Print Friendly, PDF & Email

Ken jij blauwe matcha al? Niet te verwarren met groene matcha. De twee zijn namelijk geen familie! Groene matcha is gemaakt van groene theebladeren en blauwe matcha van kittelbloembladeren. Maar is blauwe matcha net zo gezond als groene matcha? En hoe komt de drank aan zijn blauwe kleur? Annemiek van Floora Happy Healthy zocht het voor je uit.

Kittelbloem
Groene matcha latte is gemaakt van groene thee en zit daardoor boordevol antioxidanten en andere gezonde stoffen. Blauwe matcha heeft deze gezonde voordelen niet. Blauwe matcha poeder komt namelijk van een geheel andere plant: de kittelbloem. Van de blauwe bloemetjes van deze plant wordt de poeder gemaakt. De bloemetjes bevatten een blauwe kleurstof, die veel gebruikt wordt in de Aziatische keuken.

Is blauwe matcha gezond?
Dat blauwe matcha niet dezelfde gezondheidseffecten heeft als groene matcha, wil nog niet zeggen dat blue matcha niet gezond is. De kittelbloem heeft waarschijnlijk ook gezonde eigenschappen. Zo zijn er aanwijzingen dat extracten van de plant je geheugen zouden kunnen verbeteren en stress zouden kunnen verminderen. Dit is de reden dat de Ayurvedische en Chinese geneeskunde de plant inzet.

De voordelen van de kittelbloem op een rijtje
De kittelbloem zou daarnaast een gunstige invloed hebben op de lever en op mensen met diabetes. Dit laatste effect schuilt in het vermogen van de plant om de opname van glucose tegen te gaan. De wortel van de kittelbloem zou zelfs goed zijn voor hart en bloedvaten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze het gehalte aan bloedvetten, zoals cholesterol en triglyceriden, kan helpen verlagen. De kittelbloem zou daarnaast de bloeddruk naar beneden kunnen brengen, dankzij zijn vocht afdrijvende vermogen. Ook zou je hierdoor watergewicht kwijt kunnen raken als je blue matcha latte drinkt. Het drankje is dus ook nog eens goed als je wilt afvallen! Daarnaast zou de kittelbloem ook nog een antimicrobiële werking hebben en kunnen helpen bij ademhalingsklachten. Best een gezonde plant dus, die blue matcha latte zijn blauwe kleur geeft.

Ga gerust aan de slag met blue matcha poeder om ook zo’n mooie en gezonde blue matcha latte te maken. Bijvoorbeeld met dit recept!

Met dank aan Shutterstock voor de foto van blauwe matcha en kittelbloem van Alex Farias.

Ken jij blauwe matcha al? Wat maak jij er normaal mee? Verras ons met jouw creatie in een reactie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Summary
Blauwe matcha: de gezondheidsvoordelen
Article Name
Blauwe matcha: de gezondheidsvoordelen
Description
Ken jij blauwe matcha al? Niet te verwarren met groene matcha. Is blauwe matcha net zo gezond als groene matcha? En hoe komt het aan zijn kleur? Lees meer.
Author