...

5 tips om je hormoonhuishouding te verbeteren

door | 29 jun 2020 | Gezondheid, Ontspanning, Sport, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Je hormoonhuishouding heeft enorm veel invloed op je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Zijn je hormonen uit balans? Dan kan dit ervoor zorgen dat je sneller ziek wordt, niet lekker in je vel zit en sneller vet opslaat. Redenen genoeg dus om ervoor te zorgen dat je hormoonhuishouding in orde is. Hoe? In deze gastblog heeft Puur Figuur de 5 belangrijke tips voor je op een rij gezet!

1. Beperk suiker en geraffineerde koolhydraten
Een dieet dat rijk is aan suiker en geraffineerde koolhydraten vergroot het risico op allerlei gezondheidsproblemen. Het draagt bijvoorbeeld bij aan overgewicht, insulineresistentie en diabetes type 2. Deze laatste twee hebben te maken met het hormoon insuline. Eet je suiker of geraffineerde koolhydraten? Dan schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Je lichaam reageert daarop door veel insuline aan te maken. Insuline zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel weer daalt. Als je veel zoetigheid en geraffineerde koolhydraten eet, kan je dit systeem overbelasten, waardoor het zijn werk steeds minder goed kan doen. En dat kan op de langere termijn leiden tot insulineresistentie en diabetes type 2.

Om ervoor te zorgen dat het insulinehormoon zijn werk goed kan blijven doen, doe je er dus goed aan om suiker en geraffineerde koolhydraten te beperken. Denk hierbij aan:

  • De voor de hand liggende zoetigheid zoals koek, snoep, gebak en chocola.
  • Frisdrank en fruitsap (ook 100% puur sap).
  • Gezoete zuivel (drankjes, yoghurt, kwark).
  • Witbrood, croissants, pasta, noedels, pizza en bladerdeeg.

Natuurlijk is het geen probleem als je hier af en toe eens van snoept, maar maak er geen dagelijkse gewoonte van.

2. Lichaamsbeweging
De mate van lichaamsbeweging heeft een enorm effect op je hormoonhuishouding. Lichaamsbeweging zorgt er bijvoorbeeld voor dat insuline zijn werk goed kan doen, wat helpt om het risico op insulineresistentie en diabetes type 2 te verkleinen. Zowel cardio als krachttraining is effectief. Daarnaast zorgt lichaamsbeweging er ook voor dat je hormonen aanmaakt die helpen om je spiermassa te behouden. Extra belangrijk als je wat ouder wordt, dan nemen deze hormonen namelijk geleidelijk aan af. Kan of wil je niet fanatiek sporten? Geen nood, ook wandelen helpt om deze spierbehoudende hormonen te boosten.

Lichaamsbeweging heeft nog een groot voordeel: het zorgt ervoor dat je adiponectine aanmaakt. Dit is een hormoon dat onbekend maar erg belangrijk is. Het heeft namelijk een ontstekingsremmende werking. Veel mensen hebben ongemerkt ontstekingen in hun lichaam die kunnen zorgen voor vermoeidheid en een hoger risico op ziektes. Daar komt nog eens bij dat lichaamsbeweging ook helpt om hormonen aan te maken waardoor je jezelf blij en gelukkig voelt.

3. Minder stress
Af en toe wat stress is helemaal niet erg. Het kan zelfs gezond zijn. Heb je vaak of lang last van stress? Dan kan dit je hormoonhuishouding flink in de war schoppen. Als je stress ervaart, maak je het hormoon cortisol aan. Dit wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Ook je adrenaline aanmaak schiet omhoog. Deze hormonen zijn nuttig: ze zorgen ervoor dat je beter kunt reageren op stressvolle situaties. Als je langere tijd veel cortisol en adrenaline in je lijf hebt, wordt het schadelijk. Je hebt dan bijvoorbeeld meer kans op overgewicht (met name buikvet), een hoge bloeddruk en angstgevoelens. Probeer je leven daarom zo stressvrij mogelijk te maken en onderneem dagelijks iets waar je van ontspant. Dat hoeft zeker niet iedere dag een uur te zijn. Zelfs een paar minuten kan al een verschil maken.

4. Een goede nachtrust
Ook al eet je gezond, sport je en vermijd je stress, zonder een goede nachtrust zal je gezondheid niet optimaal zijn. Slecht of onvoldoende slapen heeft een grote invloed op je hormoonhuishouding. Ghreline, leptine, cortisol en insuline kunnen allemaal verstoord worden. Ook om voldoende groeihormoon aan te maken, is een goede nachtrust onmisbaar. Groeihormoon heb je nodig voor de groei en vernieuwing van je lichaamsweefsels. Bijvoorbeeld van je spieren, botten en slijmvliezen. Ook voor je vetverdeling is dit hormoon goed: het zorgt ervoor dat je vet mooi onder je huid verdeeld wordt en dat het minder op je buik wordt opgeslagen.

5. Omega 3
Omega 3-vetzuren zijn geweldig voor je gezondheid. Ook voor je hormoonhuishouding. Omega 3 kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je minder adrenaline en cortisol aanmaakt. Ook reageer je beter op insuline als je ervoor zorgt dat je genoeg van deze vetzuren binnenkrijgt. Meer over omega 3 lees je hier

Om te onthouden
Je hormonen hebben een enorme invloed op je gezondheid. Zorg er daarom voor dat ze goed in balans zijn. Deze tips helpen je hierbij:

  1. Beperk suiker en geraffineerde koolhydraten
  2. Beweeg voldoende
  3. Vermijd stress en ontspan meer
  4. Zorg voor een goede nachtrust
  5. Zorg dat je genoeg omega 3 binnenkrijgt

Kende jij deze tips om je hormoonhuishouding te verbeteren? Heb jij hier iets aan gehad? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

Bronnen: Raben A, Møller BK, Flint A, Vasilaris TH, Christina Møller A, Juul Holst J, Astrup A, Food Nutr Res, 2011. Heather Basciano, Lisa Federico, Khosrow Adeli, Nutr Metab (Lond), 2005. Exercise and insulin sensitivity: a review, Int J Sports Med, 2000. Lakhdar N, Denguezli M, Zaouali M, Zbidi A, Tabka Z, Bouassida A, Neuro Endocrinol Lett, 2014. Moyer AE, Rodin J, Grilo CM, Cummings N, Larson LM, Rebuffé-Scrive M, Obes Res, 1994. Delarue J, Matzinger O, Binnert C, Schneiter P, Chioléro R, Tappy L, Diabetes Metab, 2003. Samimi M, Jamilian M, Asemi Z, Esmaillzadeh A, Clin Nutr, 2015.

Summary
5 tips om je hormoonhuishouding te verbeteren
Article Name
5 tips om je hormoonhuishouding te verbeteren
Description
Je hormoonhuishouding heeft veel invloed op je lichamelijke en geestelijke gezondheid. In deze blog lees je hoe je zorgt voor een goede hormoonhuishouding!
Author
Enza Bom
Volg Enza

Enza Bom

Enza studeert taal & communicatie aan de UvA en heeft veel passie voor koken, duurzaamheid en een vegetarische lifestyle. Ze zet zich hier dan ook graag voor in. Daarnaast heeft ze ook veel interesse in sport, gezondheid en het bezoeken van de nieuwste hotspots. De ontwikkelingen op het gebied van vegetarisch eten gaan steeds sneller, zowel in de horeca als in de schappen van de supermarkt. Enza vindt het leuk om hierover te schrijven en haar mening op dit gebied te delen.
Enza Bom
Volg Enza

Latest posts by Enza Bom (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt