...

10 tips om gezonder te eten

door | 14 okt 2023 | De Hippe Vegetariër, Gezondheid, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Veel mensen willen gezonder eten, maar in de praktijk blijkt dat soms best lastig te zijn. Daarom geven onze gastblogger van Puur Figuur je in dit artikel 10 tips om makkelijk gezonder te eten. Lees snel verder!

 

Start je dag met een glas water

Genoeg water drinken maakt je energieker en voorkomt hoofdpijn. Ook is het goed voor je humeur en concentratie. Enorme voordelen voor zoiets simpels als het drinken van water. Start je dag daarom met een glas water. Tip: maak het makkelijk voor jezelf door dat glas water te koppelen aan een vaste gewoonte die je al hebt. Bijvoorbeeld tandenpoetsen. Of drink een glas water terwijl je wacht op het koffiezetapparaat.

 

Neem vaker een kop groene thee

Groene thee is een geweldige bron van antioxidanten en ook weer lekker makkelijk. Extra voordeel: het helpt tegen een slechte mondgeur. Daarnaast is een kop groene thee natuurlijk ook nog eens erg lekker! Helemaal nu de dagen weer wat kouder worden.

 

Eet regelmatig een schaaltje yoghurt (of kefir)

In je darmen leven onwijs veel bacteriën. Een goede balans in die bacteriën is goed voor heel je lijf. Yoghurt bevat ontzettend veel van de good guys. Regelmatig een schaaltje yoghurt eten is daarom een goed idee. Hetzelfde geldt voor kefir.

 

Eet groente bij je ontbijt en lunch

Iedere dag genoeg groente binnenkrijgen is vaak nog best lastig. Vooral als je ze allemaal in één maaltijd wilt proppen. Maak het jezelf makkelijk door ook bij je ontbijt en lunch groente te eten. Denk aan een salade, een soepje of een groenteomelet. Groente als tussendoortje is natuurlijk ook een goed idee. Zeker met een lekkere yoghurt- of hummusdip erbij. Bijvoorbeeld deze feestelijke roze dip.

Eet vaker peulvruchten

Peulvruchten zitten bomvol eiwitten, vezels, mineralen en B-vitamines. En ze zijn natuurlijk heerlijk veelzijdig. Salades, soepen, burgers, je kan er allerlei kanten mee op. Ook vaker peulvruchten op tafel zetten? Dan is het verstandig om ze te weken. Lees hier het stappenplan.

 

Maak gezond makkelijk

We kiezen vaak voor makkelijk. Omdat we haast hebben, omdat we moe zijn of omdat we gewoon geen zin hebben in gedoe. Maak gezond daarom makkelijk. Bijvoorbeeld door:

 • Altijd een voorraadje diepvriesgroente te hebben.
 • Gezonde tussendoortjes in huis te hebben of in je tas onderweg.
 • Voor twee dagen te koken. Zo heb je meteen een gezond maal voor de volgende dag of voor in de vriezer.
 • Niet te streng te zijn voor jezelf. Gebruik gemaksproducten als dat je beter uitkomt.

 

Maak een boodschappenlijstje

Gezonder eten begint natuurlijk bij gezonder boodschappen doen. En daar helpt een boodschappenlijstje je bij. Bedenk je in de supermarkt pas wat je gaat kopen? Dan is het lastiger om gezonde keuzes te maken.

 

Weet waarom je eet

Betekent gezonder gaan eten voor jou vooral minder snoepen en snacken tussendoor? Dan is het handig om je bij die snoep- en snackmomenten af te vragen waarom je eet.

 • Heb je echt honger? Vraag jezelf af of je ook zin hebt in wat fruit of noten. Zo ja, dan heb je waarschijnlijk echt trek.
 • Heb je eigenlijk dorst? Neem eerst eens een glas water.
 • Eet je uit verveling? Zoek een andere onderbreking. Denk aan ontspanningsoefeningen, wandelen of opruimen. Een pauze met een kop thee is ook een goed idee.
 • Eet je door emoties, stress of eenzaamheid? Ga dan na waar die gevoelens vandaan komen en zoek naar oplossingen en andere manieren om ermee om te gaan.

 

Geniet op je gemak

Soms eten we zonder na te denken. Terwijl we naar de TV kijken of aan het werken zijn, snaaien we zo een zak chips leeg. Of blijkt die chocoladereep ineens al op, zonder dat je het echt door had. Het gaat gewoon automatisch. Terwijl we vergeten ervan te genieten. Zonde natuurlijk. Neem daarom de tijd om rustig te eten. Niet alleen voor lekkere tussendoortjes, ook voor je maaltijden. Dat is ook meteen goed voor je spijsvertering.

Lekker slapen

Je gezondheid wordt niet alleen bepaald door je eten. Stress, beweging en slaap zijn ook belangrijk.Goed slapen helpt op meerdere manieren:

 • De slaap zelf is ontzettend belangrijk voor je lichaam.
 • Als je goed uitgerust bent, kan je beter met stress omgaan en makkelijker ontspannen.
 • Als je goed uitgerust bent, maak je gezondere keuzes als het om eten en beweging gaat.

Maak van je nachtrust daarom een prioriteit.

 

Om te onthouden

Gezond eten lijkt soms ingewikkeld, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Begin met kleine stappen en maak het niet te moeilijk voor jezelf. Kleine gewoontes die je consequent volhoudt, hebben een enorm effect.

Heb jij nog goede tips om gezonder te leven? Of wat werkt het best voor jou? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook, of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

Bronnen: Parth Lodhia, Ken Yaegaki, Ali Khakbaznejad, Toshio Imai, Tsutomu Sato, Tomoko Tanaka, Takatoshi Murata, Takeshi Kamoda, J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo), 2008. Lawrence E. Armstrong, Matthew S. Ganio, Douglas J. Casa, Elaine C. Lee, Brendon P. McDermott, Jennifer F. Klau, Liliana Jimenez, Laurent Le Bellego, Emmanuel Chevillotte, Harris R. Lieberman, The Journal of Nutrition, 2012. Naila A. Shaheen, Abdulrahman A. Alqahtani, Hussam Assiri, Reem Alkhodair, Mohamed A. Hussein, BMC Public Health, 2018.

 

Summary
10 tips om gezonder te eten
Article Name
10 tips om gezonder te eten
Description
In dit artikel geven onze gastbloggers van Puur Figuur je 10 tips hoe je gezonder kunt eten! Lees snel verder.
Author
Karlijn Swaen

Karlijn Swaen

Hoofdredacteur at De Hippe Vegetariër
Karlijn mag zich een ware foodie noemen. Ze is vaak in de keuken te vinden en vindt het heerlijk om haar vrienden en familie een nieuw gevonden recept voor te schotelen. Karlijn is een enorm gezelligheidsdier en houdt ervan om in haar vrije tijd actieve dingen te doen, het liefst met de benodigde bezoekjes aan een lunchroom. Een leuk feitje over Karlijn; met een kopje koffie maak je haar altijd blij!
Karlijn Swaen

Latest posts by Karlijn Swaen (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt