Print Friendly, PDF & Email

In ons altijd drukke bestaan rennen we van afspraak naar afspraak, proberen we gezond te eten, slepen we onszelf met enige regelmaat naar de sportschool, proberen we genoeg water te drinken en gaan we food waste tegen. We moeten dan slim zijn in de keuken! Wij delen 10 vriezergeheimen voor de drukke keukenprins(es) en leren je hoe je slim, snel, gezond en zonder verspilling de week door komt. Spoiler: wij ontdekten een nieuw favoriet merk in de vriezer!

 1. Ga voedselverspilling tegen
  We weten allemaal dat verse producten niet tot in de oneindigheid goed blijven. Daarom is op vrijwel alle producten in de supermarkt een houdbaarheidsdatum zichtbaar. Met uitzondering van de producten op de groente- en fruitafdeling die niet in een plastic verpakking zitten. Van deze producten kun je door middel van ruiken, zien en proeven erachter komen of jij die kiwi, broccoli of krop sla nog kan en wil eten. Wanneer je kookt, ontkom je ook bijna niet aan restjes. Wij verwerken onze restjes het liefst de volgende dag. Soms komt het voor dat je te veel eten in huis hebt, geen zin hebt om hetzelfde te eten of je spontaan buiten de deur gaat eten. Tijd dus om je groenten of fruit op te bergen in de vriezer, voordat het te laat is! De items die hier niet voor geschikt zijn, kun je het beste als eerste opeten. Zo hoef je aan het einde van de week geen producten onnodig weg te gooien. Zeg nee tegen voedselverspilling en zet die vriezer aan het werk!
 1. Koken voor één uit een familieverpakking? Geen probleem.
  Als je kookt voor een groot gezin, dan zijn familieverpakkingen een goede oplossing. Kook je vaak voor een kleiner gezelschap, dan zijn de familie- en voordeelverpakkingen natuurlijk onnodig groot. Of toch niet? Daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat je zelf een kiloverpakking boerenkool of 10 vegan nuggets hoeft op te eten, maar je kunt wel makkelijk een gedeelte nu eten en de rest invriezen. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor andere grote verpakkingen die je anders nooit in één keer op maakt. Heb je zelf ontzettend zin in linguine gorgonzola maar zijn je kinderen geen fan? Maak er voor de kinderen ook een feestje van met bijvoorbeeld Quorn Vegetarische Burgers of Quorn Vegan Nuggets. Zo is het voor iedereen een feestmaal!
 1. Goed voor de portemonnee
  Alleen al het feit dat je dankzij de vriezer minder eten weg hoeft te gooien, is goed voor het budget. Want eten weggooien betekent eigenlijk dat je jouw hard verdiende geld regelrecht in de prullenbak gooit. Zonde! Daarnaast maakt de vriezer het makkelijker om in bulk te kopen en aanbiedingen in te slaan. Vaak zijn voordeelverpakkingen of 1+1 aanbiedingen pas een goed idee als je deze producten binnen een korte tijd gaat gebruiken. Door aanbiedingen in de vriezer te bewaren, heb je langer de tijd om deze producten te gebruiken, zonder dat je dagen achter elkaar hetzelfde hoeft te eten. Met name bij vleesvervangers vinden wij dit handig, want hoeveel fijner is het om één burger uit een diepvriesverpakking te halen, dan zo’n halfleeg open plasticdoosje in je koelkast te hebben staan?

“Eten weggooien betekent eigenlijk dat je jouw hard verdiende geld regelrecht in de prullenbak gooit. Zonde!”

 1. Kan dit in de vriezer? JA/NEE
  Vers fruit: veel soorten fruit kunnen prima ingevroren worden. Wel is het van belang dat je fruit eerst schilt wanneer nodig en in blokjes of plakjes snijdt. Een hele mango doet het minder goed in de vriezer dan blokjes mango, en plakjes banaan of een banaan zonder schil doen het beter dan een hele banaan met schil. Het is daarnaast niet aan te raden om fruit dat veel vocht bevat in de vriezer te bewaren.Verse groente: vrijwel alle verse groene groenten en kruiden kunnen ingevroren worden. De grote uitzondering op deze regel is sla. Er zijn bovendien nog een aantal andere groenten die je beter niet kunt invriezen. Denk bijvoorbeeld aan asperges (deze worden snel draderig) of witlof (wordt snel slap). Ook rauwe aardappelen en waterrijke producten zoals komkommer overleven een nachtje in de diepvries niet. Bekijk de situatie per groente en stel jezelf de vraag of deze groente tijdens het ontdooien zijn vorm kan behouden en of deze niet zacht en nat wordt.Zuivel: let er bij zuivel en verwerkte eieren op dat wanneer deze producten ontdooien, de structuur van zuivel snel korrelig wordt. Dit betekent niet dat je het niet meer kunt eten, maar wel dat de smaak en structuur zijn aangetast door het invriezen. Geen aanrader dus! Daarnaast kun je rauwe eieren beter niet invriezen. Wel goed in te vriezen zijn boter en natuurlijk ijs.Baksels en brood: denk er bij taarten, koek, cake, gebak, brood en quiches wederom aan wat er gebeurt tijdens het ontdooien. De houdbaarheid hangt hier heel erg af van de ingrediënten. Zo kun je kokosmakronen, brood en cake erg goed invriezen, terwijl sommige taarten of koekjes klef kunnen worden.

  Vleesvervangers: vaak staat op de verpakking of je een vleesvervanger wel of niet in kunt vriezen. Daarnaast heb je natuurlijk frozen vleesvervangers zoals het assortiment van Quorn. Die zijn bedoeld voor de vriezer!

 1. Wat er altijd in onze vriezer ligt..
  Wij hebben een aantal groenten standaard in de vriezer liggen: ijsblokjes (voor bij de wekelijkse borrel), doperwten, voorgesneden soepgroenten, gesneden rode kool en spinazie. In de categorie fruit zijn dat blokjes mango, bananen en een assortiment aan bessen en rood fruit. Daarnaast proberen wij een kleine voorraad aan muffins en taart- en quichebodems op voorraad te hebben. Maar ook een aantal eiwitrijke producten zoals tofu, tempeh hebben wij in onze vriezer. Sinds kort is dat aangevuld met een aantal frozen vleesvervangers van Quorn (ons favoriete vleesvervangermerk in de diepvries!), waaronder de vegan nuggets, vegan filets, burgers, stukjes des en fijngehakt. Zo vinden wij de stukjes des ideaal voor in onze curry, pasta of soep. Die kook je zo bevroren mee!

 1. Tips om in te vriezen
  Vers fruit: wanneer je gesneden fruit gaat invriezen, verspreid je het fruit eerst over een ovenschaal of bakplaat. Verplaats deze schaal of plaat vervolgens in zijn geheel naar de vriezer. Wanneer het fruit bevroren is, haal je de schaal of plaat uit de vriezer en hevel je de blokjes over naar afsluitbare bakjes. Dit doe je om te voorkomen dat alle stukjes aan elkaar vast plakken en je niet eindigt met één blok aan elkaar vastgevroren ingrediënten.Verse groente: wanneer je groenten gaat invriezen, is het belangrijk om deze eerst schoon te maken en in kleine stukjes te snijden waar nodig. Om de smaak te behouden, plaats je de groenten rauw (wel goed verpakt) in de vriezer.Baksels en brood: vries bij taarten- en quiches de bodem apart in, deze bevat namelijk vrij weinig vocht. Cake kun je in zijn geheel invriezen, deze komt fluffy de vriezer uit.Vleesvervangers: met name de meatlike vleesvervangers op basis van soja en mycoproteïne zijn geschikt voor de vriezer. Sommige groenteburgers en falafels kunnen een beetje klef worden. Daarnaast zijn natuurlijk vleesvervangers die je in de vriezer van de supermarkt vindt, altijd geschikt voor je vriezer. Wat fijn is bij de vleesvervangers uit de vriezer van Quorn, is dat je deze niet hoeft te laten ontdooien voor gebruik! Je haalt wat je nodig hebt uit de vriezer en kan het direct gebruiken in je gerecht. Zo staat bijvoorbeeld je spaghetti bolognese met Quorn Vegetarisch Fijngehakt binnen 10 minuten op tafel!
 2. Diepvries-proof basisrecepten
  Er zijn een aantal basisrecepten die je in een handomdraai kunt maken en heel goed in de vriezer kunt bewaren. Denk hierbij aan currypasta’s, sauzen en spreads, maar bijvoorbeeld ook aan gestoomde couscous, gekookte pasta of rijst of gewelde en gekookte bonen en peulvruchten. Ook zelfgemaakte kruidenboter, taart- en quichebodems of bouillon kun je goed in de vriezer bewaren. Denk daarnaast aan groenteafsnijsels bewaren in de vriezer, die je kunt verzamelen voor het trekken van groentebouillon. Doe dit net zo lang tot je genoeg ingrediënten hebt voor een krachtige bouillon. Tip! Als je een geconcentreerde bouillon hebt getrokken, kun je deze in een ijsblokjesvorm gieten en invriezen zodat je altijd zelfgemaakte bouillon bij de hand hebt.

“Tip! Als je een geconcentreerde bouillon hebt getrokken, kun je deze in een ijsblokjesvorm gieten en invriezen zodat je altijd zelfgemaakte bouillon bij de hand hebt.”

 1. Label je zelfgemaakte diepvriesproducten
  In iedere professionele keuken wordt het dagelijks gedaan en ook de supermarkt labelt braaf haar producten. Waarom zou je dit niet ook thuis doen? In de koelkast kun je met je zintuigen er snel achter komen hoe lang iets nog mee gaat of hoe lang het er al ligt. In de vriezer is dit niet het geval. Alle bewaarbakjes zijn wit uitgeslagen van de kou en de inhoud is vaak onherkenbaar. Het is dus wel zo handig om eten dat je in de vriezer gaat bewaren een label te geven met de inhoud en de datum van de dag. Door dit te doen, weet je altijd wat er in het bakje zit en wanneer dit de vriezer ingegaan is. Ook kun je in de gaten houden dat je de producten op tijd opeet. Want ook eten in de vriezer is officieel niet oneindig lang houdbaar!
 1. Hoe lang te bewaren in de vriezer?
  Gekookte restjes: tot 3 maanden.
  Zuivelproducten: tot 3 maanden.
  Brood en baksels: tot 3 maanden.
  Groenten: afhankelijk van het soort, 6-12 maanden.
  Fruit: afhankelijk van het soort, 8-12 maanden.
 1. Hoe verpak je restjes in de vriezer?
  Zorg er altijd voor dat eten dat je in de vriezer gaat bewaren goed is afgekoeld. Het Voedingscentrum raadt hierbij aan eventuele kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast te laten staan. Zorg er ook voor dat je alles wat je in de vriezer bewaart goed afsluit. Dit kun je doen in bijvoorbeeld een bakje met een deksel, een ziplock of een glazen pot. Tip! Hergebruik anders eens een lege glazen conservenpot, die je anders in glasbak zou gooien. Dan heeft die ook meteen een tweede leven én hoef jij geen nieuwe Tupperware in te slaan.
 1. BONUSTIP
  Nu je alles weet over de voordelen van invriezen, zijn wij er van overtuigd dat jij thuis optimaal gebruik gaat maken van de vriezer. Maar hoe zit dat met ontdooien? Gelukkig schreven wij hier eerder over in dit artikel.

Tot slot..
De vriezer is in veel opzichten een duurzame oplossing, zeker als je deze vult met duurzame producten. Zoals we weten is de productie van dierlijk eiwit erg inefficiënt en helemaal niet duurzaam. Je hebt namelijk 12-24 kilogram voer nodig om 1 kilogram rundvlees te produceren. Bij gevogelte is tussen de 2-4 kilogram voer nodig voor een productie van 1 kilogram vlees. Maar er is ook goed nieuws! Voor de productie van bijvoorbeeld Quorn producten is er minder dan 2 kilogram tarwe nodig voor 1 kilogram van het eindproduct, in de vorm van vega(n) burgers, gehakt, stukjes dés, nuggets en filets. Hoe de vleesvervangers van Quorn worden gemaakt, zie je in het filmpje in dit artikel. Door één keer per week een maaltijd met Quorn vegetarisch gehakt te eten, bespaar je genoeg energie per jaar om 20.000 keer de waterkoker aan te zetten!

Heb jij nog tips om optimaal gebruik te maken van de vriezer? Laat het ons dan weten in een reactie op het blog of in een berichtje via Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Summary
10 vriezergeheimen voor de keukenprins(es)
Article Name
10 vriezergeheimen voor de keukenprins(es)
Description
Wij delen 10 vriezergeheimen voor de drukke keukenprins(es) en leren je hoe je slim, snel, gezond en zonder verspilling de week door komt.
Author