...

Do’s en don’ts voor gezonde darmen

door | 6 feb 2018 | Gezondheid, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Aandacht besteden aan je darmen gezond houden is zeker de moeite waard, niet alleen als je problemen hebt met je stoelgang. Je darmen hebben namelijk een grote invloed op je algehele gezondheid. In dit artikel lees je precies hoe dit zit, wat je kan doen om je darmen gezond te houden en ook wat je juist beter niet kan doen.

Waarom zijn gezonde darmen zo belangrijk?
Ons lichaam bevat enorm veel bacteriën. Sommige van deze bacteriën zijn schadelijk en kunnen ziektes veroorzaken, anderen helpen ons juist om gezond te blijven. Het grootste deel van deze bacteriën leeft in onze darmen: onze zogeheten darmflora.

Onze darmflora is onder andere belangrijk voor:

  • Een goede opname van voedingsstoffen;
  • Een goede stoelgang: een gezonde darmflora helpt bij het voorkomen van obstipatie, diarree en winderigheid;
  • Ons immuunsysteem: je darmflora communiceert namelijk met je immuuncellen, waardoor het invloed heeft op hoe je lichaam op infecties reageert;
  • Het fermenteren van vezels waarbij korte-keten vetzuren ontstaan. Deze vetzuren dienen als energiebron voor verschillende organen en ze dragen bij aan een gezond lichaamsgewicht.

Hoe zorg je ervoor dat je darmen gezond blijven?
Er zijn dus redenen genoeg om ervoor te zorgen dat je darmen gezond blijven. De bacteriën in je darmen spelen hierbij een grote rol. Het is namelijk de bedoeling dat de goede bacteriën in je darmen de slechte bacteriën, die klachten en ziektes kunnen veroorzaken, in toom houden. Hieronder lees je hoe ze gezond blijven!

Vezelrijke, afwisselende voeding
Een vezelrijk dieet is de bekendste tip voor het gezond houden van je darmen. Vezels vind je in groente, fruit, peulvruchten, bonen, noten en volkoren producten. Je darmflora heeft veel baat bij een gevarieerd dieet. Hoe gevarieerder je dieet, hoe gevarieerder je darmflora. En over het algemeen geldt: hoe meer verschillende goede bacteriën in je darmen, hoe sterker je darmflora is.

Prebiotische voeding
Prebiotische voeding bevat een bepaald type vezel dat de vriendelijke bacteriën in je darmen ten goede komt. De bacteriën voeden zich namelijk met deze vezels. Voorbeelden van prebiotische voeding zijn bananen, appels, zoete aardappels, pompoen, asperges, artisjok, pastinaak en havermout.

Consumeer polyfenolen en probiotica
Polyfenolen zijn plantenstoffen die de groei van goede bacteriën in je darmen stimuleren. Je vindt polyfenolen onder andere in olijfolie, volkoren granen, pure chocolade en groene thee. Kunnen jouw darmen naast de bovenstaande tips wel wat extra hulp gebruiken? Dan kan je een probiotica supplement nemen. Dit zijn levende goede darmbacteriën die kunnen helpen om je darmflora weer in balans te krijgen.

Wat kan je juist beter niet doen?
Er zijn diverse dingen die je darmflora flink kunnen verstoren. De onderstaande punten kan je het beste zoveel mogelijk beperken.

Veel suiker en simpele koolhydraten
Veel suiker eten kan je darmflora flink uit balans brengen. Bepaalde schimmels en schadelijke bacteriën groeien namelijk goed bij een suikerrijk dieet. Ook andere simpele koolhydraten, zoals die uit witbrood en koekjes, kunnen dit effect hebben. Een simpel weekmenu met de juiste koolhydraten vind je hier.

Kunstmatige zoetstoffen
Kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam kan je beter laten staan. Er zijn namelijk aanwijzingen dat deze de groei van ongezonde bacteriën stimuleren.

Antibiotica
Soms is antibiotica simpelweg noodzakelijk en kom je er niet onderuit. Probeer het gebruik van antibiotica echter zoveel mogelijk te beperken. Antibiotica doodt namelijk zowel de slechte als de goede bacteriën in je darmen. Heb je toch een kuur nodig? Vang de schade dan deels op door daarna ook probiotica te nemen.

Conclusie
Je darmen gezond houden is niet alleen belangrijk voor je darmen zelf, maar ook voor de rest van je lichaam. Een gevarieerd en vezelrijk eetpatroon helpt je hierbij. Suiker, kunstmatige zoetstoffen en het gebruik van antibiotica kan je juist beter beperken als je je darmflora in goede conditie wilt houden.

Zorg jij goed voor je darmen? Laat ons weten hoe je dat doet op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto. Je downloadt de foto hier

Bronnen: Rooks MG, Garrett WS, Nat Rev Immunol, 2016. Cardona F, Andrés-Lacueva C, Tulipani S, Tinahones FJ, Queipo-Ortuño MI, J Nutr Biochem, 2013. Palmnäs MS, Cowan TE, Bomhof MR, Su J, Reimer RA, Vogel HJ, Hittel DS, Shearer J, PLoS One, 2014.

Summary
Do's and don'ts voor gezonde darmen
Article Name
Do's and don'ts voor gezonde darmen
Description
Aandacht besteden aan de gezondheid van je darmen is belangrijk, omdat je darmen grote invloed hebben op je gezondheid. Je leest hier de do's and don'ts!
Author
Mariëlle van Stek
Volg Mariel

Mariëlle van Stek

Eindredacteur at De Hippe Vegetariër
Mariëlle is eigenlijk helemaal niet zo'n supergezonde vegetarische foodie, maar een leergierige dame met een vlotte pen en een nieuwsgierige kijk op de wereld. Een onmisbare vrolijke noot in het team!
Mariëlle van Stek
Volg Mariel

Latest posts by Mariëlle van Stek (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt