...

Gaat een plantaardig dieet veroudering tegen?

door | 28 jan 2020 | Gezondheid, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Onze gastblogger Stijn heeft jullie al eerder veel kunnen vertellen over vegetarische en veganistische voeding in combinatie met sport. Dit keer vertelt hij over de invloed van een plantaardig dieet op veroudering. In de voorgaande blogposts (deze en deze) vertelde hij dat plantaardige eiwitbronnen over het algemeen minder methionine, een van de 20 bekende eiwitbouwsteentjes, bevatten. Hoewel dit spiergroei kan limiteren, kan het de levensduur misschien verlengen. Keep on reading…

Zoals je ziet bevatten dierlijke eiwitbronnen als biefstuk, ei en kippenborst veel meer methionine dan bijvoorbeeld linzen en tofu.

Wetenschappelijk onderzoek wees al uit dat een calorie-tekort misschien levens kan verlengen. Maar onderzoek dat nog in de kinderschoenen staat, suggereert dat niet het gebrek aan calorieën, maar het gebrek aan methionine dit levensverlengende effect veroorzaakt, en daarnaast metabole ziektes zoals diabetes en obesitas kan omkeren.

De afbeelding laat zien dat het gebrek aan methionine een veel groter effect had dan het gebrek aan calorieën.

Hoewel wetenschappers nog geen langetermijn-onderzoek op proefpersonen hebben gedaan, wijst dit initiële wetenschappelijk onderzoek erop dat het eten van minder dierlijke eiwitten ervoor kan zorgen dat je mogelijk langer zult leven.

Dus paradoxaal genoeg geeft het eten van meer methionine (rijst-eiwit, seitan, edelgistvlokken) dus voordelen in spiergroei, terwijl het eten van minder methionine (bonen, sojaproducten) heel misschien levensverlengende effecten heeft.

Of je dat nou écht wil, is wat mij betreft een tweede; ik geloof zelf meer in de kwaliteit van een leven dan de kwantiteit.

Ben je benieuwd naar de eerdere blogposts van gastblogger Stijn? In dit artikel legt hij je uit dat er verschillende soorten eiwitten zijn, en dat daardoor de kwaliteit van elk eiwit anders is. Hier lees je hoe je als sporter voldoende eiwitten binnenkrijgt. In dit artikel bespreekt Stijn een nieuw onderzoek dat uitwijst dat slimme eiwitcombinaties onzin zijn. Is dat waar of niet? Ten slotte vind je hier praktische tips om beter(e) eiwitten te consumeren.

Heb jij veel geleerd over voeding, sport en gezondheid? Eet jij vaak plantaardige eiwitten? Laat het ons weten in de reacties, op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

Summary
Gaat een plantaardig dieet veroudering tegen?
Article Name
Gaat een plantaardig dieet veroudering tegen?
Description
Onze gastblogger Stijn vertelt over de invloed van een plantaardig dieet op veroudering. Kan een plantaardig dieet de levensduur verlengen?
Author
Stijn van Willigen
Volg Stijn

Stijn van Willigen

Welness-Coach at De Hippe Vegetariër
Stijn is een ondernemende wellness-coach met meer dan 10 jaar ervaring in de fitnesswereld. Hij heeft een passie voor het vinden van praktische oplossingen op basis van wetenschap en wijsheid, en presenteert dit graag in simpele taal en plaatjes. Na inzichten op een Vipassana-retraite besloot hij vegetarisch te gaan eten, en dit door te zetten in een missie: het dierenleed in de wereld te verminderen, en het klimaat te verbeteren, door middel van een revolutionaire maaltijd-app.
Stijn van Willigen
Volg Stijn

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt