vijf is dit de meest pittige currypasta. Groene currypasta wordt gemaakt van o.a. verse groene peper, citroengras, koriander en laos. De verse groene peper zorgt ervoor dat de currypasta pittiger is dan de rode. Gelukkig zit er ook een fris element in deze currypasta, namelijk de verse koriander, limoenblad en Thaise basilicum bevat. Groene currypasta kan je met zowel groente als tofu combineren. Onze aanrader: Thaise groene curry ramen!

1 bakje groene currypasta (70 g) bevat 133 kcal, 1,4 g verzadigde vetzuren, 4,69 g zout en 1,4 g eiwitten.

Panang currypasta
Panang currypasta is een speciale kruidenpasta. Deze currypasta wordt enkel gebruikt voor het maken van Panang curry. Dit is een licht pittige curry met tonen van limoen en citroen. De smaak van deze pasta komt overeen met die van rode currypasta: pittig, maar minder pittig en meer aromatisch dan de rode currypasta. Panang curry is dikker van structuur dan die van andere curry's. 


1 bakje Panang currypasta (70 g) bevat 196 kcal, 3,15 g verzadigde vetzuren, 3,85 g zout en 1,28 g eiwitten.

Massaman currypasta
Massaman currypasta is een zoetzure en kruidige currypasta. Het wordt gemaakt van o.a. komijnzaad, korianderzaad, kaneel, citroengras en chili. Eenmaal bereid, wordt de curry vaak geserveerd met geroosterde pinda's. Massaman currypasta is niet zo pittig, vandaar dat het combineert met vele ingrediënten. Onze tip: groentecurry!

1 bakje Massaman currypasta (70 g) bevat 189 kcal, 1,89 g verzadigde vetzuren, 0 g zout en 2,94 g eiwitten.

Al met al..
Al met al ligt de keuze voor welke kruidenpasta je gaat, geheel aan jou! Hou je van pittig, dan ga je voor een groene currypasta. Hou je meer van kruidige gerechten, dan is een gele currypasta misschien meer wat voor jou. Onze tip: experimenteer!

Wat is jouw favoriet? Heb jij een lekker recept liggen? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter! We zijn ontzettend benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van de chili paste in Thai cooking, gemaakt door Ktasimar. Je downloadt de foto hier

1 Reacties

Hallo, graag had ik geweten hoelang zo een geopend potje currypasta houdbaar is in de koelkast.

12:32 03 februari 2024

Hi Evelien, eenmaal geopend kun je currypasta nog zo'n 6 weken in de koelkast bewaren. Liefs, Saar

13:37 05 februari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.